lauantai 30.5.2020 | 09:18
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kallio-yhtymä aloittamassa Influenssarokotukset marraskuun loppupuolella – Riskiryhmien kanssa työskentelevä henkilökunta on ottanut rokotteen vapaaehtoisesti

Hannu Verronen
Ke 9.10.2019 klo 08:00 | päivitetty ke 08:52

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Influenssarokotukset siirtyvät peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa viikolle 48, alkavat maanantaina 25. marraskuuta. Syynä on maailmanterveysjärjestö WHO:n virussuositusten lykkääntyminen. Rokotusten ajankohta on nyt myöhäisempi kuin aiemmin.

Pääosa influenssarokotuksista tehdään Kallio-yhtymän kunnissa, Ylivieskassa, Nivalassa, Sievissä ja Alavieskassa neuvoloissa. Sama käytäntö on yleisesti muuallakin. Neuvoloiden lisäksi osa ihmisistä saa rokotteensa työterveydessä, riskiryhmien henkilöitä rokotetaan myös heidän hoitoyksiköissään.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion palvelupäällikkö Pirjo Jääskelä kertoo, että kampanjaviikolla Kallio-kuntien neuvoloissa rokotetaan 3 600 ihmistä. Sen lisäksi rokotuksia tehdään ajanvarauksella ja normaalien neuvolakäyntien yhteydessä. Esimerkiksi raskaana oleville äideille suositellaan influenssarokotteen ottamista.

– Vanhempien ihmisten rokotekattavuus on alueellamme hyvä. Nuorempien ikäpolvien rokotekattavuus jää alle valtakunnallisen keskiarvon, Pirjo Jääskelä kertoo

Nenäsumutteena 2-6-vuotiaalle annettava influenssarokotus riitti Kallion alueella viime kerralla hyvin. Sitä nuoremmille rokote annetaan pistoksena.

– Viime kerralla meillä jäi kohderyhmältä nenäsumutetta yli. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n luvalla pystyimme antamaan sitä myös vanhemmille lapsille kuin 6-vuotiaille. Piikkikammoiselle sumute on hyvä vaihtoehto.

Riskiryhmien kanssa työskentelevät Kallion kaikki työntekijät ovat terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorven mukaan ottaneet influenssarokotukset vapaaehtoisesti.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin huomautti syyskuussa Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriä siitä, koska siellä annettiin kirjallinen varoitus rokotteesta kieltäytyneelle psykologille. Se ei voinut olla virkasuhteessa olevalle varoituksen peruste.

Sakslin katsoi samalla, että olosuhteiden vaatima rokotesuoja pitää olla työntekijöille, jotka hoitavat tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita. Lakiin Sakslin esittää täsmennystä, että vakaville seuraamuksille alttiita henkilöitä saa vain erityisestä syystä hoitaa puutteellisella rokotussuojalla.

– Tuo kuopiolaisen psykologin tapaus ei vaikuta meihin. Tällä ovat rokotteen ottaneet vapaaehtoisesti ne, joiden pitää, Jääskelä kertoo.

Kallio-yhtymän vastaanoton ylilääkärinä aloittanut Ritva Kanervo katsoo, että terveyden alan ammattilaisuuteen kuuluu rokotesuojan ottaminen. Hän suosittelee influenssarokotusta kaikille alan ihmisille. Hän toimi edellisessä työpaikassaan Raahen seudun terveyskeskusyhtymässä tartuntalääkärinä. Raahen seudullakin riskiryhmiä hoitava henkilökunta otti rokotteen.

#