maanantai 16.12.2019 | 12:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Alavieskan uutena hallinto- ja sivistysjohtajana aloittaneen Matti Pulkkisen intohimona luvut ja pykälät – Aikoo ideoida nuoria kiinnostavia asioita

Anne Mattila Kalajokilaakso
Ke 14.8.2019 klo 09:10 [päivitetty ke 09:10]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylikiimingissä syntynyt ja kasvanut Matti Pulkkinen osasi sijoittaa Alavieskan heti kartalle, kun huomasi paikkakunnalla avoinna olevan hallinto- ja sivistysjohtajan viran.

– Tiesin heti, missä on Alavieska, vaikka varsinaisia yhteyksiä minulla ei entuudestaan kuntaan olekaan. On tullut kuljettua tästä ohi Kalajoelta Ylivieskaan, ja Alavieska-päivilläkin olen käynyt, hän kertoo.

– Koska olen pieneltä paikkakunnalta kotoisin, viihdyn maaseudulla, eikä Alavieskan koko ollut millään tavalla shokki, hän jatkaa.

Pulkkinen on ensimmäisessä vakituisessa kunnallishallinnon virassaan. Hän valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta viime vuoden lopulla. Viimeisen vuoden aikana hän on seuraillut ja hakenut tarjolla olleita työpaikkoja.

– Minulla on sisäinen mielenkiinto yhteiskuntapoliittisiin asioihin. Tässä työssä pääsen soveltamaan oppejani ja hankkimaani työkokemusta alalta, hän sanoo.

Alavieskan pesti on laaja-alainen. Se sisältää hallinto- ja sivistyspalveluiden johtamisen sekä osittain myös henkilöstöjohtamista ja ict-puolen kehittämistä yhteistyössä muiden tahojen kanssa.

– Kummallekin palvelualueelle pitää antaa oma aikansa päivittäin. Tehtäviä on jaettava sekä mietittävä tarkasti, mitä tekee itse ja mitä muut tekevät. Tässä vaiheessa vielä lähinnä tutustun ihmisiin ja siihen, mitä he tekevät, Matti Pulkkinen kertoo ja sanoo, että Alavieska on onnistunut hänen mielestään luomaan hyviä yhteistyöverkostoja muun muassa nuoriso- ja vapaa-aikapuolelle 4H-yhdistyksen ja urheiluseuran kanssa.

Tehtävien aikataulutus, deadlinet ja niissä pysyminen ovat avainsanoja kahden ison osa-alueen hallinnassa.

– Hallinnollisiin tehtäviin pitää olla myös mielenkiinto ja innostus. Minun intohimoni ovat luvut ja pykälät. Tässä työssä pääsen soveltamaan niistä hankittua tietoa käytäntöön, hän sanoo.

Matti Pulkkisen ohjaajana uusiin tehtäviin on toiminut kunnallisalan konkari Tapani Vierimaa, joka palasi tämän vuoden alussa eläkkeeltä takaisin töihin, kun Alavieskan kuntaan ei löytynyt hallinto- ja sivistysjohtajan viransijaista. Pian Vierimaa pääsee jatkamaan ansaitsemiaan eläkepäiviä.

Sijainti Ylivieskan ja Kalajoen välissä on Matti Pulkkisen mielestä Alavieskan ehdoton vahvuus. Luonto ja maaseutumaisuus ovat myös tärkeitä asioita samoin kuin se, että palvelut ovat oman kunnan sisällä.

– Kunnan itsenäisyys on yksi tekijä, miksi peruspalvelut saadaan säilymään. Kuntalaiset kokevat itsenäisyyden tärkeäksi asiaksi, eikä liitos tuo välttämättä lisäarvoa mukanaan, hän pohtii.

Alavieskan, kuten muidenkin pienten maaseutukuntien, haasteena on yritysten monipuolisuuden turvaaminen ja nuoremman väestön pysyminen paikkakunnalla.

– Uskon, että nuorena henkilöä osaan katsoa, mitä täällä tarvitaan ja ideoida nuoria kiinnostavia asioita, hän sanoo ja kertoo, että muutamia ajatuksia on jo herännyt.

– Mutta aika näyttää, mitä niistä tulee.

Tie Alavieskaan Matti Pulkkisella on kulkenut Iso-Britannian, Jyväskylän, Turun ja Oulun kautta. Ylioppilaaksi tulon jälkeen Pulkkinen lähti lukemaan taloustieteitä saarivaltioon, missä vierähti kolme vuotta. Samanaikaisesti puoliso opiskeli biologiaa, minkä alan töissä hän on nyt Oulussa.

Taloustieteen kandidaattiopintojen ohessa Pulkkinen työskenteli yliopiston hallintopuolella ja valmistumisensa jälkeen Turun kaupungin sosiaalitoimistossa hallinnon tehtävissä ennen yhteiskuntapolitiikan opintojen aloitusta Jyväskylässä.

Sekä taloustieteiden kandidaatin että yhteiskuntatieteiden maisteriopintojen lopputöissä Matti Pulkkinen tutki hyvinvointiyhteiskunnan toimivuutta Islannin tiukassa taloustilanteessa.

– Sen havainnon tein, että Islannissa satsattiin peruspalveluihin. Ne he pitivät hyvässä kunnossa, vaikka taloudellinen tilanne oli tiukka. Kun talous lähti nousuun, esimerkiksi vanhustenhuollossa tai koulutuksessa ei lähdetty ihan pohjalta, vaan tietty perustaso oli olemassa, Pulkkinen kertoo.

Joiltakin osin Islantia voi verrata Suomeen, koska molemmat ovat rakentuneet pohjoismaisen hyvinvointivaltion pohjalle, mutta Islannin toimintatavat talouskriisissä olivat erilaiset kuin esimerkiksi Etelä-Euroopan talouskriisiin pudonneissa maissa.

”Sen havainnon tein, että Islannissa satsattiin peruspalveluihin.

Matti Pulkkinen

Alavieskan uusi hallinto- ja sivistysjohtaja.

Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri Jyväskylän yliopistosta ja taloustieteiden kandidaatti Iso-Britanniasta.

Ikä 34 vuotta.

Syntymäkunta Ylikiiminki, joka kuuluu nykyisin Ouluun.

Asuinpaikkakunta Raahe.

Perheeseen kuuluu puoliso.

Harrastukset: maastopyöräily ja muu luonnossa liikkuminen, kuten lenkkeily ja marjastus.

#