lauantai 11.7.2020 | 07:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vie vanhus ulos-kampanja käynnistyi Sievissä – Leikkimieliset olympialaiset ovat olleet Kallio-yhtymällä 10 vuotta

Hannu Verronen
Ti 10.9.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sievin Pihlajakodissa oli tiistaina suuren urheilujuhlan tuntua. Peruspalveluyhtymä Kallion perinteiset ikäihmisten olympialaiset käynnistyivät nyt tänä syksynä Sievistä. Samalla avattiin valtakunnallista kuukauden kestävää Vie vanhus ulos-kampanjaa.

Pihlajakodin asukas Leena Järvelä, 80, kertoo, että ulospääseminen on piristävä juttu. Mahtavinta siinä on hänelle, että pääsee seuraamaan ympäröivää luontoa.

– Haluan päästä kuuntelemaan, kuinka linnut laulavat. On mukava, kun pääsee ulos turisemaan kaverin kanssa ja seuraamaan, kuinka esimerkiksi västäräkit leikkivät täällä ihan vieressä, Järvelä kertoo.

Västäräkkejä Pihlajakodin ympäristössä on nyt ollut vielä loppukesästäkin ja alkusyksystä runsaasti. Oletus on, että västäräkkiemo tuo poikasiaan näytille.

Pihlajakodin esimies Kirsi Ilola kertoo, että palvelukoti sijoittuu hyvin luonnon keskelle, mikä kannustaa asukkaita nauttimaan ulkoilmasta.

– Kun tämä on asukkaidemme koti, niin tänne ei ole vierailuaikoja. Omaiset ja ystävät voivat tulla Pihlajakotiin, kun se sopii.

Pihlajakodilla on helppo viedä asukas uudisrakennuksen hyville terasseille nauttimaan luonnosta.

Suurimmat odotukset Pihlajakodissa olivat tiistaina olympialaisissa. Leena Järvelä, Jenny Ylikarjula, Aili Ahola, Toini Kotilainen ja Anja Röntynen pitävät sitä, että Vie vanhus-kampanja mahdollistaa Sievissä nyt leikkimielisen urheilullisen kisaamisen. Tarjolla on vuorovuosina pokaaleja ja mitaleja. Aili Ahola on napsinut useita mitaleja, Leena Järvelä otti viime kerralla pokaalin perunan heittämisestä kattilaan.

– On hienoa, että viimeistään nyt iällä pääsee voittamaan pokaaleja, Järvelä naurahtaa.

Kisaemäntä, Kallion toiminnanohjaaja Merja Heinonen kertoo, että olympialaiset sytyttävät niin vanhukset kuin heitä seuraavan yleisön. Esimerkiksi köydenveto on ollut paljon iloa herättänyt laji. Pihlajakodin tapahtumaan saapuu niin asukkaiden omaisia kuin ystäviäkin.

– Meillä on nyt tällä kertaa uutena lajina rollaattoriviesti, kussakin joukkueessa kaksi hoitajaa ja kaksi asukasta. Vaihtelemme lajeja, julkistetun rollaattoriviestin lisäksi on kaksi yllätyslajia. Pidämme yllä jännitystä ja leikkimielisyyttä, kun emme kerro aivan kaikkea etukäteen.

Vanhuksille soveltuvan leikkimielisen olympialaisohjelman kehitti noin 10 vuotta sitten Kallion kuntohoitaja Veikko Takaeilola. Hänen ideansa levisi sitten Alavieskasta varsin nopeasti muihin Kallio-kuntiin Sieviin, Nivalaan ja Ylivieskaan. Sievi aloitti nyt tänä syksynä olympialaisilla ja muualla ne ovat lokakuun ensimmäiselle viikolla, kun vietetään Vanhusten viikkoa.

Vie vanhus ulos-kampanja huipentuu valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään, jota vietetään vuosittain vanhustenviikolla. Tänä vuonna valtakunnallinen iäkkäiden ulkoilupäivä on 10. lokakuuta 2019. Silloin kannustetaan omaisia, järjestöjä, kuntien liikuntatoimia, palvelutaloja ja muita yhteisöjä tarjoamaan luontoelämyksiä iäkkäille.

"Meillä on nyt tällä kertaa uutena lajina rollaattoriviesti, kussakin joukkueessa kaksi hoitajaa ja kaksi asukasta.

#