lauantai 11.7.2020 | 08:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Jättipotti Haapavedelle ja alueelle

Seppo Kangas
Pe 14.2.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

14.2.2020

Kanteleen Voiman NordFuel-hankkeen saama myönteinen energiatukipäätös Haapaveden biojalostamolle on varsinainen jättipotti, jonka vaikutukset heijastuvat laajasti ympäröiviin jokilaaksoihin. Lähes 280 miljoonan euron investointiin myönnetty 24,5 miljoonan euron valtion tuki kertoo sen, että puhutaan alueen mittakaavassa suurinvestoinnista.

NordFuel-kokonaisuus muodostuu liikenteen biopolttoaineita tuottavasta jalostamosta sekä vanhan lauhdevoimalan muuttamisesta nykyaikaiseksi sähköä ja lämpöä tuottavaksi voimalaksi. Raaka-aineena laitos käyttäisi puuta.

Suurin ilonaihe jättihankkeen edistymisessä on tietysti näkymä työllisyyteen. On arvioitu, että rakentamisaikana hanke työllistää noin 300 henkilöä. Pysyviä työpaikkoja itse laitokselle tulee 70–80 ja raaka-ainehuoltoon jopa 100–200.

On selvää, että työpaikkoja syntyy Haapaveden lisäksi myös ympäristökuntiin. Myös puun kysynnän kasvun kautta laitos piristää aluetaloutta.

Oma merkityksensä on myös sillä, että alue pääsee mukaan uusiutuvan energian kärkihankkeisiin Suomessa. Laitos säteilee ympärille bioenergia-alan osaamista ja myös myönteistä mielikuvaa alueen kehityksestä. Laitoksen on laskettu vähentävän hiilidioksidipäästöjä 175 000–187 000 tonnia vuodessa.

Laitokselta lähtee sen valmistuttua tankkiautollinen toisen sukupolven bioetanolia viiden tunnin välein. Tuotantomäärä riittää noin 400 000 auton vuosikulutukseen. Lisäksi biokaasua tuotetaan 30 000 auton tarvitsema määrä. Sähköä laitos tuottaisi 300–500 gigawattituntia vuodessa.

Lopullisen investointipäätöksen tekee tietysti yhtiö itse. Kanteleen Voiman muodostaa 28 yksityis- ja kuntaomisteista suomalaista pientä ja keskisuurta energiayhtiötä. Omistajiin kuuluvat Katternö ryhmä, Kaakon Energia Oy, Suomen Voima Oy, Valkeakosken Energia Oy sekä Ålands Elandelslag.

Energiatuki kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan investointitukiin. Myönteiseen päätökseen saatiin eilen torstaina valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnan puolto, joka käytännössä varmistaa tuen saamisen.

Oma merkityksensä on myös sillä, että alue pääsee mukaan uusiutuvan energian kärkihankkeisiin Suomessa.

#