lauantai 24.7.2021 | 09:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Seppo Kangas juhlivasta Ylivieskan Kuulasta: Yleisseura pitää pintansa

Seppo Kangas
Ma 25.11.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

25.11.2019

Useisiin lajeihin satsaavat yleisseurat ovat sinnikkäästi pysyneet suomalaisen urheilun kartalla, vaikka paine lajien erikoistumiseen on jo vuosikymmenien ajan ollut kova. Toki yleisseurojen sisällä on tapahtunut paljon eriytymistä niin, että käytännössä lajijaostot toimivat lähes erikoisseuran tavoin.

Näin on myös kunnioitettavaan 110 vuoden iän saavuttaneessa Ylivieskan Kuulassa. Aika monia asioita on pitänyt vuosien saatossa tehdä oikein, että tuollaiseen ikään yltää. Muutoksia matkalle mahtuu paljonkin, mutta perusta on koko ajan kestänyt.

Urheilijalle tunnettu ja hyvämaineinen seura on kullanarvoinen taustavoima. Kun sanoo tulevansa Ylivieskan Kuulasta, ei paljon tarvitse selitellä. Kaikki urheilua seuraavat sen tietävät. Tuttuja huippu-urheilijoiden nimiä alkaa tulvia mieleen.

Tunnettuuden lisäksi yleisseuran voima on yhteisöllisyydessä. Tuttu seura synnyttää luottamusta ja yhteenkuuluvuutta samaan suureen liikunnan ja urheilun perheeseen lajista riippumatta.

Konkreettisesti yhteisön voima punnitaan silloin, kun tarvitaan isoja joukkoja talkoisiin. Viime kesän SM-viestijuoksut on siitä tuorein näyttö. Järjestelyjen puolesta ne saivat pelkkää kiittävää palautetta niin urheilijoilta, urheiluvaikuttajilta kuin yleisöltäkin.

On lukuisia perheitä ja sukuja, joiden jonkun jäsenen verkkapuvun rintapieltä on aina koristanut Kuulan logo sukupolvesta toiseen. On koettu, että perinne velvoittaa. Talkoisiin on lähdetty, kun on tarvittu. Usein pyytämättä.

Kaiken taustalla vaikuttaa halu edistää erityisesti lasten ja nuorten liikuntaa ja hyvinvointia. Ylivoimainen enemmistö Kuulan liikuttamista ei ole haaveillutkaan huippu-urheilijan urasta. Paljon tärkeämpi kannustin on liikunnan tuoma hyvinvointi, iloinen yhteinen tekeminen ja kaverisuhteet, joista monet kestävät läpi elämän.

Tätä korvaamatonta työtä toivoisi yhteiskunnan arvostavan enemmän. Urheilun rahoituksesta soisi suuremman potin kohdistuvan seuratyöhön. Seurojen varainhankinta ei ole ainakaan helpottunut menneistä vuosista, jolloin esimerkiksi huvien järjestäminen tai bingotoiminta toi tasaisen pohjakassan toimintaan.

Kuula on myös taloudellisesti onnistunut ja selvinnyt vaikeistakin ajoista. Sitäkin kannattaa juhlia.

Konkreettisesti yhteisön voima punnitaan silloin, kun tarvitaan isoja joukkoja talkoisiin.

#