lauantai 30.5.2020 | 07:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aili Heinonen valittiin teräsmuoriksi ja Kauko Huhtala teräsvaariksi Sievissä – Poliisi antoi vinkkejä turvalliseen arkeen Kallion kuntien vanhuksille

Anne Mattila
Ke 9.10.2019 klo 16:35 | päivitetty to 09:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sievi

Sievissä järjestetyssä Kallion alueen vanhusten viikon pääjuhlassa tämänvuotisiksi teräsmuoriksi ja -vaariksi valittiin sieviläiset Aili Heinonen ja Kauko Huhtala.

– Valinta tuli täytenä yllätyksenä, he sanoivat selvästikin ilahtuneina julkistamisen jälkeen.

Vääräjokisaliin Sieviin tuli vanhusten viikon juhlijoita kaikista neljästä Kallion kunnasta.
Anne Mattila

Teräsmuoriksi valittu 92-vuotias Aili Heinonen teki työuransa lasten parissa. Hän työskenteli lastenhoitajana päiväkodeissa ja piti tuttavansa kanssa seurakunnan päiväkerhoa. Eläkkeelle jäämisen jälkeenkään hän ei unohtanut lapsia, vaan toimi puolisonsa kanssa päiväkodin mummuna ja pappana vuosikausia.

Aili Heinonen on syntynyt Karjalassa. Evakkotaival päättyi Sieviin, mistä tuli hänen kotipitäjänsä sotien jälkeen. Sievistä löytyi myös puoliso, jonka kanssa hän perusti perheen.

Teräsvaariksi valittu asemakyläläinen Kauko Huhtala on tunnettu luontoaiheisista tutkimuksistaan läpi Suomen. Varsinkin pöllötutkimus on ollut tämän pian 85-vuotiaan biologin ja tutkijan mieliaihe. Hänen tutkimustuloksistaan on mainintoja useissa tietoteoksissa. Kauko Huhtala veti myös pitkään luontopiiriä kansalaisopistossa ja pitää edelleen suosittuja luontoaiheisia esitelmiä ja toimii oppaana luontoretkillä. Tutkimustyö Oulun yliopistolle jatkuu edelleen.

Kauko Huhtala on toiminut kolme vuosikymmentä Sievin Lylyn puheenjohtajana, harrastanut näyttelemistä vieläkin pidempään ja kuuluu Eläkeliiton Sievin yhdistyksen johtokuntaan.

Sievin Seniorilaulajat Taimo Löfin johdolla esittivät kolme laulua.
Anne Mattila

Pääjuhlan teemana oli turvallisuus ja Kalliossa koko vanhusten viikon teemana vanhuuteen varautuminen. Juhlapuheen piti Timo-Pekka Nuolioja Oulun poliisilaitoksen edustajana. Hän varoitteli ikäihmisiä muun muassa valepoliiseista, kaupustelijoista ja eksymisestä luontoon.

– Oikea poliisi ei kysy koskaan pankkitunnuksia tai salasanoja puhelimessa. Niitä ei saa koskaan luovuttaa ulkopuolisille, hän neuvoi.

Kaupustelijoita hän kielsi päästämästä sisälle ja luontoon lähtiessä suositteli ottamaan jonkun toisen henkilön mukaan. Murtovarkauksia voi estää sillä, että ei jätä kotia pitkäksi kauaa ilman, että siellä joku kävisi ja liikkuisi.

– Käteistä ei kannata säilyttää kotona ja arvo-omaisuus pitää pitää lukitussa kaapissa, hän sanoi.

Jos kuitenkin jotain sattuu, Nuolioja neuvoi olemaan mahdollisimman pian yhteydessä poliisiin.

Juhlapuheen pitänyt Timo-Pekka Nuolioja kertoi vanhuksille turvallisuuteen liittyvistä asioista poliisin näkökulmasta.
Anne Mattila

Vääräjokisalissa pidetyssä tilaisuudessa puhunut Sievin kunnanjohtaja Mauno Ranto sanoi itse havahtuneensa vanhenemiseensa keväällä, kun täytti 60 vuotta.

– Kaikkien toiveena on varmasti pysyä mahdollisimman pitkään terveenä ja toimintakykyisenä. Tärkeitä ovat ystävät, mutta myös raha. Huomasin pohtivani, riittääkö eläke hyvään elämään ja mitä turvallinen asuminen voisi olla ja miten asutaan kun vanhetaan ja kunto heikkenee, hän sanoi.

Ranto kehotti seuraamaan Vanhustyön keskusliiton sivuja netistä, sillä sinne ollaan keräämässä tietoa omaehtoisesta varautumisesta. Sievin hän kertoi satsanneen vanhuspalveluihin muun muassa avaamalla uusi tehostetun palveluasumisen yksikkö Pihlajakoti ja muuttamalla vanha Pajula tilapäishoitoyksiköksi.

– Suosittelen vieraita käymään nyt myös uudessa lähiliikuntapuistossamme, joka on kirsikkana kakun päällä. Siellä on erityinen senioreiden ulkokuntosalikin, hän mainosti.

Sievin kunnanjohtaja Mauno Ranto avasi Kallion alueen vanhusten viikon pääjuhlan pohtimalla varautumista vanhuuteen.
Anne Mattila

Seurakunnan puheenvuoron käytti diakonissa Kaarina Torvi kehotti ikäihmisiä tallentamaan muistojaan ja elämäänsä tulevia sukupolvia varten joko kirjoittamalla tai tallentamalla muuten. Hänen viestinsä oli se, että elämä on lahja Jumalalta, eikä vanhuuttakaan tarvitse pelätä. Se on rikasta ja onnellista aikaa.

– Ihmiselämä on ihmeellinen loppuun asti, hän korosti.

Korhosen koulun oppilaat lauloivat Suomen Sievistä opettajansa Teija Tuomen säestyksellä Kallion alueen vanhusten viikon pääjuhlassa.
Anne Mattila

"Kaikkien toiveena on varmasti pysyä mahdollisimman pitkään terveenä ja toimintakykyisenä.

#