Paikallisuutiset

Koulukeskuksen sisäilma ollut syynissä Sievissä jo pitkään ja oireita saaneet pitävät tutkimuksia riittämättöminä – Kaksi oppilasta oli viime kevään etäopetuksessa

Tähän mennessä koulukeskusta on tutkittu ja korjattu jo useamman vuoden ajan

Kotitalousluokassa on uusittu lattia ja lisätty ilmanvaihtoa. Kuvassa rehtori Kari Koivisto ja kotitaloustunnilla olevia oppilaita.
Kotitalousluokassa on uusittu lattia ja lisätty ilmanvaihtoa. Kuvassa rehtori Kari Koivisto ja kotitaloustunnilla olevia oppilaita. Kuva: Anne Mattila

Koulukeskuksen sisäilma ja siihen liittyvä oireilu puhuttaa Sievissä.

Koulukeskuksen sisäilmatutkimukset ovat saamassa jatkoa tämän syksyn aikana, kun kunnan sisäilmatyöryhmä on päättänyt toteuttaa oppilaille sisäilmakyselyn vielä ennen syyslomaa. Opettajille vastaava kysely toteutettiin viime keväänä ja sen mukaan koulukeskuksen tiloissa on oireilua jonkin verran.

– Tulokset eivät olleet hälyttäviä, mutta jotkut asiat olivat kyselyn mukaan verrokkiryhmiin nähden koholla. Sanoisin, että tässä on nyt savua ilman tulta: osa kokee sisäilman hyvinkin huonona ja osa ei, kunnanjohtaja Mauno Ranto sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa kyse ei ole ongelmasta.

– Oireita ovat saaneet muutamat oppilaat ja opettajat, mutta en puhuisi ongelmasta. Tiedossa on, että rakenteissa on ollut pieniä kosteusvaurioita ja muutama muu rakennustekninen asia, mutta ne on laitettu kuntoon ja erilaisia tutkimuksia on tehty.

Oireilevat opettajat ovat kunnanjohtajan kanssa jyrkästi eri mieltä. Yläkoululla ja lukiolla musiikkia opettava Ilkka Harri kokee muutaman kollegansa kanssa, että tutkimukset koulutiloissa ovat riittämättömiä.

Oirelevien joukossa on ollut muutamia oppilaita ja kaksi oppilasta ei ollut viime keväänä lähiopetuksessa lainkaan vaan opiskelivat etänä kotoaan, koska kokivat saavansa tiloista liikaa oireita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osa tiloista on hankalampia kuin toiset. Yläkoulun puolelta on vaikeaa löytää tilaa, missä opettaa. Alakoulun puolella on hyvä tiloja, joissa voi olla. Omat oireeni on huimaus ja äänenkäheys. Tänä syksynä huomasin, että ruokalassa ollessa ääni alkaa käheytyä. Tilat, joissa voi olla, alkavat olla vähissä.

Harri sanoo, että työpaikalla on ollut myös pitkiäkin ajanjaksoja, jolloin oireita ei ole ilmaantunut, mutta syksyllä oireet ovat palanneet.

– Koen, että tilanteessa on kiviä kääntämättä ratkaisun löytämiseksi.

Toisaalta oireilevat opettajat kokevat, ettei asiassa ole otettu riittävän avointa tiedotuslinjaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Esimerkiksi viime keväänä, kun kolme oppilasta sai hankalia oireita, niin silloin ei lähetetty koteihin tietoa asiasta ja kehotettu seuraamaan, miten nuoret jaksavat.

Jussinpekan yläkoulun rehtoriKari Koivisto kiistää, että tilannetta olisi salailtu tai asiassa olisi ollut vajavaista tiedottamista.

– Sehän on ongelma, kun ei ole löytynyt varsinaista syytä, niin ei ole silloin tiedotettavaa. Jos olisi löytynyt hometta tai sädesientä, niin päivänselvää on, että siitä olisi tehty erittäinkin julkinen asia, Koivisto sanoo.

Rehtorin korviin ei ole kantautunut tänä syksynä tietoa siitä, että joku oppilas olisi oireillut sisäilman vuoksi.

– Joku oppilas oli valitellut pääkipua, mutta sitäkään ei koskaan tiedä, mistä se johtuu.

Koulukeskuksen sisäilma-asia ei ole Sievissä suinkaan uusi aihe, sillä ensimmäisiä tutkimuksia koulutiloissa tehtiin jo vuonna 2013. Tällä hetkellä koulukeskuksessa tilanne on se, että lattiat on vaihdettu yläkoululla kolmesta opetustilasta ja alakoulun puolella kuudesta tilasta.

Koulukeskukseen kuuluvat alakoulu, yläkoulu ja lukio. Lukiolla ei ole tehty kuntokartoitusta lukuun ottamatta kuvaamataidon luokkaa, jonka yhteydessä varasto- ja pimiötilasta on löytynyt kosteutta.

– Lattioita on vaihdettu, koska muovimattolattioiden alta on löytynyt tasoitteen ja liiman muodostamaan kaasua, joka voi haitata sisäilmaa. Lisäksi on tehty ilmanvaihtoon liittyviä mittauksia ja muutostöitä, joita kuntotutkimusten jälkeen on esitetty, kertoo sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja ja kunnan rakennusmestariJarkko Kivioja.

Tähän mennessä tutkimuksiin ja korjauksiin on käytetty rahaa 194 000 euroa. Kiviojan mukaan sisäilmaan liittyvät epäilyt ovat vaikeita ratkaista, kun ei ole tiedossa selkeää syytä, mikä ongelmaa selittäisi.

– Herkällä korvalla mennään koko ajan. Kun koulukeskuksessa on 80–100 henkilöä töissä ja melkein 700 oppilasta, niin aina joukossa niitä herkkiä, jotka oireilevat. Muovimattolattioitakin meillä on 15 000 neliön edestä eikä niitäkään voida vaihtaa siksi, että vain epäillään. Asia pitäisi olla tutkittuna, Kivioja sanoo.

Syksyn aikana koululaisten kyselyn lisäksi ulkopuolinen rakennusterveystarkastaja tekee yhteenvedon kaikkien koulukeskuksen kuntotutkimustuloksien perusteella.

– Siitä selviää, ovat tehdyt toimenpiteet riittäviä vai pitääkö töitä vielä jatkaa, Kivioja päättää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä