lauantai 30.5.2020 | 08:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Kysymyksessä on uusi ja iso asia" – Ylivieskan lautakunta palautti hulevesimaksut takaisin valmisteluun

Pirjo Kunelius
To 10.10.2019 klo 08:00 | päivitetty to 08:12

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan teknisten palveluiden lautakunta palautti vielä hulevesimaksujen määräytymisperusteet takaisin valmisteluun.

– Lautakunta halusi tarkentaa vielä laskelmia, koska kysymyksessä on uusi ja iso asia, tekninen johtaja Leena Löytynoja toteaa.

Ylivieskan kaupunki valmistelee asemakaava-alueilla hulevesimaksun käyttöönottoa, jolla voidaan kattaa hulevesien käsittelystä aiheutuneita kustannuksia. Katurakentamisen yhteydessä Ylivieskaan on rakennettu hulevesiviemäreitä, mutta osin sade- ja sulamisvedet ohjautuvat ojiin ja painanteisiin.

Hulevesimaksun perimisen mahdollistaa vuonna 2014 tehty maankäyttö- ja rakennuslain muutos, jolloin kokonaisvastuu hulevesien hallinnasta asemakaava-alueella tuli entistä selkeämmin kunnan tehtäväksi ja samalla myös oikeus ja mahdollisuus periä hulevesimaksua.

Löytynojan mukaan yksistään Ylivieskan kaupungin heikko taloustilanne ei selitä sitä, että maksua on tarkoitus alkaa periä ensi vuonna kiinteistöjen omistajilta ja vuokratonteilla kiinteistön vuokralaisilta. Hän perustelee maksua nimenomaan lainsäädännön antamalla mahdollisuudella ja hulevesien käsittelykustannuksien kattamisella.

– Hulevesimaksuja peritään jo lähiseudulla esimerkiksi Haapajärvellä, Kokkolassa ja Oulussa.

Tekninen johtaja arvioi, että hulevesimaksujen tuotto kaupungille voi olla joitakin satojatuhansia euroja, mutta laskelmat tarkentuvat vielä.

Hulevedeksi kutsutaan rakennetuilta alueilta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä sekä perustusten kuivatusvettä. Näitä vesiä syntyy erityisesti kaduilta, teiltä ja rakennusten katoilta muodostuvana pintavaluntana.

#