keskiviikko 8.7.2020 | 05:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pelastuslaitosten varallaolokorvauksissa muhii maanlaajuinen riitasuma – Oikeuskäsittelyyn etenemässä 12–13 tapausta, joista yksi Jokilaaksojen pelastuslaitokselta

Pirjo Kunelius
Ti 3.12.2019 klo 06:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pelastuslaitosten henkilöstön varallaolokorvauksissa muhii maanlaajuinen riitasuma.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen sanoo, että pelastuslaitosten varallaolokysymyksissä on vireillä 12–13 prosessia, jotka pikkuhiljaa etenevät mitä ilmeisimmin oikeuskäsittelyyn. Yksi prosessi koskee Jokilaaksojen pelastuslaitosta, mutta se ei koske sopimushenkilöstöä.

– En kommentoi tapauskohtaisesti tästä enempää prosessin ollessa kesken, Haapanen alleviivaa.

– Yleisellä tasolla voidaan todeta, että tämä varallaoloasia on pelastuslaitosten kansallinen ongelma, koska puolet Suomen 22:sta pelastuslaitoksesta käsittelee nyt tätä asiaa tavalla tai toisella. Kysymyksessä on myös Euroopan Unionin laajuinen ongelma.

Varallaolojärjestelmä on ollut alalla käytössä 1970-luvulta lähtien, mutta kaikki vireillä olevat tapaukset ovat Haapasen mukaan käynnistyneet vuonna 2015.

– Meillä asiaan reagoitiin siten, että päivitimme varallaolo-ohjeistuksen vuonna 2016.

Korkein oikeus ei vastikään myöntänyt Lappeenrannan kaupungille valituslupaa, joka koski Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen sivutoimisten palomiesten palkkaetuja. Näin ollen voimaan jäi Itä-Suomen hovioikeuden keväällä tekemä linjaus, että varallaoloaika on työaikaa, josta on maksettava täysi palkka.

Lappeenrannan kaupungin mukaan kysymyksessä oli tavanomainen varallaolo, josta on maksettu korvausta. Korvauksen suuruus on 30 prosenttia tuntipalkasta.

Ylen uutisen mukaan Etelä-Karjalassa palkkakiistaa on ratkottu oikeudessa sen jälkeen, kun kaupunki vuodesta 2015 lähtien linjasi, ettei varallaolosta makseta täyttä palkkaa sivutoimiselle.

Tähän saakka on kiistaa käyty siitä, onko sivutoimisten varallaolo työaikaa. Seuraavaksi tapaus jatkuu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa palkkasaatavien määrän käsittelynä. Kaksikymmentäkuusi sivutoimista palomiestä vaatii kaupungilta yhteensä yli kahta miljoonaa euroa maksamattomia korvauksia.

Vaikuttaako oikeuslaitoksen tekemä linjaus Jokilaaksojen pelastuslaitoksen toimintaan?

– Jokilaaksojen pelastuslaitoksen sopimushenkilöstöstä puolet on sivutoimisia ja puolet VPK (vapaaehtoinen palokunta)-taustaisia. Molempia henkilöstöryhmiä kohdellaan tasaveroisesti. Etelä-Karjalassa asian oikeuskäsittelyyn vieneet olivat järjestäytymättömiä työntekijöitä, eivätkä edenneet asiassa ammattiyhdistysjäsenistön tapaan. Jokilaaksojen pelastuslaitoksen sopimushenkilöstö ei ole vastaavantyyppisiä vaatimuksia esittänyt, pelastusjohtaja Haapanen toteaa.

– Jokilaaksojen pelastuslaitos maksaa varallaolokorvauksia henkilöstöryhmästä riippuen eli onko vakituinen, määräaikainen vai sopimushenkilöstöön kuuluva työntekijä. Varallaolokorvaus on laskennallisesti 28,5–30 prosenttia tuntipalkasta. Meillä maksetaan täyttä palkkaa, kun ollaan työvuorossa töissä.

#