maanantai 16.12.2019 | 11:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Älypuhelin on liikenneriski myös jalankulkijan kädessä

Seppo Kangas Kalajokilaakso
Ma 12.8.2019 klo 00:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

12.8.2019

Koululaiset aloittavat vuotuisen urakkansa Ylivieskassa tänään. Useissa naapurikunnissa pienet kulkijat reppuineen tulivat katukuvaan jo viime viikolla. Niin Liikenneturva kuin vastuulliset mediatkin muistavat joka syksy muistuttaa, että koulujen alkaminen muuttaa merkittävästi liikenneympäristöä.

Tänä vuonna on aiempaa enemmän varoiteltu matkapuhelimen käytön vaaroista liikenteessä. Tavallisesti sormea heristellään autoilijoille, joista ällistyttävän moni räplää taskutietokonettaan ajaessaan. Kuka lukee sähköposteja, kuka somettaa, kuka selailee nettiä muuten vaan. Onpa nähty sekin ihme, että joku katsoo elokuvaa auton ratissa.

Tavallisin älylaitteen käytöstä johtuva onnettomuustyyppi on se, että autoilija törmää taajama-alueella suojatiellä kulkevaan, kun huomio on kiinnittynyt muualle. Riski vielä kasvaa, jos havaittavana on pieni lapsi.

Vähemmän muistetaan muistuttaa myös jalankulkijoita siitä, ettei liikenteen seassa kulkiessa pidä tuijottaa kännykkäruutua. Muissa maailmoissa vaeltava jalankulkija on yhtä lailla liikenteen riskitekijä kuin autoilija. Hän on sitä ensisijaisesti itselleen, mutta myös muille. Yllättäen eteen horjuva kävelijä voi käynnistää muissa kulkijoissa ketjureaktion: äkkijarrutukset ja väistöliikkeet voivat kertautua tosi pahaksi onnettomuussumaksi.

Polkupyöräilijän kädessä matkapuhelin on kahta vaarallisempi värkki. Pyörän hallinta ja havaitseminen kun ei muutenkaan ole liikenteen seassa helppoa.

Tuiki tavallinen näky niin jalankulkijoilla kuin pyöräilijöilläkin ovat korvista roikkuvat kuulokejohdot. Tarkkaavaisuus liikenteessä ei rajoitu vain näköaistin varaan, vaan myös kuulo voi pelastaa onnettomuuksilta. Korvissa pauhaava musiikki estää tehokkaasti kuulemasta, mitä ympäristössä tapahtuu.

Kaikki medialaitteet, kun niitä käytetään liikenteessä kuljettaessa, heikentävät kulkijan havainnointikykyä. Mitä pienemmästä ja kokemattomammasta kulkijasta on kyse, sitä suuremmat ovat riskit.

Koulumatkalle lähteviä lapsia kannattaa siis muistuttaa, ettei ole turvallista kulkea kadulla nenä kiinni älypuhelimen näytössä tai kuulokkeet korvilla. Ja pyörällä ajaessa kännykän kuuluu ehdottomasti pysyä taskussa.

Muissa maailmoissa vaeltava jalankulkija on yhtä lailla liikenteen riskitekijä kuin autoilija.

#