sunnuntai 12.7.2020 | 21:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kansanedustaja Juha Pylväs palaa kolumnissaan vielä Keskustan puoluekokoukseen: Keskusta naisjohtajan aikaan

Ke 11.9.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keskustan ylimääräinen puoluekokous Kouvolassa valitsi lauantaina uudeksi puheenjohtajaksi kolmikymppisen kansainvälisesti orientoituneen naisen Lapista! Näillä sanoilla eri mediat esittelivät toisen kauden kansanedustajan Katri Kulmunin puheenjohtajavalinnan jälkeen. Yhteiskunnassamme tasa-arvokeskustelusta huolimatta ihmiset edelleen roolitetaan.

Puoluekokous teki uudistavan valinnan. Uudelle puheenjohtajalle on julkisuudessa ja kulisseissa luotu valtavat paineet kannatuksen nousuun. Toiveita on kasattu osin jo ihan liikaa yhden ihmisen harteille. Tässä ääriajattelun ajassa edes Katri Kulmuni ei ole ihmeidentekijä. Populismi, räkytys ja turhien katteettomien lupailu on tullut asiapolitiikan ja asioiden hoidon tilalle.

Puheenjohtajuudesta luopuva Juha Sipilä muistutti omassa avauspuheenvuorossaan yhteiskuntaamme uhkaavista tosiasioista. Hyvinvointiyhteiskuntamme romuttuu, jos nykyistä suurempi joukko työikäisistä jää työelämän ulkopuolelle. Siksi työllisyysasteen nosto on välttämätöntä. Myös talouden tosiasiat on tunnustettava ja velaksi syöminen on loputtava.

Isot ja maailmanlaajuiset suuntaukset jylläävät nyt voimalla. Ne osaltaan johtavat siihen, että vaikeita päätöksiä ja uudistuksia joudutaan tekemään. Se ei ole puolueiden toiveista tai tavoitteista kiinni, vaan se on väistämätön tosiasia.

Uudistukset tulevat koskemaan myös sosiaaliturvaa. Vähempiosaisista on kuitenkin pidettävä huolta. Sosiaaliturvan pitää luoda aidosti turvaverkko, jotta heikoimmatkin pysyvät yhteiskunnan menossa mukana. Samalla on löydettävä ratkaisut, jotta kaikenlainen työ on aina mielekästä ottaa vastaan ja samalla jokainen voi omalla ponnistelulla nostaa elintasoaan.

Suomi elää edelleen viennistä. Sen kasvattamisessa tärkeä rooli on tutkimuksella, tuotekehityksellä ja osaamisen nostamisella. Siinä koulutuksella on keskeinen osa. Koulutukseen panostaminen ja sen uudistaminen ei tule loppumaan. Tehdyt uudistukset eivät ole olleet kaikki työelämän toiveiden kannalta onnistuneita ja niistäkin on otettava opiksi. Nuorista se ei ole kiinni. Tänä päivänä nuoret ovat moninverroin osaavampia kuin kolmekymmentä vuotta sitten.

Haasteita siis piisaa Keskustan uudelle puheenjohtajalle. Toki hänkään ei uudistuksia yksin saa tehtyä, saati puoluetta nousuun. Puolueen nousu tarvitsee paljon tukijoita ja tekijöitä. Yhteiskunnan muutokseen tarvitaan koko kansaa. Siinäkään yhden puolueen puheenjohtaja ei ole ihmeidentekijä, jos muut keskittyvät äkkivoittojen tavoitteluun.

Juha Pylväs

Kansanedustaja (kesk.)

Ylivieska

#