Paikallisuutiset

Ylivieskalaislähtöinen koomikko Iikka Kivi ottaa rohkeasti kantaa, mutta ei mieli politiikkaan: "Ei olisi kenellekään eduksi, jos siellä olisi yksikin minunkaltainen tyyppi lisänä"

Ylivieskalaislähtöinen Iikka Kivi on paitsi koomikko, mutta myös aktivisti ja hanakka somekeskustelija

Koomikko Iikka Kivi käy aktiivisesti somekeskusteluja muun muassa ilmastoasioista. Hän myöntää, että kiivaat keskustelut ovat kahden lapsen isälle toisinaan väsyttäviä ja toisinaan on pidettävä välipäiviä somesta ja puhelimella olemisesta. -Kuluttavaa se on, mutta kaiken pahan tapahtumiselle myönnytään sillä, jos kaikki ovat hiljaa.
Koomikko Iikka Kivi käy aktiivisesti somekeskusteluja muun muassa ilmastoasioista. Hän myöntää, että kiivaat keskustelut ovat kahden lapsen isälle toisinaan väsyttäviä ja toisinaan on pidettävä välipäiviä somesta ja puhelimella olemisesta. -Kuluttavaa se on, mutta kaiken pahan tapahtumiselle myönnytään sillä, jos kaikki ovat hiljaa. Kuva: Arkistokuva/Katariina Anttila

Ylivieskalaislähtöinen koomikko Iikka Kivi kiertää parasta aikaa Suomea tavanomaista poikkeavamman stand upin merkeissä. Sooloesitys on Kiven ensimmäinen ja harvinaisemman siitä tekee se, että koko illan ohjelmaa värittää yhtenäinen tarina.

– Se on kirjoitettu samaan tapaan kuin esimerkiksi näytelmä tai elokuva, jolloin kaikki kertomani jutut heijastelevat jollain tavalla samaa teemaa. Esitys on erilainen siihen nähden, mitä olen aikaisemmin tehnyt. Se on jollain tavalla henkilökohtaisempi ja vakavampi, Kivi taustoittaa.

Ylivieskassa Kivi vetää shownsa lauantaina ja lupailee, että esityksessä kuullaan yhtymäkohtia myös synnyinpaikkakunnan aikaisesta elämästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Elin Ylivieskassa nuoruuden ja se tulee esityksessä esille. Kerron siitä muutoksesta, minkälainen maailma oli silloin ja miten se on muuttunut ja miten minä olen muuttunut. Esitys on jonkinlainen kooste ja tiivistys siitäkin, mitä olen tehnyt näiden viiden vuoden aikana.

Tarinan ympärillä olevan esityksen kirjoittaminen haastoi tekijäänsä muun muassa siinä, että jutuista on löydyttävä samaa tematiikkaa.

– Ei se silti yhtä veemäistä ollut kuin sotesta kirjoittaminen kahden viikon välein, Ylelle satiirisen ajankohtaisohjelman Noin viikon studion käsikirjoituksiakin laatinut Kivi toteaa.

Komiikka työllistää miestä muutoinkin. Remakka stand up -firma on toiminnassa ensimmäistä vuotta ja lisäksi Kivi keikkailee sekä käsikirjoittaa yrityksen tuotantojen ohella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käsikirjoitustöiden aiheina Kiveä työllistää tällä hetkellä eniten ekokriisi ja ilmasto. Koomikko on myös profiloitunut viime vuosien aikana aktiivisena poliittisena keskustelijana muun muassa sosiaalisessa mediassa ja Kivi puhuukin itsestään aktivistina. Ristiriitaa aktivismin ja komiikan välillä hän ei silti näe.

– Ymmärrän, ettei jaottelu ole selkää kaikille. Koomikon yhteiskunnallinen rooli on kärjistää ja olla törkeä ja sanoa asiat siten, miltä ne näyttävät. Nythän ongelma on se, että poliitikot ovat törkeitä ja minä yritän keskustella foorumeilla rakentavasti. Maailma on sikäli oudossa tilanteessa.

Kiven mielestä aktivisti ja koomikko ovat toimijoina hyvinkin lähellä toisiaan.

– Molemmat puhuvat vallalle siitä, mikä on väärin. Toinen yrittää olla hauska ja sanoa suoraan, toinen jättää vain vitsit pois, Kivi ynnää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän myös ajattelee niin, että ihmiset, joilla on oma yleisönsä, ovat vastuuttomia, jos eivät kanna korttaan kekoon ottamalla kantaa esimerkiksi ilmaston puolesta.

– Tyypit, joilla on faneja ovat itsekeskeistä porukkaa, jos he eivät aukaise suutaan tärkeistä asioista. Kenelle niitä kokoelmalevyjä myydään sitten, kun kaikki on paskana?

Iikka Kiven mielestä eletään aikaa, jossa demokratiaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista ei voida jättää sen varaan, että poliitikot painavat nappeja eduskunnassa.

– Suoran demokratian keinoilla on valtava merkitys.

Aktivismi ja Kiven kantaaottavuus heijastui aluksi myös koomikon keikkamääriin. Esimerkiksi yritystilaisuuksien keikat vähenivät selvästi, kun koomikko ryhtyi laukomaan mielipiteitään kapitalismista ja luonnon puolesta.

– Totta kai se säikäytti osan firmoista. Osa luulee, että tulen keikoille paasaamaan ilmastosta. Enhän minä niin mulkku voi olla, että ryöväisin muiden juhlat omalla paasauksella. Taloudellinen tilanteeni heikkeni hetkeksi, mutta tiesin, että tuuli kääntyy.

Ja kääntyihän se. Nyt Kivellä on niin paljon ilmastoon liittyviä projekteja meneillään, ettei kaikkia ehdi ottamaan vastaan.

– Julkiset keikat myy jopa paremmin kuin ennen, joten siksi en kanna huolta siitä, että osa ei tykkäisi.

Mitä sitten koomikko-aktivisti ajattelee tulevaisuudesta, kiinnostaisiko politiikka enemmänkin?

– Ei kiinnosta. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen kyllä kiinnostaa, mutta eduskunnassa käsitellään pääasiassa lainsäädäntöä ja talousasioita, enkä kummastakaan tiedä yhtään mitään. Nyt jo ongelma on se, että politiikassa on tyyppejä, jotka eivät ymmärrä laista mitään eikä olisi kenellekään eduksi, jos siellä olisi yksikin minunkaltainen tyyppi lisänä.

Kivelle aktivismi on luontaisempi tapa toimia ja hänen mielestään politiikkaan tarvitaan ulkopuolelta tulevaa painetta, jotka vaativat poliitikoilta enemmän. Maailmalta löytyy esimerkkejä siitä, kun koomikot lähtevät politiikkaan. Esimerkiksi Ukrainan uudeksi presidentiksi valittiin keväällä koomikkotaustainen Volodymyr Zelenskyi.

– Se on epäterve ilmiö, kun koomikon, jonka pitäisi olla narrina hovissa kertomassa, ettei keisarilla ole vaatteita, onkin keisari itse, Kivi päättää.

IIkka Kivi

Syntynyt Ylivieskassa, asuu Oulussa

Stand up-koomikko, yrittäjä, käsikirjoittaja, tuottaja ja ympäristöaktivisti. Käsikirjoittanut muun muassa tv-ohjelmia kuten Hyvät ja huonot uutiset, Noin Viikon uutiset ja Naurun tasapaino.

Kiertää parasta aikaa Spede on kuollut -soolokiertueella

Perheessä avovaimo ja kaksi lasta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä