torstai 9.4.2020 | 04:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Cuppi nurin – Ylivieskan Rieskaretki ja Sievin Muttimatkakin perutaan lumen puutteen vuoksi

Järjestäjät eivät ota riskejä tai vastuuta katkenneista luista ja suksista

Pirjo Kunelius
Ti 25.2.2020 klo 17:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokilaakson Hiihtoretkicup menee kokonaan nurin, edes maanantain sankka lumipyry ei tilannetta pelastanut, vaikka toiveita eläteltiin viimeiseen saakka myös Ylivieskan Liikuntakeskuksessa.

Ensi sunnuntaille kalenteroitu Rieskaretki eli laturetki keskustasta Huhmariin perutaan olosuhteiden vuoksi, samoin Sievin Muttimatka 8. maaliskuuta. Huonon lumitilanteen vuoksi jouduttiin Kalajokilaakson Hiihtoretkicupista perumaan jo aikaisemmin Kyöstin hiihto Nivalasta sekä Jussin lenkki Kalajoelta.

– Lunta ei ole tarpeeksi, jolloin latureitillä on epätasaisuuksia, eikä kaupunki voi ottaa vastuuta mahdollisista vahingoista, liikunnanohjaaja Mervi Jutila Ylivieskan Liikuntakeskuksesta ja Rieskaretken taustavoimista selvittää.

Ylivieskan Kuulan hiihtojaosto ja Ylivieskan Latu jakavat vuosittain Rieskaretken järjestelyvastuuta kaupungin liikuntatoimen kanssa. Hiihtojaoston puheenjohtaja Jouni Harju vahvistaa myös, ettei vahinkoriskiä oteta, koska Joonaalan välillä on liian vähän lunta.

– Latupohja tarvitsee vielä paljon lunta, jotta sinne saa turvallisesti hiihdettävän ladun, moottorikelkalla tiistaina tilannetta tarkistanut Harju sanoo.

Takavuosina Jussin lenkki Kalajoella sivakoitiin kilometrin lenkkiä kiertäen. Tähän ralliin Rieskaretken järjestäjät eivät lähteneet, vaikka Jutila elätteli toiveita Rieskaretkestä Koivukallion lenkillä.

– Ongelmia tulee kuitenkin eteen heti Salmiperältä lähtiessä, Jutila tietää.

Entä Huhmari? Ensilumenlatu on ollut käytössä marraskuun alkupuolelta lähtien muutamaa päivää lukuun ottamatta, ja muitakin latuja on kunnostettu Huhmarissa.

– Retkihiihtoa ei viitsi kuitenkaan kovin pienellä lenkillä järjestää, Jouni Harju perustelee.

Hän toivoo lisää luonnonlunta, jotta koululaisten maakuntaviestit pystyttäisiin järjestämään 19.3. Ylivieskan Liikuntapuistossa. Toinen huoli on ensi talven ensilumenladusta.

– Saapa nähdä, koska viime vuonna tähän aikaan tykitettiin säilölunta. Tarvittaisiin 3–4 vuorokautta parinkymmenen asteen pakkaset, jotta voitaisiin tehdä kunnollista kuivaa pakkaslunta varastoitavaksi.

Sievin Muttimatkan reittiä ei ole voinut hiihtää koko talvena. Sievin kunnan vapaa-aikasihteeri Outi Santavuori sanoo, että metsäpohjaisella Muttimatkan reitillä on märkiä paikkoja ja varvut törröttävät lumesta.

Viime viikonloppuna Sievissä ei voinut hiihtää yhtään missään, mutta lumipyry ja sitä seurannut pakkaskeli pelastavat tilannetta niin, että ensi lauantaina Sievin Sisu pystyy vetämään piirinmestaruuskisat keskustan valaistulla ladulla.

Talvilomalaiset pääsevät kuitenkin omalla vastuullaan ja -ajallaan hiihtämään Ylivieskassa.

Tiistaina ajettiin Koivukallion ja Liikuntapuiston ladut. Samoin Huhmarissa kaikki muut radat kunnostettiin, paitsi Rinnemajan kulman "putkisillalta" lähtevä latu. Latupohjaa tampattiin keskustan Salmiperältä Joonaalaan.

– Kisaladuksi siitä ei vielä ole, koska välillä on huonompia pätkiä, kuntatekniikan päällikkö Karoliina Mustonen sanoo.

Yhdyslatua Joonalasta Huhmariin ei ole kunnostettu.

Hiihdon lisäksi viikoille 9–10 Ylivieskassa on eri tahojen yhteisvoimin järjestetty koko perheen tapahtumia, muun muassa mäenlaskun, luistelun ja koirien rapsuttelun merkeissä.

#