Kulttuuri

Ylivieskalaislähtöinen Sofia Voltti heräsi maanantaina yllättävään julkisuuteen: ”Hämmentävää nähdä oma naama Kimi Räikkösen vieressä!”

Maanantaiaamuna kaverit viestittelivät Sofia Voltille kysellen, joko tämä oli nähnyt Ilta-Sanomat.

– Hämmentävää oli nähdä oma kuvansa Kimi Räikkösen naaman vieressä! Sofia Voltti naurahtaa.

Ylivieskalaislähtöinen Sofia Voltti opiskelee varhaisiän musiikkikasvatusta ammattikorkeakoulu Metropoliassa Helsingissä ja valmistuu ensi keväänä musiikkipedagogiksi. Ensin haluamme kuitenkin tietää, miten hän päätyi pääosaan Alina-lyhytelokuvaan?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vielä keskeneräinen teos singahti valtakunnan julkisuuteen, kun tekijätiimi julkisti, että Eemeli Kelokorven käsikirjoittaman, ohjaaman ja tuottaman lyhytelokuvan pääsponsoriksi lupautui Kimi Räikkönen – äitinsä Paulan (o.s. Pietilä) vanavedessä. Lyhytelokuvalle oli haettu joukkorahoitusta, mutta rahoitus ja huomioarvo oli taattu sen jälkeen, kun Räikköset asettautuivat tukemaan Alinan toteutusta. Rahoituskuvioita selittää se, että elokuvan työryhmään kuuluva kuvaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja Pauli Pietilä on Räikkösten sukulainen.

Sofia Voltti oli kuvioissa kuitenkin jo ennen Räikkösiä.

– Lyhytelokuvia tekevä porukka etsi Facebookin kautta viime keväänä näyttelijää kameraharjoituksiin, ja sitä kautta mukaan Uneton 48 -lyhytelokuvakisaan, jossa valmistetaan lyhytelokuva 48 tunnissa. Kisan jälkeen he kysyivät, kiinnostaisiko minua lähteä mukaan isompaan proggikseen ja vastasin: ’mikä jottei!’

Alina on tarina nuoresta tytöstä, joka palaa vuosien jälkeen kotikaupunkiinsa ja oudot tapahtumat kyseenalaistavat hänen menneisyytensä. Elokuvaa on kuvattu elokuussa Helsingissä ja Loviisassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä on kaksi kuvauspäivää jäljellä, jonka jälkeen elokuvaa on kuvattu seitsemän päivää, Sofia Voltti kertoo loppuvuodesta kutsuvierasensi-iltaan tulevan lyhytelokuvan synnytystahdista.

Kuvaukset ovat paljolti odottelua ja samojen elokuvakohtauksien toistamista, kunnes lopputulokseen ollaan tyytyväisiä.

– Se on tiimityötä, jossa pääsee osaksi tarinaa ja viemään sitä eteenpäin.

Sofia Voltti, 25, eläytyy elokuvassa parikymppiseksi Alinaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olen tehnyt vielä aika vähän roolityötä, mutta silti minulla on tosi vapaat kädet kokeilla erilaisia juttuja. Lopputulos sitten kertoo, tuleeko siitä hitti vai huti! Sofia nauraa.

Voltti on myös telkkarista tuttu. Hänellä on ollut parin repliikin sivuosia Syke- ja Aikuiset-sarjoissa. Joku on saattanut bongata Sofian telkkarimainoksesta. Nämä työt hän on saanut omalla aktiivisuudellaan, sillä Sofia Voltti on tehnyt itsestään näyttelijän käyntikorttivideon eli showreelin.

– Showreelissäni kerron itsestäni, mitä tykkään tehdä ja lisäksi on videoita on aikaisemmista töistäni sekä bändimme musiikkivideo. Helsingissä asuessa on helpompi tarttua työtarjouksiin ja koekuvauksiin, kun pääsee tarvittaessa vaikka puolessa tunnissa paikalle. Se ei onnistuisi ihan Ylivieskasta.

Musiikki ja teatteri vievät Sofia Volttia eteenpäin. Ylivieskan Kiviojan alakoulun bänditunneilla Sofia löysi musiikin, ja harrastus sai vain lisää pontta yläkoulu- ja lukioaikoina. Laulutunnit hän aloitti 16-vuotiaana Ylivieskan seudun musiikkiopistossa.

– Hullu Elämä -bändi perustettiin lukioaikoina 2011, ja kitaristi Joose Heinonen oli tuttu jo Kiviojan koulun bänditunneilta, bändin laulaja, kosketinsoittaja ja biisinikkari Sofia Voltti kertoo.

Lukion jälkeen Voltti haki Kokkolan, Oulun ja Kajaanin konservatorioihin pop-jazz -linjalle.

– Musiikkikokemukseni perustui autotallibändeihin, joten en hallinnut musiikinteoriaa, vaikka olin teoriatunneilla käynyt. Näin ollen pääsin vain Kajaaniin...

Kahdella Kajaanin vuodella on tässä tositarinassa suuri merkitys, sillä siellä Sofia Voltti hakeutui ensin harrastajateatteriin ja sitä kautta pääsi Kajaanin kaupunginteatterin iltanäyttelijäksi yhdeksi vuodeksi. Valmistuva musiikkipedagogi harkitsee jatkossa hakemista myös teatterikouluihin tai kansanopistojen teatterilinjoille.

– En minä vielä osaa sanoa, mikä minusta tulee isona, kun kaikki kiinnostaa ja innostun niin herkästi! Ainakin haluan keikkailla, esiintyä ja tehdä musiikkia.

Lisää Sofia Voltin ajatuksia musiikkipedagogiasta sekä musiikin voimasta osoitteessa: www.kalajokilaakso.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä