lauantai 11.7.2020 | 06:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Seppo Kangas pääkirjoituksessaan: Lääkäripula on sitkeä vaiva

Seppo Kangas
Ma 2.12.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

2.12.2019

Perjantain Kalajokilaakso uutisoi peruspalveluyhtymä Kallion potevan vakavaa lääkäripulaa, jonka ennakoidaan jatkuvan pitkälle kevääseen. 24 lääkärivirasta kuusi on täyttämättä. Se ei voi olla näkymättä pidentyneinä vastaanoton jonoina.

Samaan aikaa uutisoitiin laajemminkin yleisestä lääkäripulasta julkisella sektorilla. Lääkäriliiton loka–marraskuussa tekemä kysely kertoo, että niin avoimien virkojen täyttäminen kuin sijaisten saaminenkin on heikentynyt viime vuodesta. Täyttämättömiä lääkärin virkoja oli täyttämättä lokakuussa yhteensä 227,5 eli lähes kuusi prosenttia kaikista viroista.

Sama selvitys kertoo, että myös ostopalvelujen saatavuus on huonontunut. Tämä kaikki siitä huolimatta, että työssä olevien lääkäreiden kokonaismäärä kasvanut merkittävästi koko 2000-luvun ajan.

Lääkäripula vaihtelee suuresti sekä alueittain että kunnittain. Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kainuu ja Keski-Suomi kärsivät pahimmasta lääkäripulasta. Mitä pienempi ja syrjäisempi kunta tai palvelut järjestävä kuntayhtymä, sitä vaikeampi lääkäreitä on saada.

On selvää, että pelkällä lääkärikoulutuksen lisäyksellä sitkeä ongelma ei ratkea. Terveyskeskustyö on tavalla tai toisella saatava lääkäreille houkuttelevammaksi. Rahakaan ei yksin tee autuutta, sillä nykyajan lääkärit painottavat erityisesti työolosuhteita. Kokeneempien kollegojen tuki, kouluttautumismahdollisuudet, inhimillinen työmäärä ja siedettävät työajat lienevät kärkipäässä, kun nuoret lääkärit pohtivat virkojen houkuttavuutta.

Joskus kuulee esitettävän, että yhteiskunnan kalliisti maksaman koulutuksen vastineeksi lääkärit pitäisi velvoittaa terveyskeskustyöhön tietyksi ajaksi. Se ei kovin hyvin sovi yksiin perustuslaillisten kansalaisoikeuksien kanssa esimerkiksi asuinpaikan valinnasta. Ja jos siihen mentäisiin, saman velvoitteen voi esittää lukuisiin muihin ammatteihin.

Ainoa kestävä keino on ratkoa nuo edellä mainitut houkuttavuustekijät. Järjestelmää on yksinkertaisesti kehitettävä. Jos se vaatii esimerkiksi suurempiin yksiköihin siirtymistä, se on ratkaisun hinta. Ei nykytilannekaan ole kansalaisten edun mukainen.

Kallio on saanut pitkään nauttia siitä, että se on vetovoimainen lääkäriopiskelijoiden suuntaan. Se tuo keväällä helpotusta tilanteeseen – ainakin väliaikaisesti.

Rahakaan ei yksin tee autuutta, sillä nykyajan lääkärit painottavat erityisesti työolosuhteita.

#