torstai 2.4.2020 | 08:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yksittäisiä tapauksia täitä ja kihomatoja Ylivieskan koululaisissa ympäri vuoden – Loiset hoidettava heti pois

Anne Mattila
Pe 14.2.2020 klo 11:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieskalaisissa kouluissa törmätään ympäri vuoden yksittäisiin täi- ja kihomatotapauksiin. Tänä lukuvuotena kumpiakaan loisia ei ole ollut epidemiaksi asti ainakaan vielä tähän mennessä.

– Kun yksittäinen tapaus ilmaantuu, lähetämme hoito-ohjeet kotiin Wilma-viestillä. Viesti lähetetään tarvittaessa koko luokalle. Siinä pyydetään kiinnittämään huomiota mahdollisiin oireisiin ja kihomatotapauksessa erityisesti käsien puhtauteen, kouluterveydenhoitaja Tarja Moilanen kertoo.

Jos loisia löytyy useammasta luokasta, lähetetään Wilma-viesti herkästi kaikille huoltajille.

– Täit ja kihomadot eivät ole haitallisia, mutta ikäviähän ne ovat ja ne on hoidettava pois, hän muistuttaa.

Täit tarttuvat hiuksista hiuksiin. Piposta tarttuminen on harvinaisempaa.

Täitartunnan huomaa helpoiten päänahan kutinasta. Mahdollista epidemian taltuttamista hidastaa se, että kaikille täit eivät aiheuta oireita. Siksi on tärkeää käydä läpi lasten hiukset heti, jos täistä tulee ilmoituksia koulusta tai päiväkodista.

Kihomadot leviävät etenkin päiväkodeissa. Ne ovat pieniä loismatoja, jotka asuvat suolessa. Ne käyvät peräaukolla munimassa ja aiheuttavat kutinaa. Kihomatohoito toistetaan parin viikon kuluttua uudestaan. Näin päästään eroon toukista, jotka ovat mahdollisesti kuoriutuneet ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

Kotona ei tarvitse tehdä suursiivousta näiden loisten vuoksi. Riittää, kun vaihdetaan liinavaatteet ja pyyhkeet sekä tehdään normaali viikkosiivous. Hanat ja ovenkahvat kannattaa myös pestä.

"Täit ja kihomadot eivät ole haitallisia, mutta ikäviähän ne ovat.

#