lauantai 30.5.2020 | 09:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Vain pakkanen uhkaa loppiaista Nivalan Pyssymäellä hiihdettävän maakuntaviestin kisapäivänä – Lumitilanne sallinee kaikkien latujen käyttämisen

Eetu Kupulisoja
Pe 8.11.2019 klo 14:40 | päivitetty ke 11:28

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Nivalan maakuntaviestin järjestelyporukka on seurannut pitkän ajan sääennusteita tarkalla silmällä ja hymyssä suin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että viestissä päästään käyttämään sekä yhden, kolmen että viiden kilometrin latuja luonnonlumen voimin.

– Nyt on ollut (lumitilanteen osalta) sellainen syksy, jollaista ei ole nähty aikoihin. Ennusteetkin näyttävät hyvältä. Se helpottaa ja alentaa kustannuksia. Tykkilunta on keväällä säilötty varastoon 7500 kuutiota, Nivalan Urheilijoiden hiihtojaoston puheenjohtaja, stadionpäällikkö Juhani Kumpusalo kertoo.

Tykkilumi takaa sen, että käytännössä viestin hiihtämisen loppiaisena voi estää vain kova pakkanen. Kilpailun pakkasraja on -15 astetta. Mikäli pakkanen estää kilpailemisen loppiaisena, varapäivä on 19. tammikuuta.

– Jos viesti pitää siirtää, päätöstä ei jätetä viimeiselle aamulle, kilpailun johtaja Sari Gummerus lupaa.

Valmistelutöitä Nivalassa on tehty kahden vuoden ajan. Kuten viestipaikkakunnilla yleensäkin, myös Nivalassa investoinnit on ajoitettu viestiä silmällä pitäen, sanoo kaupunginjohtaja, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Päivi Karikumpu.

Pyssymäen muuten mäkisiin maastoihin on rakennettu vajaan kahden kilometrin mittainen tasainen kuntolatu, joka toimii viestissä lämmittelylatuna. Se sijaitsee Pyssymäentien toisella puolella, ja tien alitse on tehty tunneli, josta pääsee hiihtämällä läpi.

– Äänentoisto- ja kuulutuslaitteistot uusitaan tämän kuun aikana lähestulkoon kokonaan. Se palvelee hyvin maakuntaviestiä. Pyssymäellä on muutenkin paljon tapahtumia ympäri vuoden, joten päivityksiä on mietitty sen kannalta, että ne palvelevat muutenkin seuroja, yhteisöjä ja harrastajia, liikuntasihteeri, viestin pääsihteeri Henri Heiska avaa.

Profiililtaan Pyssymäen latu on hieman helpompi kuin Haapajärvellä tänä vuonna, mutta viiden kilometrin ladulle mahtuu silti 103 nousumetriä.

Maakuntaviestin suojelijaksi on lupautunut nivalalaislähtöinen olympiavoittaja Helena Takalo. Lähtölaukauksen ampuu toinen olympiavoittaja Juha Mieto.

Heidän ja tasokkaan urheilujuhlan houkuttelemana yleisöä Pyssymäelle odotetaan 3 000 henkilön verran. Stadionalueella katsojilla on hieman siirtymällä mahdollisuus nähdä hiihtäjät kilpailun aikana moneen otteeseen.

Kilpailun urheilullinen taso saa järjestäjät hykertelemään. Joukkueiden kokoonpanot selviävät luonnollisesti vasta lähempänä loppiaista, mutta ainakin Juhani Kumpusalo odottaa mitaleista kovempaa taistelua kuin viime vuosina on nähty.

– Perinteiset menestyjät, kuten Haapajärvi, Veteli ja Kruunupyy, ovat edelleen vahvoilla. Silti näyttää, että etenkin Kalajokilaaksossa on otettu loikkia eteenpäin. Ylivieskan ja Kalajoen osalta odotan vahvoja suorituksia, Kumpusalo ennakoi ja lupaa, että myös isäntäjoukkue Nivala on viime vuotta vahvempi.

Juttua muokattu 13.11. klo 11.28. Maakuntaviestin pakkasrajaksi muuttui -15 astetta aiemman -17 asteen sijasta.

#