sunnuntai 12.7.2020 | 21:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uudet kohdelamput varastettiin, vanhaa eristystä metritolkulla – Kalajoen kirkon toisen vaiheen remontissa monta yllätystä

Kirkko käyttöön itsenäisyyspäivänä

Sari Passoja-Verronen
Ti 3.12.2019 klo 15:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen kirkon toisen vaiheen remontti alkaa olla loppusiivouksia vaille valmis.

– Tarkoitus on, että itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus voidaan pitää täällä, toteaa rakennuttaja-konsultti Matti Antikainen.

Hän on tyytyväinen siitä, että vaikka työn aikana tuli yllätyksiäkin, niin budjetissa eli noin 2,5 miljoonassa eurossa on pysytty.

Ensimmäinen yllätys tuli yläpohjan eristeitä vaihdettaessa.

– Eristeitä oli ainakin kaksi metriä korkeasti, joten niiden poistaminen oli aika kova urakka. Yllätys oli myös se mitä kaikkea eristeenä oli käytetty.

Antikaisen mukaan sieltä löytyi vanhoja 60-luvun aikakausilehtiä, tiiliä, sahanpuruja ja olkia.

– Kirkkohan paloi 1930-luvulla, mutta lehtien perusteella eristystä on uusittu 60-luvulla. Nyt eristeeksi vaihdettiin mineraalivillaa.

Toinen yllätys remonttiin tuli, kun kirkon sisälle Keski-Euroopasta tilatut uudet kohdelamput ja niitä kuljettanut koko rekka varastettiin Virossa. Niiden tilalle jouduttiin tilaamaan uudet lamput.

Valaistusta kirkon sisällä on parannettu entisestä. Kohdevalojen lisäksi plafondit on uusittu ja kruunuihin ja seinälampeteihin on vaihdettu led-lamput. Pääsuunnittelija Tapani Kaukoniemi Arkkitehtitoimisto Jorma Tepolta kertoo haasteena siinä olleen löytää sellaiset led-lamput, joita voidaan himmentää.

– Mutta sellaiset löydettiin ja nyt valittavana on neljä erilaista valaistusta.

Kirkon sisäkattoa ei ollut tarkoitus vielä maalata, mutta kun betonihalkeamia tilkittiin injektioaineella se tulikin ikävästi keskellä olevasta kaarikatosta läpi,

– Ja hyvässä valaistuksessa jäljet näkyvät selvästi, joten keskikatto tullaan maalaamaan, Kaukoniemi toteaa.

Vastapainoksi yllättävistä menoista julkisivutiiliä tarvitsi vaihtaa oletettua vähemmän, mikä toi säästöä.

Sisäilma kirkossa tulee paranemaan, sillä sinne on asennettu uusi ilmanvaihtokone.

– Nyt sisälle saadaan myös raitista ilmaa, jota ennen ei tullut lainkaan, Antikainen sanoo.

Myös paloturvallisuuteen on panostettu. Kaukoniemi kertoo, että entisessä sammutusjärjestelmässä koko kirkko kastui, kun putkistoon pumpattiin vettä.

– Nyt tulipalon sattuessa palokunta voi ohjata veden tarkalleen sinne missä palaa. Lisäksi veden syöttöpisteet tulevat kauemmaksi kirkosta, joten paloautojen ei tarvitse ajaa ihan kirkon viereen.

Turvallisuutta lisää sekin, että sähköistystä on uusittu.

Ikkunoiden korjaus ja katon vaihtaminen olivat nekin isoja töitä remontissa. Katto on vaihdettu huoltovapaaksi, valmiiksi patinoiduksi kuparikatoksi. Ikkunat puolestaan näyttävät ihan uusilta korjausten jälkeen.

– Ulkokaton uusimisen yhteydessä uusittiin myös sadevesijärjestelmät ja jalkarännit, syöksytorvet tullaan asentamaan myöhemmin.

Pääsiäisen jälkeen alkaa kirkkoremontin viimeinen eli kolmas vaihe, joka pitää sisällään myös tapulin kunnostamisen.

– Siihen kuuluu ikkunoiden ja ovien kunnostaminen, katon uusiminen ja paloturvallisuuden kohentaminen. Lisäksi vainajien säilytystiloja uusitaan ja niiden määrä tuplaantuu neljään, Antikainen luettelee.

Muita kolmannen vaiheen töitä ovat muun muassa kirkon salaojitus, katto- ja pintavesien viemäröinti, maarakenteiden osalta maanpinnan muotoilut. Lisäksi tehdään ulkoportaiden korjauksia ja kirkon kosteusvaurioituneisiin tiloihin kohdistuvia sisäpuolen korjaustöitä lähinnä eteistilojen osalta.

– Kaikkiaan kirkon kolmen vaiheen korjauskustannukset ovat noin viisi miljoonaa euroa, mutta kyllä me pystytään tekemään tämä alle viidellä miljoonalla, Antikainen toteaa.

Remontin pääurakoitsijana toimii Raahen Rakennuspalvelu Oy, jolla on kokemusta useiden kirkkojen korjauksista.

Kolmannen vaiheen remontti kestää ensi vuoden marraskuun loppuun asti, joten kirkko tulee olemaan pois käytöstä koko kesän.

#