sunnuntai 12.7.2020 | 22:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Essi Van Pressin soolo Ylivieskan kauden avausraveissa

Simo Kattilakoski
Su 9.2.2020 klo 19:16

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuusniemeläisen Miika Tenhusen valmentama Essi Van Press tekee pahan loukkaantumisen jälkeen paluuta lauantain 75-lähtöihin. Sunnuntaina Essi Van Press otti Ylivieskassa helpon voiton johdettuaan juoksun jokaista metriä lämminveristen kovimmassa lähdössä. Lähimmäksi Tenhusen ajokkia pääsi Castor U.M., mutta voittajan uhkaajaksi siitä ei ollut.

Miika Tenhunen sanoo Essi Van Pressin tähtäimen asetetun nyt lauantain ykkösraveihin, joissa Essi Van Press vuonna 2018 voitti kahdesti. Viime kaudella tammalla startattiin vain kerran ja syy oli selvä:

– Essi Van Pressilta murtui polvi pari vuotta sitten ja koko urakin oli silloin vaakalaudalla. Tamma kuitenkin toipui hyvin. Viime vuonna päästiin kerran radalle, mutta sitten tuli jälleen vaikeuksia. Nyt toivomme, että tamma palaisi sille tasolle, minne se kuuluu, 32-vuotias Miika Tenhunen valotti.

Ylivieskan voittoa Tenhunen piti helppona.

– Rata oli hyvä ja pitävä. Tamma vaatii sellaisen alustan menestyäkseen. Ajettiin maltillisesti ensimmäinen kierros ja tamma lisäsi omasta halustaan keulassa vauhtia toisella kiekalla.

Helpon voiton piikkipaikalta otti myös Hannu Hietasen ajama sotkamolaisen Miia Sirviön virittämä Destination One.

– Ensimmäinen kierros mentiin aika reippaasti, kun rinnalla kävi monta prässääjää. Kun sain keulan helposti, niin halusin ajaa siitä. Destination One on vahva hevonen ja tulee jokaiselta juoksupaikalta. Vaikka lopussa tuli haastetta, niin ruuna piti johtopaikkansa kohtalaisen helposti maaliin asti.

Ville Pohjola oli Ylivieskan menestyskuski. Teerijärveläinen voitti lohtajalaisen Harri Puution Alvaronilla ja kokkolalaisen Ismo Tuoreniemen Caldera Amourilla. Viimeksi mainittu voitti nyt jo neljännen kerran lyhyen ajan sisällä.

Ville Pohjolan mukaan Caldera Amourin voittoon tarvittiin myös kosolti onnea. Vahvasti kirinyt suosikki Rue De Roi laukkasi viimeisessä kaarteessa johtaneen Jeppas Roulettin rinnalta. Jeppas Rouletilla puolestaan kärryjen toinen pyörä jumittui eikä pyörinyt lainkaan viimeisellä puolikkaalla.

– Jeppas Roulett oli lähdön moraalinen voittaja. Sen kärryjen toinen pyörä tuli kuin suksena lopun, Pohjola huomautti, mutta ei vähätellyt omaakaan ajokkia.

– Caldera Amour oli aiemmin tasainen sijoittuja, mutta on nyt riskistynyt ja voittoja tulee. Kaikki meni tänään hienosti, vaikka kilpakumppaneilla oli epäonnea.

Toisen voittonsa Ville Pohjola ajoi Harri Puution valmentamalla Alvaronilla, vaikka se laukkasikin loppusuoralla keulasta. Myös lähimpänä kirittänyt Tuittura laukkasi loppusuoralla johtoon päästyään. Kumpikin valjakko selvisi kuitenkin ajoissa raville.

Ville Pohjola sanoi Alvaronin olleen lähellä laukkaa jo 1300 metriä ennen maalia.

– Loppusuoran alussa oli pehmeä kohta ja ruuna haparoi siinä.

Pohjolan mukana Alvaron on keulasta vähän laiska ja siksi hän haki johtopaikan vasta viimeisessä kaarteessa.

– En halunnut ajaa piikistä vaan tähtäsin johtohevosen rinnalle. Loppusoralla sain laukan ajoissa alas ja voitto oli helppo, Pohjola muistutti.

Pohjolan tavoin myös Jukka-Pekka Kauhanen ajoi kaksi voittoa. Voittoajokit olivat Express Eve ja Amiraal Victor. Suomenhevosen vähäverisen kovimman lähdön voitti Jukka-Pekka Niskasen Ruhvanan Urho helpolla keulajuoksulla.

#