Paikallisuutiset

Ylivieskasta kolme ehdokasta kirkolliskokousvaaleissa – Kalajoen rovastikunnasta ehdolla seitsemän maallikko- ja kaksi pappisehdokasta

Helmikuussa käytävissä kirkolliskokousvaaleissa on Kala- ja Pyhäjokilaakson seurakunnista ehdolla kaikkiaan yhdeksän ehdokasta. Heistä seitsemän pyrkii maallikkojen valitsijayhdistysten listoilta.

Ylivieskasta maallikkoehdokkaita on kolme:Mikko A. Himanka,Raiko Karvonen jaJuha Nivala.

Mikko A. Himanka pyrkii jatkokaudelle kirkolliskokoukseen Kirkko keskellä arkea – Keskusta ja sitoutumaton seurakuntaväki -nimiseltä listalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kirkko elää nyt eräänlaisia saranapistevuosia, ja siksi on elintärkeää vaikuttaa siihen, mihin suuntaan se on kallistumassa. Menneeseen ei ole enää paluuta, eteenpäin on mentävä yhä lujemmin Jumalan Sanaan ja Kristuksen armoon kiinnittyen, hän totea ehdokasesittelyssään.

– En halua muutoksia kirkon nykyiseen avioliittonäkemykseen. Toivon, että seuraavat neljä vuotta voisivat olla yhteyden etsimisen ja sisäisen lujittumisen aikaa, Himanka toteaa.

Mikko A. Himanka pyrkii toiselle kaudelle kirkolliskokoukseen.
Mikko A. Himanka pyrkii toiselle kaudelle kirkolliskokoukseen. Kuva: Seppo Kangas

Raudaskylän kristillisen opiston johtokunnan puheenjohtaja Juha Nivala sanoo kirkon tulevaisuustyön kiinnostavan häntä. Nivala on samalla listalla Himangan kanssa.

– Kirkon tulee olla aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelija ja vaikuttaja tuoden rohkeasti esille ainutlaatuista sanomaansa. Haluan, että kirkko tunnetaan rakkauden ja armon sanomasta. Kirkon ovet pitää olla niin avaralla, että niistä mahtuu sisään jokainen ihminen taustastaan riippumatta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ylivieskan kirkkoherran Eija Nivalan puoliso sanoo esittelyssään myös toivovansa, että naisen pappeus koetaan yhä luonnollisempana osana kirkkoa.

– Kirkon hallintoa tulisi uudistaa nykypäivään tuomalla kirkolliskokous- ja seurakuntavaalit samanaikaiseksi suoraksi kansanvaaliksi, Nivala ehdottaa.

Juha Nivalan mielestä kirkolliskokousvaali pitäisi muuttaa suoraksi kansanvaaliksi.
Juha Nivalan mielestä kirkolliskokousvaali pitäisi muuttaa suoraksi kansanvaaliksi. Kuva: Tuovi Pulkkanen

Raiko Karvosen valitsijayhdistys on nimeltään Elävä seurakunta - lähellä ihmistä.

– Haluan päättäjänä vaikuttaa mahdollisimman paljon yhdessä siihen, että kirkosta eroaminen saataisiin selvästi vähenemään ja kirkon jäsenyys koettaisiin ihmisen elämässä tärkeänä asiana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Muut Kala- ja Pyhäjokialueen maallikkoehdokkaat ovat Tapio Laakso Pyhäjärveltä (Kirkko keskellä arkea - Keskusta ja sitoutumaton seurakuntaväki), Jouko Luukkonen Haapavedeltä (Kristillisten arvojen puolesta), Elisa Ruotsalainen Pyhäjärveltä (Kirkko keskellä arkea - Keskusta ja sitoutumaton seurakuntaväki) ja Antti Tornberg Pyhäjoelta (Kirkko keskellä arkea - Keskusta ja sitoutumaton seurakuntaväki).

Pappisehdokkaita alueelta on kaksi: Nivalan kirkkoherraSanna Jukkola sekä Haapaveden kirkkoherraMauno Soronen.

Sanna Jukkola toteaa olevansa Mahdollisuuksien kirkko -listalla ainoa ehdokas Kalajoen rovastikunnan alueelta.

– Mikäli tulen valituksi edustajaksi, haluan pitää esillä juuri paikallisseurakuntien näkökulmaa päätöksenteossa. Kirkolliskokouksen päätösten tulisi aina olla helpottamassa paikallisseurakunnissa tehtävää kirkon perustyötä. Muutokset saadaan aikaan asioihin perehtyen, yhdessä keskustellen, rohkeasti päätöksiä tehden, Sanna Jukkola toteaa ehdokasesittelyssään.

Nivalan kirkkoherra Sanna Jukkola on toinen rovastikunnan pappisehdokkaista.
Nivalan kirkkoherra Sanna Jukkola on toinen rovastikunnan pappisehdokkaista. Kuva: Eetu Kupulisoja

Kansankirkon rakentajat -listalta ehdolla oleva Mauno Soronen sanoo toimivansa sen puolesta, että kirkossa säilyy eri tavoin ajattelevien kesken kuunteleva ja ymmärtävä keskustelukulttuuri sekä tila toimia.

Pappisehdokkaana Oulun hiippakunnassa on myös Raudaskylän opiston edellinen rehtori rovasti Jukka Hautala. Hänen nykyinen kotiseurakuntansa on Oulun Tuiran seurakunta. Hautala on tällä hetkellä Suomen lähetysseuran Lähi-idän aluepäällikön tehtävässä.

Kirkolliskokousvaalit

Kirkolliskokouksen vaalit toimitetaan 11.2.2020. Samaan aikaan valitaan myös hiippakuntavaltuusto.

Kirkolliskokoukseen valitaan 64 maallikkoedustajaa ja 32 pappisedustajaa. Kokousedustajia ovat myös hiippakuntien piispat ja kenttäpiispa.

Maallikkoedustajien vaalissa äänioikeutettuja ovat kirkkovaltuustojen, seurakuntaneuvostojen ja yhteisten kirkkovaltuustojen maallikkojäsenet. Papit valitsevat kirkolliskokouksen pappisedustajat lääninrovastin johtamassa kokouksessa.

Oulun hiippakunnasta valitaan 5 pappis- ja 8 maallikkoedustajaa. Suomen laajin hiippakunta ulottuu pohjoisimmasta lapista aina Kokkolan rovastikuntaan saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä