Ruoka

"Syö sateenkaaren värit ja seuraa Sydänmerkkiä" – Näin ravintovalmentaja Johanna Isokääntä opastaa terveellisiin valintoihin marketin metritiskillä Ylivieskassa

Koulutettu ravintovalmentaja lukee Savarin apteekin farmaseuttiJohanna Isokäännän takin selkämyksessä, joten lyöttäydyn keskiviikkona puoliltapäivin odottelemaan, lähteekö porukkaa opastetulle ruokaostoskierrokselle marketin puolelle.

ApteekkariJukka Syrjälä ehtii ohimennen valaista, että ravintovalmennus on sopiva osa valtakunnallista Liikkujan apteekki -konseptia, jossa apteekkihenkilökunta osana asiakasneuvontaa antaa tietoa liikunnasta sekä terveellisistä elämäntavoista elintapasairauksien ennaltaehkäisyssä sekä lääkehoidon tukena.

Apteekkari toteaa, että ravintoasiat on pistettävä kuosiin, jos kuntoilussa on jonkinlaisia tavoitteita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Valmentaja Lauri Marjamäkikin pisti aikoinaan ensitöikseen Kärppien nuoret pelaajat ruokakauppaan ravintovalmentajan kanssa, joka kertoi, mitä kaupasta otetaan, jotta saadaan ravitsemus kuntoon. Ruokakauppareissusta tulee helppoa, kun tietää, mitä hyllystä valitsee, eikä sorru jäätäviin kalori-, suola- ja rasvamääriin.

Ravintovalmentaja Isokääntä järjestää vielä ainakin ensi keskiviikkona kokeilumielessä kaikille avoimen terveellisten valintojen neuvontakierroksen kaupassa. Pääasiallisesti hän tulee tarjoamaan henkilökohtaista ravintovalmennusta ja -ohjausta. Johanna Isokääntä sanoo, että ravintovalmennus tähtää usein painonhallintaan.

Onko syömisestä tullut nykyihmiselle niin vaikeaa, että tarvitsee valmentajan?

– Ruokakaupassa hankalinta on valinnanvaikeus, joten ravintovalmentaja voi olla avuksi, jotta löytää terveyttä tukevaa ruokaa. Jos tuotteessa lukee markkinointiteksti: "sokeria vähennetty", se ei takaa terveellisyyttä, vaan pitää katsoa, mitä tuote oikeasti sisältää. "Ei lisättyä sokeria" on terveellisempi teksti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lisäksi ravinnosta on tarjolla niin valtavasti tietoa, että oikean tiedon löytäminen on ongelmallista.

Oman lukunsa vaatisivat trendidieetit. Vähähiilihydraattinen ja proteiineja suosiva karppaus on jo eilispäivää, sillä nyt jyllää ketogeeninen dieetti, jossa jätetään hiilihydraatit ravinnosta kokonaan pois ja ajetaan keho ketoosiin eli polttamaan rasvaa.

– Vaikeahoitoisilla epilepsiapotilailla on toki saatu tällä tavoin hyviäkin tuloksia, mutta henkilökohtaisesti en kannata dieettiä, koska se vaatii valtavasti paneutumista, eikä sovi kaikille. Eri dieetit ovat mielenkiintoisia, mutta sama tulos voidaan saavuttaa järkevöittämällä tavallista ruokavaliota. Jätetään vaikkapa alkuun karkit ja pullat pois, ja lisätään kasviksia joka aterialle. Terveyttä tukeva ruokavalio voidaan löytää ihan rennolla otteella, ei elämää kannata tehdä syömisen takia vaikeaksi tai vetää överidieettiä. Terveellisen ruokavalion rakentaminen aloitetaan tasaisesta ateriarytmistä.

Silmiä avaava tiedostava reissu ruokakauppaan voi alkaa ja tiedontykitys on laajempaa kuin tähän juttuun mahtuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ravintovalmentaja kehottaa seuraamaan Sydänmerkkiä, mikä kompassin tavoin johdattaa terveellisempiin valintoihin.

– Ravintosuosituksista tuttua lautasmallia voi soveltaa myös ostoskorimalliksi ja täyttää puolet korista kasviksilla. Pakastevihannespussin voi napata ostosten sekaan viilentäväksi kylmäkalleksi ja heittää kotona vihannekset pannulle. Valmisruokien suhteen pitää olla valpas, sillä ne sisältävät piilorasvaa ja -suolaa.

– Kokeilkaa aina jotain uutta kasvista. Nappasin yhtenä päivänä tuollaisen pensaspapupussin mukaan ja etsin kotona internetistä sopivan ruokaohjeen, ravintovalmentaja rohkaisee uteliaisuuteen.

– Kannattaa syödä myös sateenkaaren värit päivässä. Värikkään ruoka-annoksen lisäksi saa tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita, Isokääntä toteaa hedelmä- ja vihannesosastolla.

– Pähkinät ja siemenet ovat hyviä rasvan lähteitä. Jos ostaa kilon pussin, kannattaa osa pähkinöistä pakastaa, ettei rasva härskiinny.

– Leipähyllyllä ja viljatuotteiden äärellä on hyvä silmätä tuotteiden ravintokuidun määrää, koska riittävä kuidun määrä pitää kylläisenä, tasaa verensokeria ja ennaltaehkäisee suolistosyöpää. Runsaskuituisuuden raja on vähintään kuusi grammaa.

Isokääntä esittelee myös voileipämargariinin vaihtoehdon hummuksen ja erilaisia jauhelihakorvikkeita.

– Jos kotiväki ei suostu näitä syömään, aina voi valita vähärasvaista jauhelihaa ja lisätä kasviksia joukkoon, se on jo askel terveellisempään suuntaan. Syö tietoisesti ja nauti siitä, mitä syöt.

Johanna Isokääntä

Valmistunut farmaseutiksi vuonna 2005.

Kiinnostui laajentamaan omaa osaamistaan, kun halusi selvittää, mitkä ravintosuosituksista ovat totta ja mitkä muotitrendejä.

Opiskellut ravitsemustieteitä avoimessa yliopistossa. Trainer4You -ravintovalmentajakoulutus, joka perustuu tutkittuun tietoon ja yleisiin ravitsemussuosituksiin. Noudattaa samaa linjaa terveydenhuollon ravitsemusterapeuttien ja lääkäreiden kanssa.

Työskennellyt aikaisemmin Raahen apteekissa. Nyt Savarin apteekin farmaseutti ja ravintovalmentaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä