lauantai 6.6.2020 | 04:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Maata näkyvissä -festivaalien ykkösesiintyjiin kuuluva ylivieskalainen SAVE lopettaa 10-vuotisen uransa jäähyväiskonserttiin: Yhteinen kipinä bändi-unelmasta on nyt saavutettu

Päivi Savela
Su 1.12.2019 klo 18:00 | päivitetty ma 06:49

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskalainen SAVE kuuluu valtakunnallisen Maata näkyvissä -festivaalin pääesiintyjiin. Yhtye soittaa energistä, hyväntuulista poppia ja sen musiikki on tavoittanut laajan yleisön ympäri Suomen.

Tästä kertoo esimerkiksi juuri 200 000 striimiä Spotifyssa ylittänyt Hurmurin laulu.

SAVE perustettiin kymmenen vuotta sitten gospel-bändiksi, ja vuosien mittaan musiikki on muotoutunut SAVE:n kuuloiseksi energiseksi nuorisomusiikiksi.

Yhtye on perustettu vuonna 2009 Niko Marjakankaan ja Mikko Keskisen toimesta. Vuonna 2013 yhtyeeseen liittyi Roope Rantala, joka täydentää bändin nykyisen kokoonpanon.

– 10 vuotta sitten olimme Nikon kanssa osallistujina Maata Näkyvissä -festivaaleilla. Festivaalilla ollessamme asetimme päämääräksi esiintyä tapahtuman päälavalla Turun jäähallissa, Keskinen kertoo.

Tuolloin syttynyt yhteinen kipinä bändi-unelmasta on nyt saavutettu.

SAVE painottaa keikoillaan ja sanoituksissaan elämän positiivisia arvoja, kuten lähimmäisenrakkautta ja hyvyyden voittamista.

Bändin jäsenet tietävät, että heidän musiikki on tuonut lohtua varsinkin nuorille kuulijoille vaikeissa elämäntilanteissa. Heillä on hyvä kosketus kuulijakuntaansa, sillä keikan jälkeen bändin jäsenet käyvät säännöllisesti jututtamassa fanejaan.

SAVE esiintyi kristillisillä Maata näkyvissä -festivaaleilla. Vuorovaikutus yleisön kanssa on SAVE:n vahvuuksia.

Joulukuussa yhtyeen fanit kerääntyvät Ylivieskaan, sillä SAVE järjestää jäähyväiskonsertin synnyinkaupungissaan Ylivieskassa joulukuun 7. päivänä.

Kaksiosaisen konsertin ensimmäinen setti soitetaan akustisesti kolmikon voimin, ja se pitää sisällään SAVE:n harvemmin keikoilla kuultua materiaalia.

– Pääsetissä on mukana laajennettu kokoonpano ja siinä loppuhuipennus on yhtyettä omimmillaan, Keskinen sanoo. Jäähyväiskonsertti toteutetaan yhteistyössä SAVE:n uran varrelta tuttujen soittajien kanssa. Mukaan liittyvät Roope Nieminen, Joonas Kinnunen, Teemu Isosalo ja Herkko Ruuska. Lisäksi keikalla kuullaan viimeisimmältä albumilta tuttuja vierailijoita.

Lämppäribändinä soittaa Hei Hei Hyvä Veli.

Niko Marjakangas on SAVE:n solisti ja on ollut mukana alusta saakka bändissä.
Ellinoora Luokkakallio

Jäähyväiskeikka järjestetään Ylivieskassa kuten toisen levyn julkistamiskeikkakin vuosi sitten. Jo nyt tiedetään, että paikalle tulee faneja ympäri Suomen. Osa faneista on tuttuja Saven keikoilta jo alkuajoilta saakka.

– On hienoa, että osa kuuntelijoista on ollut mukanamme jo niin pitkään. Lopettamisen myötä tämä SAVE-yhteisö hajoaa. Se on ehkä se vaikein ja haikein juttu, Marjakangas pohtii.

Vuorovaikutus fanien ja yleisön kanssa on bändille yksi keikkailun merkittävimmistä asioista. Vaikeimmatkin yleisöt täytyy osata voittaa puolelleen.

– Keikat ovat yhteisiä hetkiä ja kokemuksia yleisön kanssa, eivätkä vain oman musiikin fiilistelemistä yleisön edessä, Marjakangas sanoo.

SAVE lopettaa tilanteessa, jossa se kokee saavuttaneensa tavoitteensa sekä aikoinaan asettamansa päämäärät. Bändi on rakentanut uraansa kovalla työllä ja pitkäjänteisyydellä.

Bändi on tehnyt kaiken itse alusta saakka keikkamyynnistä ja levyn tuotamisesta lähtien, jopa omien tapahtumien järjestämiseen. Viime vuosina mukana ovat olleet ääniteknikko Sami Harju ja valoteknikko Tatu Karvonen.

– Näin sitoutuneiden teknikoiden mukaan saaminen on ollut meille ensiarvoisen tärkeää, heitä ei koskaan tule kiitettyä tarpeeksi, Rantala kehuu.

SAVE:lle on aina ollut tärkeää pystyä kehittymään keikka keikalta paremmaksi bändiksi. Nykyisten kiireellisten elämäntilanteiden vuoksi bändin jäsenet kokevat etteivät pysty panostamaan kehittymiseen tarpeeksi.

– Emme halua jäädä jäähdyttelemään hommaa ja tekemään puolivillaista. Se ei ole meidän juttu, Marjakangas sanoo.

SAVE tavoittaa nuorison. Jäähyväiskonsertin loppuhuipennus tulee olemaan SAVE:a omimmillaan.

Seuraava askel olisi ollut täysipäiväisiksi muusikoiksi ryhtyminen.

– Jokaisella meistä on oma arkielämämme emmekä ole enää parikymppisiä, jolloin pystyimme satsaamaan bändiin enemmän, Marjakangas sanoo.

Marjakangas on töissä ylivieskalaisessa leipomossa Pirjon Pakarissa tuotantopäällikkönä. Rantala ja Keskinen työskentelevät musiikkialalla: Rantala Dex-viihteen keikkamyyjänä Ylivieskassa ja Keskinen musiikkialan yrittäjänä Oulussa.

Yhtyeen viime vuonna ilmestynyt Soihduksi pimeään -albumi oli ensimmäinen levy , jonka Mikko Keskinen tuotti alusta loppuun. Levyn kappaleet syntyivät yhteisillä biisileireillä, kun kolmikko vietti muutamia mökkiviikonloppuja säveltäen ja yhteistä soundia hakien.

– Kun biisissä oli valmiina ensimmäinen ajatus, mitä siinä voisi tapahtua, Mikko otti kopin ja vei kappaletta tuotannollisesti eteenpäin, Rantala kertoo.

SAVE:lta ilmestyy torstaina vielä yksi kappale, joka on samanniminen kuin jäähyväiskonsertti. Tuli joka ei sammu.

Fakta

SAVE

Perustettu Ylivieskassa vuonna 2009.

Yhtyeeseen kuuluvat: Niko Marjakangas (laulu), Mikko Keskinen (kitara, koskettimet ja tuotanto), Roope Rantala (kitara).

Levyt: Maailma kirkastuu kanssasi -EP (2013), Kaliforniasta Siperiaan -CD (2015) ja Soihduksi pimeään (2018).

#