maanantai 10.8.2020 | 00:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sieviin avattiin Kallion uusi hyvinvointikeskus – Kaikki palvelut saatiin saman katon alle hammashoitoa lukuun ottamatta

Hannu Verronen
Ti 14.1.2020 klo 06:00 | päivitetty ti 09:54

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion Sievin uusi hyvinvointikeskus avattiin maanantaina 13. tammikuuta. Se pyrkii nimensä mukaisesti olemaan enemmän kuin pelkkä terveyskeskus. Sekä henkilökunta että asiakkaat tervehtivät maanantaina ilolla uusia, ajanmukaisia, tilavia tiloja.

Kallion hoitotyön johtaja Margit Yli-Kotila toteaa, että parasta on Kallion Sievin palvelujen saaminen saman katon alle.

– Se helpottaa asiakkaiden asiointia, kun asiakas voi hoitaa samassa talossa useita Kallio-yhtymän sote-asioita. Aiemmin toiminnot olivat Sievissä kolmessa eri paikassa. Ainoastaan hammashoitola jää edelleen kunnantalolle.

Esimerkkinä palvelujen keskittämisen eduista samaan taloon on se, että nyt saman käytävän varrelta löytyvät neuvolan ja perhetyön palvelut, ja että sosiaalikeskus, työikäisten sosiaaliohjaus ja terapiakeskus työskentelevät niin ikään vieri vieressä. Asiakkaat löytävät palvelut helpommin ja yhteistyö toimii toimijoiden kesken kasvokkain. Kotihoito pitää nyt myös hyvinvointikeskusta tukikohtanaan.

Eniten on kysyntää Margit Yli-Kotilan mukaan vastaanottopalveluilla. Työterveyden hoito on niin ikään hyvinvointikeskuksessa, samoin laboratorion verinäytteiden otto. Röntgeniä varten edelleen joudutaan menemään Ylivieskan päivystykseen.

Olavi Ruotsala, 85, piti uusia tiloja sisältä katsottuna asianmukaisina ja hyvinä. Hän totesi, että ulkoapäin tilat näyttivät vaatimattomilta.

Taimi Sivula, 89, ja Jari Suhonen, 60, olivat niin ikään tyytyväisiä tiloihin. Heistä tärkeintä kuitenkin olisi, jos uusien tilojen myötä henkilökuntaa olisi riittävästi saatavilla.

Terveyskeskus ennätti toimia evakossa Sievin kunnantalolla noin kaksi vuotta. Uuden hyvinvointikeskuksen rakentamiseen lähdettiin sen takia, että vanhassa terveyskeskuksessa oli sisäilmaongelmia. Rakentaminen annettiin WasaGroupille, jolta kunta vuokraa tilat itselleen ja sitten edelleen Kalliolle.

Kunnanjohtaja Mauno Ranto muistelee, että Juha Sipilän hallituksen maakuntahallinto oli valmistelussa ja Sievin kunta pyrki uudet tilat hankkimalla myös turvaamaan soten lähipalvelut paikkakunnalla.

Tiloista kunta joutuu maksamaan vuokraa kuukaudessa noin 20 000 euroa kuukaudessa, vuodessa 250 000 euroa. Mauno Ranto arvioi, että kunnan omana rakennushankkeena noin tuhannen neliön hyvinvointikeskus olisi maksanut noin kolme miljoonaa euroa.

Sievin uuden hyvinvointikeskuksen avoimet ovat järjestetään 10. helmikuuta. Tuolloin paikalla on myös WasaGroupin edustajia juhlistamassa tiloja.

#