Paikallisuutiset

Ylivieskassa puhkesi kiivas keskustelu kaupungin vuokra-asuntoyhtiön vuokravakuuksista ja siivoamisvaatimuksista: "Äärimmäisen röyhkeetä toimintaa" – Toimitusjohtaja kiistää väitteet

Jos asunto on kuin sikolätti, niin sitä voi siivota kymmenenkin tuntia, mutta se ei siltikään ole vielä asumiskelpoinen, vuokra-asuntoyhtiön toimitusjohtaja Ari Kärkinen sanoo

Ylivieskan Vuokra-asunnot ohjeistavat pois muuttajia pesemään ja desinfioimaan huolellisesti kylpyhuoneessa muun muassa wc-istuimen, altaan ja lattiakaivot.
Ylivieskan Vuokra-asunnot ohjeistavat pois muuttajia pesemään ja desinfioimaan huolellisesti kylpyhuoneessa muun muassa wc-istuimen, altaan ja lattiakaivot. Kuva: Arkistokuva

Ylivieskan Vuokra-asunnot Oy:n käytännöt nousivat tällä viikolla kovan keskustelun kohteeksi Ylivieskassa. Facebookissa Ylivieska-foorumilla ruodittiin kahdessakin erillisessä keskustelussa kaupungin vuokra-asuntokäytäntöjä ja erityisesti vuokravakuuden pidättämisen perusteita. Ryhmässä on lähes 13 000 jäsentä.

Usealla keskustelijalla tuntui olevan kokemus, että kaupungin vuokra-asuntoyhtiö pidättää vuokravakuuksia siitä huolimatta, että asunto olisi jätetty muuton jäljiltä siivottuun ja muutenkin siistiin kuntoon.

– Kysynpä kaupungin vuokra -asuntoihin liittyvän kysymyksen? Vanhus muutti pois asunnosta. Pitkäaikainen, hyvä, siisti vuokralainen. Asunto siivottiin kunnolla, hellan taustat, kaapit, vessa, kaikki. 80-vuotias halusi "jättää hyvästit hyvälle kodilleen". Viimeisenä oli pyyhkiä lattiat. Hän sen voimillaan teki. --- Kaupunki vei takuuvuokrarahan, koska lattiaa ja asuntoa ei oltu siivottu. Kyllä oli ja hyvin. Remppaa tehtiin ennen uutta tulokasta. Eli missä taas mättää?, keskustelun avaaja kirjoitti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämän jälkeen moni muukin ehätti kommentoimaan samanlaisista kokemuksista.

Joku kertoi, että muutti pois kaupungin vuokra-asunnosta ja jynssäsi kämpän omien sanojensa mukaan perusteellisesti. Vuokravakuus evättiin, "koska asuntoa ei oltu siivottu".

– Kävin valittamassa asiasta ja sain samana päivänä takuuvuokran tilille, tarina päättyy.

Muutkin jakoivat kokemuksiaan takuuvuokran epäämisestä ja samalla kertoivat, että saivat vuokravakuuden takaisin, kun ryhtyivät penäämään sitä sinnikkäästi takaisin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kahdessa asunnossa tapeltiin melkoisesti että saatiin takuvuokra takasi. Äärimmäisen röyhkeetä toimintaa, eräs kommentoi.

– Hyvä, että tästä asiasta puhutaan. Mielestäni vuokrafirma järjestelee ylimääräisiä töitä siivousfirmoille. Niissä on varmaan tuttuja/kavereita, joku keskustelijoista arveli.

Ylivieskan Vuokra-asunnot Oy:ssä ollaan hyvinkin tietoisia Facebook-ryhmässä käydystä keskustelusta. ToimitusjohtajaAri Kärkisen mukaan keskustelun avauspuheenvuorossa kerrottu tapaus maksoi asuntoyhtiölle loppusiivouksineen kaikkiaan 366 euroa. Asukkaalta pidätettiin vakuudesta 120 euroa.

– Summa pitää sisällään siivouksen ja tarranpoiston parvekkeen ikkunasta. Kiinteistöhuolto irrotti tarran, kun siivooja sitä ei saanut irti. Keittiö oli likainen ja lattiakaivot myös. Parvekkeen oven ikkunaan ja olohuoneen ikkunaan oli maalattu maalauksia, jotka jouduimme poistamaan. Siivouksen hinta oli 36 euroa tunnilta, Kärkinen kertaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa asia oli sovittu vuokralaisen kanssa yksituumaisesti toukokuun lopussa, kun asukas muutti pois.

Kaupungin vuokra-asuntoyhtiöllä asuntojen loppusiisteys tarkistetaan Kärkisen mukaan käymällä asunnossa sen luovutuksen jälkeen. Asunnossa tarkistetaan, onko loppusiivous tehty ja samalla asunto valokuvataan, kuten oli tehty myös yllä olevassa tapauksessa.

– Käytännössä ne hommat hoidan minä 13 vuoden kokemuksella. Jos ollaan tilanteessa, ettei asunto ole siisti, niin silloin soitetaan asiakkaalle ja annetaan mahdollisuus käydä siivoamassa asunto vielä uudelleen.

Yleensä asunnolta vaadittava siisteys voi tietää asiakkaalle jopa kolmekin siivouskertaa.

– Jos asunto on kuin sikolätti, niin sitä voi siivota kymmenenkin tuntia, mutta se ei siltikään ole vielä asumiskelpoinen. Joskus asunto joudutaan siivouttamaan vielä siivousyrityksellä, vaikka siivous on jo meillä hyväksytty ja vakuus palautettu. Nämä siivoukset maksaa yhtiö omalla kustannuksellaan.

Kärkisen mukaan hyvin usein ollaan tilanteessa, jossa asiakas käy siivoamassa asunnon uudelleen ja asia on siten loppuun käsitelty. Välillä tulee vastaan myös asuntoja, joita ei ole edes yritetty siivota vaan asuntoon on jätetty jopa huonekaluja.

– Yleensä he ovat niitä, jotka eivät maksa vuokravakuutta itse vaan Kelan maksusitoumuksella. Niissä tapauksissa siivous jää kokonaan yhteiskunnan maksettavaksi.

Kärkisen mukaan toisinaan asiakkaan kanssa joudutaan katsomaan asunnosta käytyjä valokuvia läpi ja todentamaan, miksi vuokravakuutta ei ole palautettu kokonaan takaisin.

– Meillä maksut perustuvat todellisuuteen eikä niin kuin keskustelussa väitetään. Olisi kaupungin yhtiöltä lyhytnäköistä toimintaa, jos yrittäisimme periä vakuuksia väärin perustein.

Kärkisen mukaan kaupungin asunnoissa on tavallista enemmän sosiaalista asuttamista, jolloin siivousyrityksiin joudutaan turvautumaan ehkä yksityissektoria enemmän.

– Yleistä siisteyttä vaaditaan aina pois muutettaessa. Yksittäisistä asioista ei ole otettu yhteyttä asiakkaaseen ja leivänmuruihin ei ole takerruttu, Kärkinen vakuuttelee.

Ylivieskan Vuokra-asunnot Oy

Vuokraa ja hallinnoi vuokra-asuntoja Ylivieskan alueella. On samalla Ylivieskan kaupungin vuokra-asuntojen hankintayhtiö.

Asuntoja on hallinnassa yhteensä 625.

Asuntojen vuokravakuus on kiinteä: yksiöissä 400, kaksioissa 500 ja kolmioissa 600 euroa.

Yhtiöllä sopimus kolmen paikallisen siivousyrityksen kanssa tarvittavista siivouksista: PTT Palvelut, Vieskan kiinteistöhuolto ja Kotisiivouspalvelu Aila Koskela.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä