sunnuntai 12.7.2020 | 22:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kirkolliskokousedustajaksi valittu ylivieskalainen Juha Nivala uudistaisi kirkon vaalitavan – Yhdellä suoralla vaalilla päättäjät kirkkoon ja seurakuntiin

Seppo Kangas
To 13.2.2020 klo 11:10 | päivitetty to 12:37

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kirkolliskokousedustajaksi valittu ylivieskalainen Juha Nivala uudistaisi kirkon vaalitapaa niin, että kirkolliskokouksen maallikkojäsenet valittaisiin suoralla vaalilla. Äänioikeus olisi kaikilla tietyn iän ylittäneillä evankelis-luterilaisen kirkon jäsenillä eikä pelkästään seurakuntien luottamushenkilöillä.

– Melko pieni porukka valitsee tällä hetkellä kirkon ylimmän päättävän elimen jäsenet. Luotan siihen, että kirkon jäsenet osaavat valita päättäjät myös kirkolliskokoukseen. Jos vaalit pidettäisiin yhtä aikaa seurakuntavaalien kanssa, myös äänestysprosentti voisi nousta, Nivala arvioi.

– Uudistus tekisi hyvää myös kirkon brändille ja ehkä vaikuttaisi myös ihmisten halukkuuteen pysyä kirkon jäseninä. Kun ihmiset pääsisivät suoremmin vaikuttamaan kirkon isoihin asiakysymyksiin, kirkko tulisi sitäkin kautta lähemmäksi jäseniään, Nivala perustelee.

Pappisedustus säilyisi Nivalan visiossa ennallaan. Se hänen mielestään turvaisi riittävästi sen, että kirkon päätöksenteossa myös teologinen näkökulma toteutuu.

Nivala kertoo lähtevänsä nöyrin mielin opettelemaan uuteen luottamustehtäväänsä.

– Kiristyvä talous on yksi iso kysymys kirkolle tulevaisuudesta. Se johtuu laskevasta jäsenmäärästä. Muutoksia on sen vuoksi varmasti edessä.

Hän sanoo olevansa erityisen kiinnostunut kirkon tulevaisuustyöstä.

– Vaikka en kirkon työntekijä olekaan, olen seurannut kirkon toimintaa läheltä koko ikäni.

Vaalijärjestelmän ohella toinen päätöksentekoon liittyvä uudistus, jota Juha Nivala haluaisi selvitettävän, on suuri määräenemmistöpäätösten määrä kirkolliskokouksessa.

– Sitä voisi arvioida uudelleen. Enemmän asioita voisi päättää yksinkertaisella enemmistöllä. Kirkko voisi tältä osin lähentyä normaaleja demokratian toimintatapoja.

Kokonaan hän ei kuitenkaan määräenemmistöpäätöksistä olisi luopumassa.

Kirkon kuumimpiin kiistakysymyksiin kuuluva suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimiseen pitäisi Nivalan mielestä saada ratkaistua.

– Eduskunta päätti lakimuutoksesta jo vuonna 2014, ja kirkon kannalta tilanne on jäänyt epäselväksi. Asiassa voitaisiin Eila Helanderin tekemän selvityksen pohjalta, Nivala sanoo.

Professori Eila Helander teki vuonna 2017 piispainkokoukselle selvityksen kysymykseen, olisiko kirkon syytä luopua vihkioikeudesta lainsäädännön muutoksen takia. Helanderin mielestä luopuminen ei olisi kirkolle hyvä ratkaisu.

Helander esitti selvityksen johtopäätöksissään kirkolle kompromissia, jossa kirkko pitäytyy avioliittoon vihkimisessä nykyiseen käytäntöön, mutta hyväksyy samalla, että kirkon sisällä voi olla myös toinen teologisesti perusteltu toimintamalli vihkimisissä ja siunaamisissa.

Uutiseen korjattiin Eila Helanderin nimi oikeaksi 13.2. kello 12.40.

Ylivieskalainen Juha Nivala maallikkoedustajaksi kirkolliskokoukseen – Eija Nivala valittiin hiippakuntavaltuustoon

Kirkolliskokousvaalien alustava tulos selvillä, katso kaikki nimet – Kirkolliskokoukseen monta keskipohjalaista Oulun hiippakunnasta

#