Paikallisuutiset

Ylivieskalaisen Kärkkäisen rahat menevät verojen sijasta suoraan kaupan varastoihin – Varastohankinnoissa kiinni kymmeniä miljoonia euroja: "Mistään rahojen kätkemisestä ei voi puhua"

Liikemies ei kommentoi itsensä eikä konserninsa emoyhtiön verotietoja

Ylivieskalainen liikemies Juha Kärkkäinen ei näy verotietojen julkisessa listauksessa eikä myöskään hänen konserninsa emoyhtiö J. Kärkkäinen Oy maksa viime vuodelta juurikaan veroja. Syynä on se, että hän sijoittaa rahansa kauppojensa varastoihin sen sijaan, että maksaisi veroja. Varastojen kasvattaminen taseessa johtaa siihen, että tarve maksaa veroja vähenee. Emoyhtiö harjoittaa tavaratalotoimintaa Ylivieskassa, Oulussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Viime vuonna J. Kärkkäinen Oy-konserni kasvatti vaihto-omaisuuttaan eli suomeksi sanottuna kauppojensa varastoja edeltävään tilikauteen verrattuna 10 miljoonalla eurolla. Verovuoden tilinpäätöstietojen perusteella konsernin tulos laski merkittävästi Jyväskylän tavaratalon avaamisesta ja logistiikan uudelleenjärjestelyistä johtuvista kertaluonteisista kuluista.

On siis pääteltävissä, että Kärkkäinen osti Jyväskylän uuden tavaratalonsa täyteen tavaraa, mikä vähenisi tarvetta maksaa veroja. Verovuoden tilinpäätöksessä vaihto-omaisuus eli kauppojen varastot olivat 47,4 miljoonaa euroa. Verovuonna konsernin taseen loppusumma oli 99,9 miljoonaa euroa. Varastoissa on siis paljon rahaa tallessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

TalousasiantuntijaArto Suninen selvitteli aikoinaan palvelualojen ammattiliitto PAM:in pyynnöstä J. Kärkkäisen todellista varallisuutta. Syynä oli Kärkkäisen ja ammattiliiton välinen kärhämä.

– Kun jollakin toimijalla on tietty toimintatapa, hän lähtee sitä harvoin muuttamaan. Tässä Kärkkäisen tapauksessa se on rahojen laittaminen varastossa oleviin tavaroihin. Mistään rahojen kätkemisestä ei voi puhua, sillä ne näkyvät tilinpäätöksissä. Vastaavaa ovat tehneet pikkupaikkakuntien erikoisliikkeiden omistajat, jotka eivät ole komeilleet verotilastoissa, vaikka he ovat olleet erittäin vauraita, hän huomauttaa.

Kärkkäisen vaurautta Suninen ei lähde suoralta kädeltä arvioimaan. Sellainen vaatisi useiden vuosien tilinpäätösten analysointia eikä välttämättä silloinkaan saa koko totuutta saa tietää. Tlinpäätöksiin pystyy yhä myös kätkemään asioita.

Saneerausohjelma etenee Kärkkäisellä tilinpäätöksen mukaan normaalisti. Sen vaatimia maksuerät on hoidettu käräjäoikeuden vahvistaman ohjelman mukaisesti. Saneerausohjelman viimeisen erän Kärkkäinen on maksamassa elokuussa 2020.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

J. Kärkkäinen Oy-konsernin liikevaihto verovuoden tilinpäätöksessä oli 207,1 miljoonaa euroa, kasvua 36,5 miljoona euroa. Liikevaihtoa kasvattivat Jyväskylän tavaratalon avaaminen ja verkkokaupan menestyminen.

Juha Kärkkäinen itse ei suostunut kommentoimaan sitä, että miksi konsernin emoyhtiö maksoi hyvin vähän veroja, ja että miksei hän itse komeile verotilastoissa. Selitys jouduttiin etsimään hänen konserniyhtiönsä tilinpäätöstiedoista. Vuoden 2018 tilinpäätöksen päätöspäivämäärä oli 31. tammikuuta 2018, tilikauden kesto 12 kuukautta.

Ylivieskan kenties tunnetuimman yrityksen J. Kärkkäisen tulot jäivät yllättävän kauaksi ylivieskalaisyritysten kärjestä – Verkkokauppa vetää paremmin

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä