maanantai 16.12.2019 | 11:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Seppo Kangas pääkirjoituksessaan: Kalajoki luo uutta hallintokulttuuria huoneentaulullaan

Kalajokilaakso
Ke 14.8.2019 klo 00:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen kaupunki on ottamassa käyttöön huoneentaulun, jossa määritellään yhteisiä pelisääntöjä ja toimintatapoja sekä virkakunnan että luottamushenkilöiden työskentelyyn. Kaupunginhallitus osaltaan jo hyväksyi taulun ja esittää sen edelleen valtuustolle.

Ajatus ei ole ainutlaatuinen. Vastaavia huoneentauluja ja samantyyppisiä muita ohjeistuksia on käytössä muissakin Suomen kunnissa. Kala- ja Pyhäjokilaakson alueella Kalajoki lienee tässäkin asiassa ensimmäinen.

Uudistuksen taustalla on taannoin nähty kunnallispoliittinen kärhämä, joka kärjistyi kaupunginjohtajan erottamisaloitteeksi saakka. Tilanteen rauhoittamiseksi kaupungissa on ryhdytty erinäisiin toimiin, joista yksi on nyt esitetty huoneentaulu.

Kalajoen huoneentaulu sisältää varsin kattavasti linjauksia yhteistyöstä, johdonmukaisesta päätöksenteosta, oikeiden tietojen merkityksestä ja myös keskinäisestä luottamuksesta. Kirjaukset on helppo allekirjoittaa ja sovittaa miltei jokaiseen työpaikkaan.

Väkisin huoneentaulu herättää kysymyksen siitä, eikö näiden asioiden pitäisi normaalissa työskentelyssä ja keskinäisessä kanssakäymisessä olla itsestään selviä. Esimerkiksi lojaalisuus työnantajaa kohtaan on työsuhteen perusasioita.

Muutama kohta saattaa Kalajoellakin keskusteluttaa. Huoneentaulu edellyttää luottamushenkilöiltäkin esimerkiksi myönteisen Kalajoki-imagon ja maineen edistämistä. Joku voi tulkita sen julkisen kritiikin kieltämiseksi ja siten sananvapauden rajoittamiseksi, mitä se tuskin tarkoittaa.

Myös ohjeistus ongelmatilanteiden hoitamisesta ensisijaisesti sisäisesti voi aiheuttaa samanlaisia tulkintoja. Kaikkia tuskin miellyttää sekään, jos neuvotaan käyttämään asiallista ja toisia kunnioittavaa kieltä.

Huoneentaulu on uutta hallintokulttuuria ja kuvastaa tätä aikaa, jossa normaalit käytössäännöt eivät enää tunnu pätevän niin kuin ennen. Sydämen sivistykselle on kysyntää, jos vaikka sosiaalisen median keskusteluja seuraa.

#