Paikallisuutiset

Väkivaltakohu herätti Ylivieskassa nuorten vanhemmat – Ylivieskalaiset lapsiperheet kokevat perusarjen palanneen, Jokirannan koulun oppilaiden mielestä jengit ovat olemassa

Yläkoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Nina Savolainen katsoo, että videokohusta on menty eteenpäin. Asia on laitettu suhteisiinsa, vanhemmat sekä viranomaiset saivat herätyksensä.
Yläkoulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Nina Savolainen katsoo, että videokohusta on menty eteenpäin. Asia on laitettu suhteisiinsa, vanhemmat sekä viranomaiset saivat herätyksensä. Kuva: Hannu Verronen

Ylivieskassa julkitullut nuorten pahoinpitelyvideo ja sitä seurannut kohu toimivat paikkakunnan lapsiperheille herätteenä sille, että vanhemmat haluavat olla selvillä omien lastensa tekemisistä aiempaa paremmin. Ylivieskan yläkouluikäisten lasten vanhemmat, Jokirannan vanhempainyhdistyksen aktiivit ovat käsitelleet nuorten väkivaltakohua omassa Whatsapp-keskusteluryhmässään.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajana kolme vuotta toiminutNina Savolainen kertoo, että tapahtuman synnyttämä surullisuus alkaa olla käsitelty. Perusarki on Savolaisen mukaan palannut lapsiperheisiin ja pysymässä, mikäli jotain uutta ei ilmene.

– Luotan, että tapahtunut kääntyy Ylivieskan ja lapsiperheiden hyväksi. Vanhemmat saivat tarpeellisen herätyksen ja eri viranomaistahot tehostavat yhteistyötään. Me kaikki vanhemmat tahdomme suhtautua ruusuisesti omiin lapsiimme. Nyt perheissä on kiinnostusta ottaa selvää, mitä meidän nuoret tekevät omana vapaa-aikanaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhempain vastuu korostuu Nina Savolaisen mukaan tällaisessa tilanteessa, koska kohua herättäneet asiat tapahtuivat nuorten vapaa-ajalla.

– Vanhemmat saavat miettiä kasvatustoimiaan otsikolla rajoja ja rakkautta. Se on ilmaisuna ehkä kulunut, tiivistää kuitenkin paljon sitä, mistä teinien kasvatuksessa on kyse. Rajojen asettaminen ei ole mikään helppo tehtävä. Nyt niitä saa miettiä. Se kuuluu vanhemmuuteen.

Savolainen näkee, ettei vanhempien tarvitse kuitenkaan yrittää yksin ratkoa teini-ikäisten lastensa asioita.

– Tapahtunut herättely on omiaan nostamaan vanhemmissa yhteisöllisyyttä. Voimme miettiä yhteisömme kautta, mitä voimme tehdä. Jokirannan yhdistyksemme on kaikille yläkoululla olevien lasten vanhemmille avoin paikka toimia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhempien keskinäinen yhteisöllisyys tarkoittaa Savolaisen mielestä sitä, että kasvatusvastuu on muutakin kuin omat lapset.

– Palaisin koko kylä kasvattaa-toimintaan, jota on aiemmin ollut. Jos on huolta jonkun toisen lapsesta, oltaisiin suoraan yhteydessä vanhempiin.

Omasta lapsesta saatu kielteinen palaute ei ole helppoa ottaa vastaan.

– Kliseisestihän ajatellaan, että ensi reaktiona kaikilla on kieltäminen, etteihän meidän lapsemme. Siinä punnitaan jokaisen kohdalla se, miten vastuullinen vanhempi lopulta osaa olla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kenenkään ei Savolaisen mielestä jäädä lapsensa kasvatuksensa kanssa yksin.

– Jos tuntuu, etteivät omat voimavarat riitä, silloin pitäisi olla rohkeutta ja vastuullisuutta hankkia ammattilaisten apua.

Syntyperäisenä ylivieskalaisena Nina Savolainen tietää, että kaupunki on muuttunut menneinä vuosikymmeninä.

– Joskus kaikki tunsivat toisensa. Sellaisessa Ylivieskassa kuka tahansa vanhempi ihminen pystyi puuttumaan tilanteisiin. Pystyttiin sanomaan nuorelle, että lopeta, tunnen äitisi ja isäsi.

Nina Savolainen toteaa, ettei poliisi enää näy Ylivieskan katukuvassa niin kuin aiemmin. Siihen vaikuttaa poliisin määrärahojen leikkaaminen.

– Tärkeänä pidän koulupoliisitoiminnan kehittämistä. Koululla säännöllisesti vieraileva poliisi juurruttaisi oppilaisiin hyviä asioita, Savolainen pohtii.

Hän toivoo, että pahoinpitelyssä mukana olleessa kaveriporukassa tapahtuisi yksilöllistä heräämistä.

– Heidän pitäisi tajuta, että heistä jokaisella on koko elämä edessään, monine mahdollisuuksineen. Sitä ei kenenkään nuoren kannattaisi hukata.

Väkivaltaa nuorten kesken on ollut Savolaisen mukaan historiallisesti Ylivieskassa aiemminkin.

– Tämän ajoittuminen heti Kuopion koulutragedian jälkeen lienee ollut syynä siihen, millainen kohu syntyi. Oltiin valmiiksi herkillä ja huolestuneita.

Linkkejä aiempiin juttuihin:

Poliisi otti kantaa Ylivieskan väitettyyn jengiytymiseen: "Ylivieska on turvallinen paikka lapsille ja nuorille eikä kaupungissa ole väkivaltaisia jengejä"

Ylivieskassa keskiviikkona tapahtunut pahoinpitely levisi kulovalkean tavoin verkossa videon muodossa – Poliisi pyytää videon poistamista

Poliisi kaipaa havaintoja Ylivieskan lauantaisesta pahoinpitelystä – Ikämies joutui nuoren pahoinpitelemäksi rautatieaseman alikululla

Kalajokilaakson saamien tietojen mukaan ensimmäinen epäilty jenginujakointi tapahtunut jo alkusyksystä – Jengien nimiä saatu tietoon

Poliisi edistynyt Ylivieskan keskiviikkoisen pahoinpitelyn tutkinnassa – Tekijä 16-vuotias ja uhri vuotta nuorempi

Jo kolmas pahoinpitelytapaus Ylivieskassa viikon aikana: 15-vuotias poika löi nyrkeillä ja potki 14-vuotiasta poikaa lähikaupan pihalla

Mitä on tapahtunut

Ylivieskassa tapahtui viikon sisällä kolme nuorten tekemää pahoinpitelyä.

Lauantaina 31. syyskuuta nuori pahoinpiteli kaupungilla 75-vuotiaan miehen, keskiviikkona 2. lokakuuta 16-vuotias nuori pahoinpiteli 15-vuotiaan nuoren Jokirannan koulun vieressä Salen pihalla, jossa sitten myös lauantaina 5. lokakuuta 15-vuotias pahoinpiteli 14-vuotiaan

Varsinainen kohu sai alkunsa keskiviikon pahoinpitelystä, joka videoitiin ja jota jaettiin somessa.

Videolla näkyi, miten muut seuraavat tilannetta sivusta ja reagoivat siihen. Poliisi sai tietoonsa 16-vuotiaan epäillyn tekijän ja häntä vuotta nuoremman asianomistajan, jotka molemmat ovat paikallisia poikia. Tekijä otettiin kiinni iltasella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä