torstai 1.10.2020 | 21:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Polkujuoksun suosio pitää pintansa – Ylivieska Trail Run houkuttelee myös perheitä ja kuntoilijoita

Hanna Perkkiö
Ke 11.9.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Törmälän poluilla riittää vilskettä ensi lauantaina, kun polkujuoksutapahtuma Ylivieska Trail Run järjestetään neljättä kertaa.

Tapahtuman kantaviin voimiin kuuluva Matti Myllylahti kertoo, että kilpasarjalaisten lisäksipolkujuoksu houkuttelee myös merkittävän määrän kuntoilijoita, perheitä sekä kaveri- ja työporukoita.

– Retkisarjalaisista odotetaan nytkin suurinta osallistujaryhmää. Osa juoksee ja osa kävelee, osa molempia ihan oman kunnon mukaan.

Ennakkoilmoittautumisten perusteella Ylivieska Trail Run -tapahtuman odotetaan keräävän yli 200 osallistujaa, kun viime vuonna määrä nousi yli 300:n. Paikallisten urheiluihmisten joukkoa saattaa osaltaan verottaa äskettäin päätökseen saatu SM-viestiurakka.

– Valtakunnallisesti polkujuoksu on edelleen nouseva laji, ja tämän vuoden mittarit osoittavat osallistujamäärien kasvua. Etenkin tietyt isot tapahtumat keräävät paljon väkeä, Myllylahti toteaa.

Kun polkujuoksubuumi alkoi muutamia vuosia sitten, Pohjanmaalla oltiin nopeasti mukana. Ylivieska Trail Run sai ympärilleen koko kesän kestävän polkujuoksucupin.

– Nykyään tapahtumia alkaa olla niin paljon, että omaa pitäjää kauemmaksi ei välttämättä enää tarvitse lähteä. Tänäkin vuonna Ylivieskaan tulee kuitenkin yksittäisiä osallistujia ympäri Suomea, Myllylahti kertoo.

Ylivieska Trail Runin kilpasarjoissa naiset ja miehet kisaavat 10 ja 16 kilometrin matkoilla ja nuoret 5 kilometrillä. Retkisarjalaiset saavat valita näistä itselleen sopivimman matkan.

Tapahtumassa kierretään Törmälän vanhoja reittejä, joita polkujuoksijat ovat vuosien varrella kunnostaneet. Matkan varrelle on rakennettu siltoja, ja myös kokonaan uusia reittejä on viime vuosina tehty.

– Tänä vuonna reitit ovat muuten entisellään, mutta 16 kilometrin matkalla Latvalampi kierretään nyt toista kautta kuin ennen, Myllylahti kertoo.

Tapahtumassa satsataan erityisesti perheisiin ja nuorisoon. Tyttöjen ja poikien kilpasarjoissa on ilmainen osanotto, ja ennen starttia järjestetään alle kouluikäisille oma 200 metrin juoksupyrähdys, jossa kaikki palkitaan.

Reitin varrella kuullaan elävää musiikkia ja paistetaan makkaraa. Perheen pienimmille tapahtumassa on tarjolla myös lapsiparkki ja Ylivieskan Ladun järjestämä Muumipolku.

Törmälässä ratkeaa samalla tämänvuotinen Pohjanmaan Polkujuoksu-cup. Päätöskisan korotetut pisteet tuovat kisaan oman kipinänsä.

Viime vuonna yleisten sarjojen ja samalla koko polkujuoksucupin voittajiksi ylsivät Kalajoen Junkkareiden Tapani Kärjä ja Haapajärven Aino-Maria Jääskeläinen.

Tänä vuonna miesten sarjan voitto on jo varmistunut Kärjälle. Tyttöjen sarjassa taas Ylivieskan Kuulan Enni-Sofia Saari on varmistanut cup-voiton, mutta kakkossijan kohtalo on yhä auki.

– Naisten ja poikien sarjassa sen sijaan tilanne on vielä täysin avoinna, Myllylahti toteaa.

#