lauantai 6.6.2020 | 03:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lakeuden liekki on kaiken henkisyyden symboli

To 10.10.2019 klo 14:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ainakin yhdessä julkisessa asiayhteydessä on viime aikoina mainittu Ylivieskan Kirkkopuistossa olevan Lakeuden liekki-nimisen taideteoksen olevan herännäisyyteen eli körttiläisyyteen liittyvä. Tunnen tarvetta täsmentää määrittelyä, koska tiedän, että tällainen "leima" on ajan kuluessa yleensä vahvistuva.

Vuonna 1972 valmistunut ja Ylivieskan seudun taideyhdistyksen YSTY:n hankkeena toteutunut teos on tarkoitettu olemaan kaiken henkisyyden symboli. Toteuttajat ajattelivat ja totesivat silloin tällä alueella olevaa vahvaa henkistä elämää ja siihen liittyvää toimintaa. Se näkyi myös uuden kirkon rakentamisen alkutapahtumassa kirkkopuistossa runsaana läsnäolijoiden määränä.

Toisaalta teoksen hankkiminen oli valtakunnallinen hanke. Sen perusrahoitti opetushallitus. Valtakunnallisuus näkyi myös siinä, että paljastusjuhlan molemmat pääpuhujat olivat valtakunnallisissa asemissa, niin akateemikko Kustaa Vilkuna kuin myös arkkipiispa llmari Salomies. Tosin molempien sukutausta oli tällä alueella, lakeudella. Ja julkistamisjuhlasssa 1972 edellä kuvaamani symbolilinja näkyi ja kuului.

Symboli on sivistyssana. Sivistyssanakirjan mukaan se tarkoittaa tunnusmerkkiä ja vertauskuvaa. Symbolinen taidesuunta panee pääpainon metafyysiseen tunnelmaan. Toisin sanoen metafysiikka on se filosofian osa, joka tutkii olemisen ja tapahtumisen olemusta ja perussyitä.

Käsitykseni on, että Lakeuden liekin tuleva sijoitus on teoksen arvoa korostava. Tässä yhteydessä voidaan todeta, että kyseisestä taideteoksesta ollaan laatimassa tieteellistä tutkimusta. Siitä enempi kertominen ei kuulu minulle.

Sen mainitsen vielä, että myös hankkeen suunnittelun aikana puhuttiin kristinuskoon kuuluvan suomalaisen herännäisyyden taustasta teoksen taustana. Jo silloin selvisi, että taustalta löytyy paljon muutakin hengellisyyttä.

Oiva Luhtasela

YSTY:n silloinen puh.joht.

Ylivieska

#