Kulttuuri

Kalajokilaakson arkistohelmiä: Äidin some-julkaisu nosti ylivieskalaisen Aada Hämäläisen piirtämät muotokuvat valtakunnalliseen julkisuuteen: Taidokkaat piirrokset ovat kuin valokuvia

Ylivieskalaisen Aada Hämäläisen, 19, kuvataideharrastus alkoi jo pikkutyttönä, ja vanhemmat Pilvi ja Jukka Hämäläinen ovat aina tukeneet tyttärensä harrastusta.

Vastikään Aadalta valmistui näyttelijä Matthew Mc Conaugheyn valokuvantarkka muotokuvapiirros, jonka Pilvi-äiti jakoi Facebookissa Naistenhuone-ryhmässä. Tämän jälkeen alkoi tapahtua.

– Moni näki sen kuvan, ja sivuilleni Instagramissa ja Facebookissa tuli seuraajia ja sen jälkeen alkoi sadella tilauspyyntöjä muotokuvista. Tykkäyksiä tuolle kuvalle tuli yli 27 000, eikä niitä ikinä ole tullut noin paljon millekään some-päivitykselle. Instagramissa piirustukseni ovat aikaisemmin saaneet 300–500 tykkäystä, Aada Hämäläinen itsekin ihmettelee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös Aada Hämäläisen oma taidesivu, Aadart – Drawning Art sai yhtäkkiä hurjasti seuraajia. Heitä on nyt yli 2 000, kun pari viikkoa sitten lukema oli yli 700.

Aadan taiteen nostattamasta some-ilmiöstä kiinnostui tämän jälkeen myösHelsingin Sanomat, ja julkaisi Hämäläisen haastattelun verkkosivullaan 20.9. Kuriositeettina mainittakoon, että nykyään Oulussa asuva Aada Hämäläinen pyysi oikaisemaan haastatteluun, että hän on ylivieskalainen. Hän haluaa pitää pienen kotikaupunkinsa kartalla.

– Tykkään piirtää ihmisiä ihan valokuvan tarkasti. Olen piirtänyt muotokuvia yläasteikäisestä saakka, kun sain hommattua paremmat kynät. Kunnon välineillä pystyy tekemään hienompaa jälkeä. Itselläni on nyt laadukkaat välineet ja se helpottaa työskentelyä. Piirtämistä voi verrata rakennustöihin, sekin on vaikeaa, jos työkalut ovat huonot.

–Piirrän mielelläni muotokuvia näyttelijöistä tai julkisuuden henkilöistä, joita seuran itse tai joiden roolisuorituksista tykkään tai naama miellyttää muuten. Katson valokuvia netistä ja sen jälkeen se on vain mallista piirtelemistä, Aada Hämäläinen toteaa vaatimattomasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hämäläinen kertoo taidesivuillaan, että bongasi Caran d'Ache luminance -kynät tubettaja Heather Rooneyltä, joka on ollut vuosia Aadan esikuvana fotorealistisiin töihin. Näillä kynillä ja lyijykynillä hän on tehnyt viimeisimmät muotokuvat.

Matthew Mc Conaugheyn muotokuvaa Aada Hämäläinen työsti kolmen viikon ajan, ja joka päivä vähän.

– Näissä puuväreissä on hyvä, vahva pigmentti, ja värit ikään kuin sulautuvat pehmeästi toisiinsa.

Teosten saaman yllätysjulkisuuden Aada Hämäläinen aikoo hyödyntää sillä, että jakaa jatkossakin tekemiään muotokuvia sosiaalisessa mediassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ostokykyinen kohdeyleisö on varmaankin Facebookissa, sillä instassa pyörii nuorempaa porukkaa. Pitää harkita myös oman yritystoiminimen pistämistä pystyyn ja omia nettisivuja, johon voisin tehdä portfolion töistäni ja sivuston kautta töitteni tilaajat voisivat ottaa yhteyttä, Aada Hämäläinen suunnittelee lähitulevaisuutta taiteen parissa lukio-opintojen jälkeen.

Aada Hämäläinen on tämän syksyn ylioppilaita ja sai valkolakkinsa ennen joulua. Hän opiskeli Kalajoen lukion kuvataidelinjalla, ja suoritti lukio-opinnot 3,5 vuodessa.

Aadalla on ollut jo pitkään vahva oma tyylinsä kuvataiteessa, mutta lukion kuvataidelinjalta hän koki saavansa hyviä käyttökelpoisia vinkkejä tiettyihin tekniikoihin.

– Tehdyillä taidematkoilla pääsi tutustumaan tunnettuihin maalauksiin, arkkitehtuuriin ja eri kulttuureihin, Hämäläinen kertoo opiskelun huippuhetkistä.

Kun lukio-opinnot olivat ylioppilaskokeita vaille valmiit, Hämäläinen oli vapaa muuttamaan Ouluun, kun poikaystävä sai opiskelupaikan yliopistosta. Aada Hämäläinen työskentelee tällä hetkellä samassa yritysketjussa vanhempiensa kanssa eli Kotipizzassa, mutta Oulun Toppilan toimipisteessä.

– Taiteen parissa tulen jatkossakin toimimaan, koska en halua heittää taitojani hukkaan. Toisaalta myös uskontotieteiden opiskelu yliopistossa kiinnostaisi, se merkitsisi kuitenkin hakeutumista Helsinkiin.

Haastattelu on alkujaan julkaistu Kalajokilaaksossa 24.9.2019. Juttua on päivitetty ja muutettu siltä osin, että juttua kirjoitettaessa Aada Hämäläinen vasta valmistautui ylioppilaskirjoituksiin, mutta nyt hän on jo ylioppilas.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä