perjantai 21.2.2020 | 12:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oulaisten Valovoima kahmi menestystä Pohjanmaan kameraseurojen vuosinäyttelyssä – Risto Niemelältä esillä kolme kuvaa

Anne Mattila Kalajokilaakso
Ti 10.9.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pohjanmaan Kameraseurojen vuosinäyttelyn 30 kuvasta peräti kymmenen on Oulaisten Valovoima ry:n jäsenten ottamia. Valovoima palkittiinkin selkeästi näyttelyn parhaana kameraseurana.

Valveen tiloissa Oulussa järjestettävään näyttelyyn kelpuutetuista kuvista peräti kolme on oulaistelaisen Risto Niemelän ottamia. Musta-valkokuvien sarjassa hän sijoittui kolmanneksi Katse 1 -nimisellä otoksella ja neljänneksi Lapsi ja lapsen lemmikki -kuvalla. Karvakorva -niminen Niemelän ottama kuva sijoittui värikuvien sarjassa yhdenneksitoista.

Muut Pohjanmaan Kameraseurojen vuosinäyttelyyn kelpuutetut valovoimalaisten kuvat ovat musta-valkosarjassa Pertti Arkilan Höyryvoimaa, Anna-Liisa Juhonsalon Ahtin poika, Olavi Kurjen Kohtaaminen ja Aamusumu sekä Paula Tavastin Lonely rider. Värikuvista esille pääsivät Niemelän kuvan lisäksi Jenna Lindelän Neiti kesäheinä ja Merja Nevasaaren Kone 1945.

Hoitoalalla työskentelevä 33-vuotias Risto Niemelä on harrastanut valokuvausta aktiivisesti vuoden 2015 lopusta, jolloin hän osti ensimmäisen järjestelmäkameransa.

– Sitä aikaisemmin kuvasin paljon kännykkäkameralla ilman mitään sen isompaa tarkoitusta, hän kertoo.

Valokuvausharrastus on kolmivuorotyötä tekevälle, parin pienen lapsen isälle henkireikä.

– Etsimen taakse survoutuminen tarkoittaa omaa aikaa, mahdollisuutta rauhoittua ja tyhjentää päätä. Se on myös mukavaa ajanvietettä, hän sanoo ja jatkaa:– Jos sattuu saamaan hyvän kuvan, se on kirsikka kakun päälle, mutta aina ei onnistu ottamaan yhtään mieluista kuvaa.

Ihmiset ja tuotekuvat ovat Risto Niemelälle mieluisia kohteita.

– Tähän asti olen kuvannut laajasti kaikkea, koska olen opetellut kuvaamista. Eniten on tullut kuvattua ihmisiä ja otettua tuotekuvia sekä kuvia erilaisista tilaisuuksista, kuten Weteraanikonepäiviltä tai perhejuhlista, hän kertoo.

Yhä enemmän Niemelä on alkanut ottaa potrettikuvia lavastetuissa tilanteissa. Usein kuvat ovat musta-valkoisia ja niissä on jännittävä valo.

– Itse tykkään kovasti musta-valkokuvista. Joku niissä kolahtaa. Käännän kaikki ottamani kuvat aina myös musta-valkoisiksi, hän kertoo.

Menestynyt Katse 1 -kuva syntyi mummolareissulla lavastetussa tilanteessa, kun Risto Niemelä meni lastensa kanssa käymään oman äitinsä luona.

– Halusin harjoitella valonkäyttöä ja demonstroida äidilleni samalla välineistöäni. Sain tenavat innostumaan malleiksi. Hyödynsimme kantritanssia harrastavan äitini stetsonia kuvauksessa. Taustalla oli kokoontaitettava musta-valkotausta ja valotus tehtiin käsisalamalla, hän kertaa maaliskuisia tapahtumia.

Niemelän kuvissa valo on tärkeä elementti. Hän sanoo vasta opiskelevansa valon käyttöä.

– Pääsääntöisesti kuvaan luonnonvalolla, mutta esimerkiksi tuo kuva on otettu talvipimeällä, joten siihen käytin salamaa, hän kertoo.

Nyt tullut pronssisija kameraseurojen näyttelyssä on Risto Niemelälle paras sijoitus tähänastisista. Hänen kuviaan on kyllä aikaisemminkin kelpuutettu näyttelyihin.

"Jos sattuu saamaan hyvän kuvan, se on kirsikka kakun päälle.

#