sunnuntai 12.7.2020 | 22:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oulainen isäntäkunnaksi alueen sosiaalipäivystykselle

Hannu Verronen
Ti 3.12.2019 klo 16:18 | päivitetty ti 16:18

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Oulainen

Oulaisista tulee Oulun eteläisen alueen 17 kunnan sosiaalipäivystyksen isäntäkunta. Se on merkittävin palvelujen muutos kaupungin ensi vuoden budjetissa. Kaupunki palkkaa yksikköön viisi sosiaalityöntekijää ja laskuttaa muilta kunnilta näiden osuudet.

Sairaanhoitopiiri palkkaa yksikköön lisäksi neljä omaa työntekijää, joista se itse laskuttaa kuntia. Yksikön kokonaisvahvuus nousee siis yhdeksään henkilöön. Todennäköinen aloitusajankohta on ensi vuoden puolivälin yli, ensiksi pitää tehdä uudet yhteistoimintasopimukset.

Sosiaalipäivystys tulee Oulaskankaan yhteispäivystyksen yhteyteen ja on auki virka-ajan ulkopuolella. Oulaisten kaupunginjohtajaa Hannu Kaartista ilahduttaa se, että yksiköllä Oulaskankaan sairaala-alue on vahvistumassa.

– Perussote-palvelujaan kaupunki on parantamassa palvelusseteillä. Erikoissairaanhoitoon pystyttiin laittamaan lisää rahaa, jotta ensi vuonna määrärahaylitykset voidaan ehkä välttää.

Varhaiskasvatukseen Oulainen perustaa uuden erityisopettajan toimen, etsivä nuorisotyöntekijän toimi vakinaistetaan. Juho Oksan koululle eli kirkonkylän ala-asteelle perustetaan erityisluokanopettajan virka.

– Palveluihin ei ole tulossa heikennyksiä. Palvelujen kannalta valtuuston olennainen linjaus on se, että Oulainen säilyttää nykyisen kyläkouluverkkonsa vuoteen 2024.

Valtionosuuksien vahva kasvu helpotti Kaartisen mukaan ensi vuodelle hyvän budjetin tekemistä.. Hallintokuntien ensimmäisen kierroksen esityksiä ei tarvinnut nyt palauttaa uudelleen valmisteluun. Hallintokunnat ovat hyvin pitkälle saamassa haluamansa. Sen toivotaan vaikuttavan niin, ettei ylityksiä ole tulossa. Valtuuston päätettäväksi kaupunginhallituksen esitys budjetiksi on tulossa 11. joulukuuta.

– Valtionosuuksien kasvu on noin 2,2 miljoonaa euroa. Olemme saamassa lievästi ylijäämäisen budjetin ensi vuonna. Tältä kuluvalta vuodelta alijäämää on tulossa 1,2-1,8 miljoonaa euroa. Taseessa on vuoden 2018 tilinpäätöksellä ylijäämää 3,2 miljoonaa euroa, joten ylijäämää on taseeseen jäämässä kuluvaltakin vuodelta.

Ensi vuodelle kaupunki on pitämässä tuloveronsa 22,00 prosentissa ja kiinteistöverot säilyvät myös ennallaan. Haasteena on verotulojen sekä valtionosuuksien riittävyys peruspalveluiden kustannusten kattamiseen. Ikääntyvä väestö ja samalla lisääntyvä hoito- ja hoivapalvelujen tarve sekä väkiluvun samanaikainen lasku tuovat haasteensa Oulaisten kuntatalouteen.

Investoinnit ovat Hannu Kaartisen mukaan tuloihin nähden ensi vuonna vähän yläkanttiin, mutteivät pröystäilevät. Kaupunki varautuu tekemään 3,5 miljoonan euron investoinnit.

Oulaisten Kuitu Oy:lle maksetaan 535 500 kuituverkkoavustus. Oulainen on rakentamassa nopeat valokuituyhteydet kaikille niistä kiinnostuneille ensi vuoden loppuun mennessä.

Keskusurheilukenttää päällystetään 528 100 eurolla, Rantakartanon vanhusten palveluasuntoihin käytetään 300 000 euroa.

Monitoimihalli eli 20 vuotta toiminut jäähalli on saamassa uudet jäädytyslaiteet 295 000 eurolla. Aholan teollisuusalueelle rakennetaan muun muassa Vestian tarpeisiin Valajantie 290 000 eurolla.

"Palveluihin ei ole tulossa heikennyksiä.

Oulaisten 2020 budjetti

Tuloveroprosentti 22,00

Toimintakulut - 66,7 miljoonaa euroa

Tilikauden tulos 31 800 euroa

Uutena toimintana budjetissa on alueen 17 kunnan sosiaalipäivystyksen käynnistäminen Oulaskankaalla isäntäkuntana.

Investoinnit 3,5 miljoonaa euroa, josta kuituverkkoavustus Oulaisten Kuitu Oy 535 500 euroa, urheilukentän päällyste 528 100 euroa, Rantakartanon palveluasunnot 300 000 euroa, Monitoimihalli, 20-vuotiaan jäähallin jäähdytyslaitteet, 295 000 euroa, Aholan teollisuusalueen Valajantie 290 000 euroa.

#