torstai 9.4.2020 | 03:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Päätoimittaja Seppo Kangas selvittää kolumnissaan työttömyystilastojen taustoja: Vale, emävale ja niin edelleen

Ke 26.2.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vale, emävale, tilasto. Niinhän se jonkun keksimä ilkeämielinen määritelmä taitaa kuulua. Vitsiksi tarkoitettu, mutta valitettavasti osoittautuu välillä todeksi.

Eilen julkaistiin kuukausittainen työllisyyskatsaus. Se on työ- ja elinkeinoministeriön katsaus työttömyyden, avoimien työpaikkojen ja työvoimapoliittisten palveluiden viimeaikaiseen kehitykseen.

Katsaus kuuluu niin sanottuihin pakollisiin seurattaviin lehden toimituksessa. Olettamus on, että ihmisiä kiinnostaa tietää, paljonko kotiseudulla on työttömiä ja myös avoimia työpaikkoja.

Kiinnostavin on tietysti muutos: mihin suuntaan työllisyystilanne on menossa juuri nyt niin kotikunnassa, naapurikunnissa kuin koko maakunnassakin. Ja voisihan siitä vaikka lyödä vetoa: onko Reisjärven työttömyysprosentti vielä maakunnan alhaisin.

Mutta se emävale. Lukuisia työllisyyskatsauksia uutisoineena on vähän ihmetyttänyt suuri avoimien työpaikkojen määrä. Onpa siitä tullut eräskin pääkirjoitus kirjoitettua, kuinka suuri pulma on paljon puhuttu kohtaanto-ongelma. Siis se, että työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat eivät syystä tai toisesta kohtaa.

Nyt kävi ilmi, että tässä on taustalla tilastoharha. Onko se emävaleen kokoinen, sitä on vaikeampi arvioida. Harha kuitenkin.

Nimittäin avoimiin työpaikkoihin saattaa kirjautua samoja työpaikkoja moneen kertaan. Jos työnantaja ilmoittaa avoimen paikan itse suoraan TE-toimistoon ja antaa sen myös vuokratyötä välittävien henkilöstöyritysten listoille, sama paikka kirjautuu uudelleen tilastoon, kun vuokrafirmakin ilmoittaa sen TE-toimistoon.

Ei liene mahdotonta tai edes harvinaista, että yksi ja sama työpaikka kirjautuu tilastoon neljä tai viisi kertaa.

Mielenkiintoa herätti myös tilaston tieto siitä, että Haapavedelle on yhtäkkiä avautunut toista sataa uutta työpaikkaa. Pieni salapoliisityö paljasti, että Valio oli laittanut hakuun koko maan kesätyöpaikkansa, ja tilastossa ne näkyivät Haapaveden avoimina työpaikkoina.

Vuokratyöfirmojen määrä on viime vuosina lisääntynyt melkoisesti. Myös työnantajat ovat oppineet käyttämään niiden palveluja enemmän ja enemmän. Tämä saattaa vaikuttaa siihen, että työllisyyskatsauksen mukaan uusien työpaikkojen määrä kasvaa samaan aikaan, kun työttömyys pahenee.

Kohtaanto-ongelmaa ei silti tilastovirheen takia voi kyseenalaistaa. Kyllä se olemassa on ja näyttää koko ajan pahenevan. Miksi, se onkin kinkkisempi juttu.

Seppo Kangas

seppo.kangas@kalajokilaakso.fi

Onko se emävaleen kokoinen, sitä on vaikeampi arvioida.

#