Paikallisuutiset

Osastojakson jälkeen Ylivieskan nuorten tukitalon avulla arkeen palaava 18-vuotias haapajärvinen Karoliina: ”En osaa edes ajatella, mistä saisin vastaavaa tukea arkeen palaamiseksi”

Täysi-ikäiset nuoret toivovat, että voivat jatkossakin tulla Ylivieskan tukitalolle, eikä heiltä viedä tärkeää palvelua.
Täysi-ikäiset nuoret toivovat, että voivat jatkossakin tulla Ylivieskan tukitalolle, eikä heiltä viedä tärkeää palvelua. Kuva: Anne Mattila

Haapajärvinen 18-vuotias Karoliina ehti käydä Ylivieskan tukitalolla vain muutaman kerran ennen kuin tuli tieto, että nuorille tarkoitettu yksikkö aiotaan sulkea.

– Tieto tuli täytenä yllätyksenä. En osannut edeltä edes ajatella sellaista vaihtoehtoa, koska minulle suositeltiin tätä paikkaa ja ehdin käydä tutustumassakin tänne, hän sanoo ja kertoo, että tukitalolla ehti juuri alkaa muodostua ihmissuhteita ja syntyä luottamusta:

– Luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa ja paikan, jossa voi olla ja käydä tiiviisti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karoliina ei halua edes ajatella tilannetta, ettei tukitaloa olisi.

– En tiedä, mistä saisin vastaavaa tukea arkeen palaamiseksi. Joku vastaava paikka pitäisi löytää. Nyt pitää vain yrittää tsempata, ettei epävarmuus vaikuttaisi kovasti itseeni ja keksisin jonkun varasuunnitelman, mikäli huonosti käy.

Karoliina tuli Ylivieskan nuorten tukitalon asiakkaaksi osastojakson jälkeen. Hän on ollut jo pidempään sairauslomalla koulusta.

Tukitalolla käyminen rytmittää nuoren naisen päiviä ja tuo turvallisuutta arkeen palaamisessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vielä pitää kerryttää voimia. Yksin en koe jaksavani.

Karoliina toivoo, että päättäjät muistaisivat, että lapsissa ja nuorissa on potentiaalia.

– Me olemme tulevaisuuden rakentajia. Ei ole järkevää ottaa pois resurssia kohteesta, jolla on merkitystä nuoren tulevaisuuteen.

– Jos nuoren mieli horjuu, vaikuttaa se koko aikuisuuteen. Mutta toisaalta nuoren elämää ei ole mahdotonta saada järjestykseen, ja mitä aikaisemmassa vaiheessa sen parempi. Itsekin olisin hyötynyt, jos olisin tajunnut hakea apua vähän aikaisemmin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Karoliina arvelee, että päättäjät ovat saaneet viestiä tukitalon asiakkaiden ajatuksista.

– Ehkä ei suoraan asiakkailta, vaan välillisesti. Joku on voinut yksityisesti olla päättäjiin yhteydessä.

– Arvelen, että tämä asia ei ole paljoakaan meidän käsissä. Yleensä päätökset tehdään niin kuin ylempi taho parhaaksi näkee.

Karoliina osallistuu tukitalokäynneillään muun muassa luovantoiminnan ryhmään. Hän tekee myös käsitöitä ja seurustelee muiden kanssa sekä tarvittaessa keskustelee kahden kesken hoitajan kanssa. Sekin on mahdollista.

– Itselleni tärkeää on saada olla yhdessä muiden kanssa ja puhua. Täällä on mielekäs sosiaalinen verkko, josta olen hyötynyt.

Karoliina kiittelee myös sitä, että tukitalossa on mahdollista päästä itsekin ideoimaan ja vaikuttamaan tekemiseen.

– Kaikkea ei voi päättää, mutta meitä kuunnellaan. Tulee tunne, että olen samanvertainen aikuisten kanssa ja tulen huomatuksi. Saan olla juuri sellainen kuin olen – ei tarvitse esittää mitään tai olla jossain roolissa.

Lisää aiheesta:Menestystarina vai riippakivi? – Nuoria tukevan talon ovi uhataan sulkea Ylivieskassa

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä