lauantai 4.4.2020 | 05:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oulaskankaan psykiatrian yt-neuvottelut päättyivät – Ratkaisut siirtyvät syksyyn

Sosiaalityöntekijöiden rekrytoinnin onnistuminen sosiaalipäivystykseen avainasemassa

Anne Mattila
Ke 26.2.2020 klo 13:40 | päivitetty pe 15:33

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Oulaskankaan sairaalan psykiatrisia toimintoja koskeneet yhteistoimintaneuvottelut (yt) ovat päättyneet. Tässä vaiheessa muutoksia ei tule sen enempää toimintoihin kuin henkilöstöönkään Ylivieskassa tai Oulaisissa.

Yt-neuvotteluryhmä esittää yksimielisesti 17. maaliskuuta kokoontuvalle Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselle yt-menettelyn päättämistä.

– Sosiaalipäivystyksen sekä lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon järjestäminen vaativat aikaa. En osaa vastata tarkasti, milloin asiaan palataan, mutta viiden sosiaalityöntekijän rekrytointi sosiaalipäivystykseen on tehtävä ensiksi, hallintoylihoitaja Pirjo Lukkarila sairaanhoitopiiristä sanoo ja arvelee, että päätösten aika on ensi syksynä.

Sosiaalityöntekijöiden rekrytoinnista sosiaalipäivystykseen vastaa Oulaisten kaupunki isäntäkuntana yhdessä maakunnan eteläosan muiden toimijoiden kanssa.

– Hoitotyöresurssien järjestäminen tapahtuu vasta sitten, kun muut paikat on täytetty, Lukkarila toteaa.

Tukitalon jatkosta päättäminen siirtyy ainakin syksyyn.
Anne Mattila

Nuorisopsykiatrisen tukitalon toimintaan Ylivieskassa ei tehdä muutoksia ennen kuin sosiaalipäivystyksen järjestämisestä on päätetty.

– Toiminnan jatko pitää varmistaa ennen rakenteellisten muutosten toteuttamista, Pirjo Lukkarila sanoo.

Hänen mukaansa tukitalon tarve jää toimijoiden yhdessä pohdittavaksi.

– Vastaavat tai nuoria olennaisesti tukevat toiminnat on järjestettävä kuitenkin jossain muodossa, hän painottaa.

Nuorisopsykiatrisen tukitalon henkilökunta on turhautunut ja väsynyt jatkuvaan epävarmuuteen. Yt-neuvottelujen lupaama muutaman kuukauden työrauha ei heitä lohduta.

– Nyt sitten odotellaan, milloin alkavat neljännet yt-neuvottelut. Voi, kun joku ymmärtäisi, millaiseen prässiin työntekijät laitetaan aina tällaisessa tilanteessa, osastonhoitaja Aila Korte tiivistää henkilökunnan mielialoja.

Työntekijät pohtivat, mistä kaivaa voimat toimintojen kehittämiseen ja sosiaalipäivystyksen vaihtoehtoisten mallien miettimiseen, joita peräänkuulutettiin yt-tuloksesta kertomisen yhteydessä.

Lähihoitaja Elisa Lapinjoki ja sairaanhoitajat Johanna Takkunen työskentelevät nuorten kanssa tukitalolla.
Anne Mattila

Tukitalon toiminnoista ja käyntihinnoista tuntuu henkilökunnan mielestä Ylivieskassa ja Kalliossa olevan väärää tietoa, jota joudutaan koko ajan oikomaan.

– Alueella ei ole mitään ymmärrystä siihen, kuinka merkittävä osa tukitalo on alueen nuorten psykiatrista hoitoketjua. Kokkolassa ja Oulussa ei ole jatkohoitopaikkaa alueemme osastohoidossa oleville nuorille, apulaisosastonhoitaja Markku Sammalkangas sanoo ja jatkaa:

– Kallion vahvistamiset lasten ja nuorten LaNussa pikemminkin tavoittavat enemmän apua tarvitsevia nuoria kuin vähentävät tukitalon tarvetta. Nuoret ohjautuvat lisääntyvästi erikoissairaanhoidon palveluihin.

Yt-neuvottelujen taustalla on sosiaalipäivystyksen järjestäminen Oulaskankaan sairaalaan Oulaisiin lain edellyttämällä tavalla.

Laki sanoo, että sosiaalipäivystys on järjestettävä kaikissa laajaa ympärivuorokautista päivystystä tarjoavissa terveydenhuollon yksiköissä sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen yhteydessä.

Suunnitelmien mukaan sosiaalipäivystys toteutetaan Oulaskankaalla yhteistyössä maakunnan eteläosan kuntien ja kuntayhtymien sekä sairaanhoitopiirin kanssa. Tämä edellyttää yhteensä yhdeksää työntekijää, joista viisi on sosiaalityöntekijöitä ja loput hoitohenkilökuntaa.

Sosiaalipäivystykseen ei ole tarkoitus rekrytoida uutta henkilökuntaa, vaan työpanosta siirretään osittain olemassa olevasta alueen psykiatrisesta henkilökunnasta.

Juttua korjattu 28.2.2020 klo 15:33: Lasten ja nuorten tukitalo -nimi vaihdettu Nuorisopsykiatriseksi tukitaloksi.

Aiheesta aikaisemmin:

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri käynnistää yt-neuvottelut: Ylivieskassa toiminut nuorten tukitalo ollaan lakkauttamassa ja resurssit siirretään Oulaskankaan sosiaalipäivystykseen

Ylivieskan nuorten Tukitalon toiminnan lakkauttaminen on esillä Jokilaaksojen alueen kuntayhtymien toiveesta: Sairaanhoitopiiri oli jo varautunut sosiaalipäivystyksen uusiin vakansseihin

Ylivieskan tukitalon jatko voi ratketa helmikuussa - Sairaanhoitopiiri ei pyri YT-neuvotteluissa pikaratkaisuun

Ylivieskan nuorten tukitalon toiminnan lakkauttamisaikeet eivät yllättäneet Kalliossa: "Palveluiden kustannukset ovat osoittautuneet kohtuullisen korkeiksi"

Menestystarina vai riippakivi? – Nuoria tukevan talon ovi uhataan sulkea Ylivieskassa: "Viestit potilailta kertovat nyt jo, että Kallion alueella on vaikea saada aikoja avohoitoon"

Osastojakson jälkeen Ylivieskan nuorten tukitalon avulla arkeen palaava 18-vuotias haapajärvinen Karoliina: ”En osaa edes ajatella, mistä saisin vastaavaa tukea arkeen palaamiseksi”

"Nyt sitten odotellaan, milloin alkavat neljännet yt-neuvottelut.

#