sunnuntai 9.8.2020 | 23:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ylivieskan kaupungilla kymmenen miljoonan euron alijäämä katettavana – Viime vuoden verotulot selvillä

Ismo Kunelius
Ti 14.1.2020 klo 11:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskan kaupungin viime vuoden verotulokertymä on tiedossa. Verotulojen määrä oli reilut 55 miljoonaa euroa, mikä on lähes neljä miljoonaa vähemmän kuin viime vuoden alkuperäiseen talousarvioon oli laskettu. Kaupunginjohtaja Maria Sorvisto lisää, että kaupunki fiksaili talousarviotaan vuoden aikana.

– Lopullinen verotulokertymä osui aikalailla yksiin tehtyjen muutosten kanssa, hän toteaa.

Tarkalleen ottaen se oli liki 40 000 euroa parempi kuin muutetussa talousarviossa.

Ylivieskan vuoden 2018 tulos käänsi kaupungin taseen 6,2 miljoonaa euroa alijäämäiseksi ja viime vuoden jälkeen taseessa on alijäämää jo noin kymmenen miljoonaa euroa. Tämä kaupungin pitäisi kattaa käytännössä vuosina 2021–2023, sillä tämän vuoden budjetilla alijäämä ei pienene.

Alkuperäistä arviota pienempi verotulokertymä selittyy verokorttiuudistuksella ja tulorekisterin käyttöönottoon liittyvillä ongelmilla. Verokorttiuudistuksen takia ennakonpidätykset toimitettiin alkuvuodesta aiempaa käytäntöä alhaisempina. Talousjohtaja Joonas Yliluoman mukaan tilitysvaje korjaantuu tämän vuoden aikana. Lisäksi verotulokertymään vaikuttivat Ylivieskan ennustettua heikompi väestökehitys ja yleinen taloustilanne.

Talouspuolella vuodenvaihde toi myös positiivisia uutisia. Maria Sorvisto sanoo, että kaupunki sai pienen joululahjan, kun vuodelle 2020 maksettavien valtionosuuksien määrä vahvistettiin.

Ylivieskan lopulliset valtionosuudet ovat noin 41,5 miljoonaa euroa. Valtionosuudet toteutuvat lähes 100 000 euroa suurempina kuin kaupunki talousarviossaan ennakoi.

Tällaista keskustelua Ylivieskan taloudesta käytiin valtuuston joulukuun budjettikokouksessa:

Kulttuurista tuli Ylivieskan uusi koiravero – Kaupunginvaltuusto hyväksyi raskaan budjetin ja kinasi 50 000 euron kulttuurirahasta

#