perjantai 21.2.2020 | 10:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nyt mennään raakasti alaspäin, varoitti talousjohtaja Joonas Yliluoma Ylivieskan kaupunginvaltuutettuja kurjista talousluvuista

Päivi Savela Kalajokilaakso
Ma 9.9.2019 klo 19:19 [päivitetty ma 19:40]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan kaupungin talousjohtaja Joonas Yliluoma esitteli maanantaina Ylivieskan kaupunginvaltuutetuille huolestuttavia talouslukuja. Puolen vuoden osavuositulos on 2,8 miljoonaa alijäämäinen ja ennuste on noin 3 miljoonaa euroa negatiivinen tälle vuodelle.

Loppuvuosi vaikuttaa heikolta ja pelättävissä on, että alijäämä taseessa olisi 9,2 miljoonaa euroa tämän vuoden tilinpäätöksessä.

– Ne alkavat olla niitä lukemia, mitä Ylivieskan historiassa on ollut suurimmillaan. Jos vuonna 2017 saatiin tase ylijäämäiseksi, nyt mennään raakasti alaspäin, Yliluoma kertoi valtuutetuille.

– Neljässä vuodessa alijäämä pitäisi saada katettua. Se on kyllä hirmuinen tehtävä.

Syynä talouden heikentymiseen on pienentynyt verotulojen kehitys, tulorekisteristä johtuvat ilmoitusongelmat sekä erikoissairaanhoidon menojen kasvu nimenomaan kalliiden hoitojen osalta.

Tänä vuonna lainakanta per asukas tulee olemaan noin 6 300 euroa. Kesäkuun lopussa lainaa oli lähes 96 miljoonaa euroa.

Valtuutetut käyttivät talouskeskustelussa useita puheenvuoroja. Tapani Uusikylä (kok.) pyysi kaivamaan esiin kriisikuntakriteerit valtuuston tarkasteltavaksi.

Tero Vähäkangas (kesk.) esitti valtuuston kokouspalkkioiden luopumista koko loppuvuodeksi, mutta esitys ei saanut kannatusta.

Tiina Junttilan (sd.) terveiset menevät Peruspalvelukuntayhtymä Kallion suuntaan. Junttilan mielestä lääkärit voisivat tehdä kahta työvuoroa, jotta Oulaskankaalle lähetettävät päivystyspotilaat voitaisiin hoitaa Ylivieskassa. Myöhempi työvuoro päättyisi illalla kello 18.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kati Marjakangas (kesk.) toivoi luottamushenkilöiltä vastuullisuutta.

– Hallintokunnat voisivat vielä tarkemmin priorisoida loppuvuoden, onko jotain, minkä voi siirtää ensi vuodelle.

Valtuusto hyväksyi pienentyneitä verotuloja koskevat muutokset tämän vuoden talousarvioon. Siihen lisättiin 0,5 miljoonaa euroa ratapihan investointiin, johon tuli hieman lisää kustannuksia viivästymisen ja talvitöiden vuoksi.

Sen sijaan ehdotettu 0,3 miljoonaa euroa Salmiperäntien ja Lintutien kiertoliittymään napsaistiin pois, sillä se ei kuulu tämän vuoden investointiohjelmaan. Kokonaisuus tulisi maksamaan kaikkiaan 0,7 miljoonaa euroa, ja tekninen lautakunta esitti hankkeen aloittamista jo tänä vuonna.

Juttua on päivitetty klo 19.40 korjaamalla otsikkoon talousjohtajan etunimi.

#