Ruoka

Ruokaa pelastuu monin tavoin hävikiltä – Ylivieskan ravintolat myyvät ylijäämäruokaa myös ResQ Clubin kautta

Ylivieskalaisia ravintoloita on lähtenyt vähentämään ruokahävikkiä myös ResQ Club -palvelun kautta.

ResQ Club on sovellus, jonka voi kuka tahansa ladata matkapuhelimensa sovelluskaupasta. Sen kautta näkee, missä lähialueella on tarjolla ylijäämäruokaa edulliseen hintaan. Ruoka-annoksen voi ostaa ja maksaa sovelluksen kautta. Sen jälkeen sapuskan voi noutaa toimipaikasta ilmoitetun noutoajan puitteissa.

Prisman Ravintolamaailma lähti ensimmäisenä eli noin kolme kuukautta sitten Ylivieskassa myymään ylijäämäruokaa Pizza BuffastaResQ Club -palvelun kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

RavintolapäällikköHeli Hilliahokertoo, että ylijääneet lounasruuat jäähdytetään ja pakataan. Tämän jälkeen ResQ:n kautta lähetetään viesti, että ruokaa on tarjolla. Asiakas näkee tilatessaan, montako annosta myytävää on jäljellä.

Hilliaho toteaa, että ruokaa myydään nimelliseen, muutaman euron hintaan.

– Mikäli pizzaa jää, niin se myydään kappalehinnalla ja muuta lounaalta jäänyttä ruokaa kilohinnalla. Ylijäämäruokaa jää satunnaisesti. Käytämme ResQ:ta kuitenkin viikoittain ja joskus jopa joka päivä.

– Ihmiset ovat ottaneet palvelun hyvin vastaan, sillä yleensä ruoka menee kaupaksi ResQ:n kautta. Ruoka on käyttökelpoista ja ylijäämäruoka myydään saman päivän aikana, kun se on valmistettu. Muuta kautta emme ylijäämäruokaa jakele Ravintolamaailmasta, sillä hävikki on meillä kuitenkin minimaalinen

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ekologisesti hävikkiruuan vähentäminen on hyvä homma. Se on sitä parempi, mitä enemmän meitä tämän palvelun käyttäjiä on kaupungissa.

Kotipizza-ketju liittyi valtakunnallisesti ResQ Club -palveluun 14. lokakuuta ja Ylivieskan Kotipizza jo pari viikkoa aikaisemmin.

Lounasravintola Pikkuveljessä seurattiin Kotipizzan esimerkkiä ja liityttiin 9. lokakuuta myös ResQ -palveluun. Lounasravintolassa on myyty jo aikaisemmin jäähdytyskaapissa jäähdytettyä ja pakattua ylijäämäruokaa suoraan tiskiltä. Nyt ResQ on käytössä arkisin muulloin, paitsi maanantaisin, sillä sunnuntaina lounasravintola ei ole auki, eikä myytävää jää seuraavalle päivää.

Yksi Ravintola Pikkuveljen omistajista ja lounasravintolan keittiömestariJarkko Jaakola lataa lounasajan jälkeen ResQ:n kautta myyntiin jääneen ruuan, joten asiakkaat näkevät seuraavasta aamusta lähtien, mitä on tarjolla. Ylijäämäruoka-annoksen hinta vaihtelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– ResQ:n kautta myytävän ruuan minimihinta on kaksi euroa, vaikka minulle sattui niin, että ensimmäisenä päivänä sovelluksen käyttöä harjoitellessani ruoka-annosten hinta oli nolla euroa! Jaakola nauraa ja toteaa, että niin halvalla ei voi ruokaa jakaa, koska palveluntarjoaja ResQ:kin ottaa siivunsa.

Asiakkaat ovat ottaneet palvelun hyvin käyttöön sillä ensimmäisen puolentoista viikon aikana lounasravintola myi ResQ:n kautta yli sata ruoka-annosta.

– Lounasravintolan pitäminen on melkoista taiteilua, koska asiakasmäärä voi vaihdella suurestikin. Meidän tulee varautua tiettyyn asiakasmäärään ja varastossa pitää olla puskurivaraakin. Esimerkiksi viime viikolla meillä oli joka päivä 250 lounasruokailijaa ja nyt syyslomaviikolla keskimäärin 170 asiakasta. Toki lomakauden menekkiin osaa jo ennalta varautua.

– Ravintolassa on varauduttava myös siihen, ettei ruoka lopu kesken. Mikäli jokin herkku loppuu, niin siitä saa herkästi asiakaspalautetta, keittiömestari virnistää.

Roskiin menevää ruokahävikkiä torjutaan tuloksellisesti lounasravintolassa monin tavoin. Lintutien Ravintola Pikkuveljessä voi jäädä sisäfilepihvejä valmistettaessa raaka-aineen "häntäpaloja", joita voidaan hyödyntää esimerkiksi kastikkeessa Valtakadun lounasravintolassa. Tai edellispäivän perunamuusi voi jalostua seuraavan päivän perunarieskaksi. Tai lounasravintola tarjoaa extra-ruokana edellispäivältä jäänyttä ruokaa.

Hävikkiä voi syntyä ruuanvalmistuksen eri vaiheissa, ja ravintola-alan ammattilaiset osaavat minimoida riskit.

– Varastohävikkiä tulee, jos pakkaukseen tulee reikä. Jakeluhävikin vähentämiseksi käytämme keittiövälineistä nuolijoita, joilla astiat saadaan tyhjiksi. Kypsennyshävikkiä syntyy, jos ruoka esimerkiksi palaa pohjaan. Asiakashävikistä puhutaan siinä vaiheessa, kun ruokailijat tyhjentävät ruokaa bioastiaan. Täällä lounasravintolassa yksi jäteastia kuitenkin riittää. Näiden kaikkien jälkeen voidaan tarkastella kokonaishävikkiä.

Ravintola on osallistunut valtakunnallisiin ruokahävikki-tiedotustempauksiin, jolloin asiakkaita muistutetaan ottamaan ruokaa linjastolta vain sen verran kuin arvioi syövänsä.

ResQ Club

on suomalainen kasvuyritys, jonka sovellus toimii Suomen 71 kaupungin lisäksi myös Ruotsissa, Saksassa ja Puolassa.

tavoitteena on minimoida ruokahävikki nollaan. Pyrkii saavuttamaan tavoitteen tekemällä vastuullisesta ruokailusta helpoimman ja kätevimmän tavan syödä.

Ruuan heittäminen roskiin on huonoa liiketoimintaa, joten kaupat, kahvilat ja ravintolat saavat ylijäämäruuan myynnistä liikevaihtoa.

Sovelluksen käyttäjät voivat ostaa edullista ruokaa, säästää rahaa ja aikaa.

Lähde: https://www.resq-club.com/fi/

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä