perjantai 21.2.2020 | 11:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Taloussanomat: Oulaistelainen yritys haluaa kiireesti työvoimaa Kiinasta – Työvoiman saatavuus rajoittaa alueelle suunniteltuja kovia kasvusuunnitelmia ja investointeja

Arja Kangas Kalajokilaakso
Ti 10.9.2019 klo 08:25 [päivitetty ti 10:06]

Oulaisiin halutaan tuoda työntekijöitä Kiinasta kiven louhintaan ja jalostustyöhön kiireesti, kertoo Taloussanomat.

Oulaisten elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari kertoo lehdelle, että Oulaisissa toimiva yritysryhmä haluaa kolmelta kivenjalostusalan ammattinimikkeeltä pois saatavuusharkinnan. Saatavuusharkinta tarkoittaa, että ennen oleskeluluvan myöntämistä on selvitettävä, löytyykö Suomesta tai muualta EU- tai ETA-alueelta sopivaa työvoimaa kyseisiin tehtäviin.

Soinsaaren mukaan yritysryhmä ei halua tulla julkisuuteen nimellä ja siksi asiaa kommentoi kaupungin elinkeino- ja kehitysjohtaja.

Uutisen mukaan yritys olisi tekemässä alueella suurta investointia, jos työntekijöitä saadaan tänä vuonna 50 ja ensi vuonna noin sata lisää.

Yritysryhmä haluaa tuoda työvoimaa Kiinasta sen vuoksi, että juuri siellä on tarjolla alan osaajia. Soinsaaren arvelee osasyyksi sitäkin, että yrityksessä on kiinalaisomistusta.

– Se on aika pieni ammattiryhmä, ja koulutusmäärät ovat pieniä. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että koulutus ei kerkiä mukaan ja ulkomailta olisi saatavilla työvoimaa, Soinsaari kertoo.

Soinsaaren mukaan rekrytointikoulutustakin on pohdittu, mutta se veisi liian kauan akuutin tilanteen ratkaisemiseksi. Hänen mukaansa kovia kasvusuunnitelmia ja investointeja rajoittaa nyt työvoiman saatavuus.

Yritys louhii muu muassa graniittia ja tehtaalla työstetään lopputuotteita, kuten esimerkiksi pöytätasoja, pihakiviä ja lattialaattoja.

Soinsaaren antamien tietojen mukaan yrityksestä ollaan oltu yhteydessä jo viime vuoden marraskuussa maahanmuuttovirastoonkin, mutta lupaprosessit ovat kesken.

– Prosessi kestää liian pitkään, kun yritysten pitää miettiä kasvua. Se pitäisi saada Suomen ja Kiinan päässä nopeammaksi, Soinsaari sanoo.

#