lauantai 30.5.2020 | 07:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sievi Group luomassa uudenlaista palveluiden ja asumisen asuntoyhtiötyyppiä - Yhteistyökumppaneina ovat Kalajoki, Ylivieska, Nivala ja Kokkola

Hannu Verronen
Pe 8.11.2019 klo 16:00 | päivitetty pe 16:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sievi Group tutkii mahdollisuutta perustaa Suomeen täysin uudenlaisia palveluasuntoyhtiöitä. Niissä yhdistyisivät normaali asuminen, palveluasuminen ja tuettu asuminen. Yhteistyökumppaneina ovat muun muassa kaupungit Kalajoki, Ylivieska, Nivala ja Kokkola.

Hankkeen projektipäällikkönä toimii Sievitalon Susanna Kaukoniemi. Väestön ikääntyminen, kaupungistuminen ja helpon asumisen kysyntä ovat megatrendejä, jotka muuttavat tulevaisuuden asumista. Siihen hanke on varautumassa, kunhan kuntien kaavoitus on tukemassa ratkaisuja.

– Kunnilla on tarve järjestää senioriväestölle tukiasumista ja tukipalveluita. Tämän hankkeen yksi keskeisimmistä kysymyksistä on tutkia, kuinka palveluasuntoyhtiöillä voitaisiin tukea ikääntyvien ihmisten kotona asumista mahdollisimman pitkään, hän kertoo.

Sievi Groupin kehitteillä olevassa mallissa senioreiden kanssa samassa palveluasuntoyhtiössä asuu esimerkiksi ensiasunnon ostajia sekä lapsiperheitä, jotka hekin käyttävät omaan elämäntilanteeseensa sopivia palveluita kiinteistönhoidosta siivous- ja ruokapalveluihin sekä terveydenhuoltoon ja tuetun asumisen palveluihin.

– Kyse ei ole palveluasumisesta vaan siitä, että kohteet ovat tavallisia asuntoyhtiöitä, joihin tuodaan asukkaiden tarvitsemia palveluita, Kaukoniemi tarkentaa.

ToimitusjohtajaJaakko Tokolan mukaan Suomeen tarvitaan erityisesti väestön ikääntymisen vuoksi asumisen uusi malli, jossa normaalissa asuntoyhtiössä on mahdollista tarjoa ikääntyville ihmisille heidän tarvitsemiaan palveluita.

– Tällaisen uuden asumismuodon toteuttamista kuitenkin rajoittaa kaavoitus. Suomessa kaavoilla erotetaan toisistaan normaali asuminen ja palveluliiketoiminta, mikä on ristiriidassa ihmisten muuttuvien asumis- ja palvelutarpeiden kanssa, Tokola korostaa.

Jos Sievi Groupin suunnitelmat palveluasuntoyhtiöistä toteutuvat, se synnyttää markkinoille myös uuden rakentamisen toimintamallin sekä mahdollisuuden monenlaiselle uudelle liiketoiminnalle, kuten palveluasumisen teknologian kehittämiselle ja tuottamiselle

– Parhaillaan neuvottelemme kuntien kanssa löytääksemme kumppaneita, jotka lähtevät kehittämään kaavoitusta, joka sallii palveluiden ja normaalin asumisen yhdistämisen. Olennaista on selvittää kuntien teknisen toimen sekä sosiaali- ja terveyspuolen kanssa, millaisia palvelutarpeita ja millaisia mahdollisuuksia palveluiden tuottamiseen missäkin kunnassa on, Susanna Kaukoniemi kertoo.

"Tällaisen uuden asumismuodon toteuttamista kuitenkin rajoittaa kaavoitus.

Sievi Group Oy

rakentaa 400 asuntoa vuodessa, perustajaurakointia, asuntoyhtiöitä, muuttovalmiita omakotitaloja ja hyvinvointitiloja

liikevaihto 74 miljoonaa euroa, työntekijöitä 150, joista Sievin elementtitehtaalla 30

Yhdeksän toimipaikkaa: Sievi, Kokkola, Tampere, Vantaa, Vaasa, Turku, Jyväskylä, Haapavesi, Lahti ja Kuopio

#