Paikallisuutiset

Hautajaiset ruuhkautuivat Ylivieskassa, jouduttu enimmillään pitämään kuudet hautajaiset viikossa – Tilanne on ollut marras-joulukuussa poikkeuksellinen

Hautajaiset ruuhkautuivat marras-joulukuussa Ylivieskassa. Vajaassa kahdessa kuukaudessa on järjestetty 26 hautajaiset, mikä tekee neljänneksen vuoden kokonaismäärästä. KirkkoherraEija Nivala ja johtava seurakuntamestari Hannu Jussi-Pekka kertovat, että tilanne on ollut poikkeuksellinen, ei kuitenkaan tavaton.

Ruuhka saatiin onnistuneesti purettua, eikä joulun aikana pidetty tai ensi viikonloppunakaan pidetä hautajaisia. Hautajaistaukoon ovat vaikuttamassa joulu ja sen sijoittuminen keskelle viikkoa. Ruuhka on nähtävästi onnistuttu purkamaan hyvässä hengessä omaisten kanssa, sillä kirkkoherra Eija Nivalalle ei ole moitteita kuulunut. Haastavinta hautajaisten järjestelyissä on ollut se, että missä muistotilaisuus pystytään järjestämään.

– Hautajaiskappeleita ja toimitusten henkilökuntaa meillä on ollut Ylivieskassa riittävästi. Siunaustilaisuuksien paikkoja meillä on useita, kun ovat Suvanto, Heikkilä, Raudaskylä, Kangas ja Kantokylä. Pappistilanne on hyvä, kaikki toimet täytettyinä. Meitä on kuusi, josta yksi on Merijärven kappalainen. Omia suntioita on kolme ja Merijärvellä yksi. Kanttoreita Ylivieskassa on kaksi ja Merijärvellä yksi. Jos on tarpeen ja mahdollista Merijärven väki auttaa Ylivieskassa, kirkkoherra Nivala kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruuhkaan ja sen purkamiseen on vaikuttanut se, että omaiset haluavat hautajaiset ennen joulua eikä joulun päivinä. Tulevalle viikonlopulle hautajaisten järjestäminen olisi ollut hankalaa, kun edeltäviä arkipäiviä järjestelyihin olisi ollut vain tämä perjantai.

– Seurakunnalle hautajaiset ovat erittäin tärkeä tapahtuma. Tiedostamme palveluhetken tärkeyden. Omaisille ne ovat ainutlaatuinen ja ikimuistoinen tapahtuma. Omaiset halutaan kohdata sen mukaisesti, Nivala toteaa.

Palvelutehtävää ovat tekemässä seurakunnan monet työntekijät kansliahenkilökunnasta keittiöhenkilökuntaan. Hautajaisiin osallistuu siis muutakin henkilöstöä kuin papisto, kanttori tai suntio.

– Papistolle hautajaiset ovat tärkeä tehtävä, kun saamme olla läsnä sureville ihmisille ja olemme sanottamassa vainajan eletyn elämän. Kirkon ydinsanomasta voimme kertoa laajalle yleisölle, josta monia emme muutoin ehkä tapaa. Hautajaisissa ihmiset ovat vastaanottavaisina kuuntelemassa, mitä meillä on sanottavana, Nivala kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vainajan eletyn elämän pukemisen sanoiksi papisto pyrkii tekemään huolella.

– Me papit haluamme tavata omaiset ja kuulla heitä ennen hautajaisia. Käytännön asioiden ensimmäisen kansliakäynnin lisäksi pyritään sopimaan toinen käynti ennen hautajaisia, jotta omaiset ja pappi voivat olla vuorovaikutuksessa.

Hautajaisten järjestämisessä kirkkoherra Eija Nivalan lähtökohtana on omaisten tahdon kuuleminen. Se pyritään toteuttamaan mahdollisimman pitkälle. Käytännössä hautajaisajankohtaan on vaikuttamassa se, miten hautajaisiin tarvittavilla työntekijöillä on kalenterissa tilaa. Kansliahenkilökunnalla ovat kaikkien kalenterit käytössä, kun hautajaispäivää sovitellaan.

– Yleensä hautajaiset halutaan mieluiten lauantaille tai perjantaille. Ruuhkatilanteen vuoksi omaisilta on tarvittu avointa mieltä. Kun on pienemmät hautajaiset, niitä on voitu järjestää myös viikolla. Hautajaisten järjestämisen ajankohdassa voi olla monta muuttajaa. Lykkäämiseen voi liittyä omaisen toive.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylivieskan hautajaiset

Ylivieskassa oli marras-joulukuussa poikkeuksellinen hautajaisruuhka. Siihen oli vaikuttamassa kuolleiden määrä, seurakunta vastaa myös kirkkoon kuulumattomien hautaamisesta. Haudattavia on ollut 26, kun yleensä koko vuonna yli 100.

Arkkuhautauksia ja hautauksia ylipäätään on ollut tänä vuonna vähän tavanomaista vähemmän. Arkkuhautauksien kokonaismääräksi tuli 97, kun normaalitahti on noin 120. Hautajaisten kokonaismäärä Ylivieskassa nousee yleensä reiluun 120:een tai yli 130:een

Vainajien tuhkaaminen lisääntyi tänä vuonna ennätykselliseksi. Ylivieskassa oli tänä vuonna 18 uurnahautausta ja yksi tuhkien sirottelu.

Marras-joulukuun hautaukset olivat kaikki arkkuhautauksia.

Tasaisesti jaettuna hautajaisia oli Ylivieskassa kaksi viikkoon, nyt ollut enimmillään kuusi viikossa.

Hautajaiset pyritään järjestämään kuukauden sisään. Eri syistä voidaan hautajaisia joskus siirtää 5-6 viikon päähän, mitä pidetään niin sanottuna maksimiaikana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä