lauantai 30.5.2020 | 09:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkokankaan tuulivoimakaava palaa käsittelyyn Kalajoella – Hallinto-oikeus kumosi kaupunginvaltuuston hylkäyspäätöksen

Pia Räihälä
Ti 8.10.2019 klo 15:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Kalajoen kaupunginvaltuuston päätöksen, jolla valtuusto hylkäsi Kokkokankaan tuulivoima-alueen osayleiskaavaehdotuksen 27.8.2018. Hallinto-oikeuden mukaan valtuuston päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä. Hallinto-oikeus velvoittaa Kalajoen kaupungin korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut 4000 eurolla.

Kaavapäätöksestä kunnallisvalituksen tehnyt SABA Invest Oy kertoo tehneensä kaavaehdotuksen eteen töitä seitsemän vuoden ajan ja investoineensa hankkeeseen yli 500 000 euroa. Yhtiön mukaan kaupunki on alusta alkaen kannattanut hanketta, kunnes valtuusto yllättäen hylkäsi kaavaehdotuksen. Päätöstä ei ole perusteltu kokouspöytäkirjassa.

Yhtiön mukaan valtuuston päätökseen on ratkaisevasti vaikuttanut paikkansa pitämätön informaatio Kokkokankaan tuulipuiston mahdollisuuksista liittyä Fingridin sähköverkkoon, ja valtuusto on siten perustanut päätöksensä kaavoituksen ulkopuolisille, virheellisille ja tarkoitushakuisille oletuksille.

Kokkokankaan tuulipuistoa suunniteltiin Himangalle valtatie 8:n ja Pöntiöntien väliin. Sen YVA-menettely toteutettiin yhdessä Torvenkylän tuulipuistohankkeen kanssa, jonka kaavan valtuusto hyväksyi marraskuussa 2017.

Hallinto-oikeus toteaa ratkaisussaan, ettei valtuuston päätöstä ole perusteltu lainkaan eikä perusteita päätökselle ole esitetty edes hallinto-oikeudelle toimitetussa lausunnossa. Siksi oikeudella ei ole edellytyksiä arvioida päätöksen lainmukaisuutta eikä sitä, onko valtuusto pysynyt harkintavaltansa rajoissa ja menetellyt tasapuolisesti.

Hallintolain mukaan päätös on perusteltava. Hallinto-oikeus toteaa, että vaikka kunnalla on varsin laaja harkintavalta päättää kaavoituksesta, on kaavan hylkäyspäätöksenkin perustuttava asiallisiin ja syrjimättömiin syihin.

Kaupunginhallituksen hallinto-oikeudelle antaman vastineen mukaan valtuutetuilla on ollut tarvittava tieto Kokkokankaan yleiskaavan sähkönsiirtomahdollisuuksista. Kokkokankaan ja Torvenkylän tuulivoimahankkeet ovat olleet lähtökohdiltaan erilaiset kantaverkkoon liittämisen suhteen. Molempien hankkeiden osalta on tutkittu samat asiat, joten kaupunki on mielestään kohdellut toimijoita tasapuolisesti ja yhdenvertaisesti.

KaupunginjohtajaJukka Puoskari ei usko, että kaupunki lähtisi valittamaan hallinto-oikeuden päätöksestä.

– Päätöksen ydin oli se, että valtuusto hylkäsi kaavan, eikä tätä päätöstä perusteltu. Nyt keskustelemme siitä, miten päätöksentekijät haluavat asian valmisteltavaksi ja mistä asti valmistelu menee uusiksi.

Kalajoen kaupunginhallitus oli päätynyt äänin 5–2 esittämään Kokkokankaan kaavan hyväksymistä, mutta valtuustossa se kaatui äänin 27–5. Valtuutettujen puheenvuoroissa nousivat tuolloin esiin asukkaiden vastustus hankkeelle sekä sähkönsiirto (KP 29.8.2018).

Kokkokankaan tuulivoimakaava kariutui Kalajoen valtuustossa

Kalajoen kaupunginhallitus esittää Kokkokankaan tuulivoima-alueen kaavaehdotuksen hyväksyntää

#