lauantai 30.5.2020 | 07:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Antti Rantakankaan Eduskunnasta-kolumni: Hallitus sitoutunut tasapainoiseen talouteen

Ke 9.10.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eduskunta aloitti tällä viikolla ensi vuoden valtion talousarvion käsittelyn lähetekeskustelulla, jota käydään koko viikko. Talousarvioehdotuksen loppusumma on noin 57 miljardia. Velkaa joudutaan edelleen ottamaan.

Budjetissa on paljon pienituloisten etujen parannuksia. Esimerkiksi alimmat eläkkeet, lapsilisät, koulutus saavat lisää rahaa, ja maatalouden investointien ja vuoden 2020 rahoituksen ”120 miljoonan kuopan” hoitaminen. Lisäksi perusväylänpidon tulee lisärahaa ja kunnille korvataan lainsäädännön muutosten vaikutukset täysimääräisesti

Työllisyyden osalta lisätään rahaa te-toimistoille palvelujen tehostamiseksi. Aktiivimalin leikkuri myös poistuu. Sosiaaliturvauudistus käynnistetään tavoitteena työn vastaanottamisen kannustaminen. Yritysverotus ei kiristy miltään osin mukaan lukien maa- ja metsätalouden verotus. Sote-uudistus käynnistetään maakuntapohjalta.

Tulevan talouskehityksen kannalta työmarkkinaratkaisu on oleellinen. Viime vuosien maltillista linjaa kannattaisi jatkaa, koska USA:n ja Kiinan kauppasota, Brexit ja Saksan ja Euroopan alhainen talouskasvu aiheuttavat kovia talouspaineita Suomelle.

Eduskunnan viimeviikkoisen välikysymyskeskustelujen jälkeen kenelläkään ei pitäisi olla epäselvää hallituksen talouspolitiikan linjasta. Opposition eväät sen sijaan vaikuttivat vähäisiltä. Kokoomuslaiset eivät huolineet perussuomalaisia välikysymykseensä mukaan. Tämä kertoo puolueiden linjaeroista ja ennakoi runsasta välikysymysten määrää nykyiselle eduskunnalle.

Hallitus on sitoutunut 75 prosentin työllisyysasteeseen ja 60 000 uuden työpaikan saamiseen. Tavoite on kova, koska helpot ratkaisut on jo tehty. Työllisyysasteen yhden prosenttiyksikön parantaminen merkitsee julkiseen talouteen miljardin euron myönteistä vaikutusta. Se tulee vähentyneinä työttömyyskorvaus ja toimeentulomenoina sekä lisääntyvinä verotuloina.

Vastuullista asioiden hoitoa tarvitaan myös ilmastopolitiikan hoitoon. Vierailimme taannoin Puolassa valtiovarainvaliokunnan matkalla. Siellä meille kerrottiin, että Puolan energiasta tulee 80 prosenttia kivi- ja ruskohiilestä. Kysyttäessä päästövähennyksistä, heidän vastaus oli: ”Voidaan muuttaa energiantuotantoa, jos EU maksaa.”

Hallitusyhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin. Maakuntien ja maaseudun kannalta hallituksessa tarvitaan Keskustaa. Kenttäväkemme on perinteisesti kannattanut punamultayhteistyötä. Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) tehtävänä on pitää talouden tosiasiat myös muiden ministerien mielessä hallitusohjelman mukaan ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) hoitaa aluepolitiikan uuden kunnianpalautuksen.

Antti Rantakangas

Kansanedustaja (kesk.)

Haapavesi

#