Paikallisuutiset

Ylivieskalaisten Seija ja Markku Mattilan uskomaton reissu Espanjaan – Karanteenissa neljän seinän sisällä Aurinkorannikolla

Tiukka ulkonaliikkumiskielto salli ulkoilun vain parvekkeella

Espanjan Fuengirola, keskiviikko 18.3.2020

"Tänään uusi aamu. Lähes viikko karanteenissa. Some täyttyy syyllistävistä viesteistä, tunteet vaihtelevat. Osa joukkopakenee... osa syyllistää meitä ja osa käskee pysymään täällä. Huhuja liikkuu aivan älyttömästi esimerkiksi lentoihin liittyen. On aivan hullua lähteä lentokentän ruuhkaan, tautipesään.

Jossain Suomessa väitettiin ettei suomalaisia hoideta, mutta vakuutus korvaa koronatautiin sairastuvan hoidon, jos on tarvetta. Olen tarkistanut aamulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puuhaa pitää keksiä. Sotavarustus, kun kauppaan tarvii joskus mennä. Maski päähän ja kertsit käteen.

Naapurit lähtevät Suomeen, tuovat kaapista loput ruuat tänne. Näin se toimii. "

Aurinko se paistaa parvekkeellekin. Ylivieskalaiset Markku ja Seija Mattila kokivat hätätilaan asetetun Espanjan ulkonaliikkumiskieltoineen.
Aurinko se paistaa parvekkeellekin. Ylivieskalaiset Markku ja Seija Mattila kokivat hätätilaan asetetun Espanjan ulkonaliikkumiskieltoineen. Kuva: Pirjo Kunelius

Ylivieskalaiset Seija ja Markku Mattila lähtivät maaliskuun alussa lähes vuosittaiseen tapaansa ottamaan varaslähtöä kesään ja lomailemaan tuttuun vuokra-asuntoon Espanjan Aurinkorannikolle. Paluumatka oli suunniteltu huhtikuun loppuun.

Tuolloin 2. maaliskuuta menomatka oli hyvin tavanomainen. Vain pari, kolme hengityssuojaimin varustautunutta matkailijaa näkyi Malagan kentällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Junassa ei maskeja ollut kenelläkään, mutta kiinnitin huomiota yhteen herrahenkilöön, joka yski hihaansa, kun muuten täällä yskitään miten sattuu.

Mattilat ehtivät nauttia kahdesta huolettomasta aurinkoisesta viikosta, jolloin keskipäivän aikaan oli osin helteistäkin.

– Markkinoille emme ole menneet koko aikana, mutta bussilla ajeltiin keskustaan ja takaisin. Eikä kenelläkään maskeja päässä.

Mattilat hamstrasivat kolmeen otteeseen kotivaraa Espanjan asunnolleen.
Mattilat hamstrasivat kolmeen otteeseen kotivaraa Espanjan asunnolleen. Kuva: Seija Mattila

Sunnuntaina 15.3. Seija Mattila kirjoittaa, että televisio lähettää yhdellä kanavalla koronavirusaiheista ohjelmaa ympäri vuorokauden. Varapääministeri on karanteenissa ja pääministeri Pedro Sánchezin vaimo on sairastunut koronaviruksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mattilat olivat onnekseen olleet kaukaa viisaita ja hankkineet kotivaraa eli lihoja, riisiä, hedelmiä ja säilykkeitä Espanjan asunnolleen edellisenä tiistaina, sillä seuraavana päivänä oli jo sikäläisissä supermarketeissa eli Mercadoneissa liha-, riisi- ja pastahyllyt olivat tyhjinä. Mattilat kuitenkin uskovat lujasti, että ruokaa riittää kaupassa.

He ehtivät käydä kuitenkin vielä pari kertaa hamstrausreissulla kaiken varalta. Seija Mattila sanoo, että ruoka maksaa kolmanneksen Suomen hinnoista.

– Kyllä täällä myös rahastetaan. Nuhasuojat 15 euroa kappaleelta ja käsidesit loppuneet.

Optikkoliikkeessä Mattilat keskustelivat paikallisten kanssa, millaisia uhkakuvia oli ilmassa, mikäli koronaepidemiavielä pahenee.

– Tuolloin oli vielä hyvä tilanne. Malagan ja Andalucian alueiden koronatapausten rajun lisääntymisen epäillään johtuvan siitä, että espanjalaiset palaavat sisämaasta kakkosasunnolleen. Nyt täällä ovat rajut toimet, Mattila kirjoittaa sunnuntai-iltana.

– Tänään naapurimme kävi rantapaseon ruokakaupassa, sisään pääsi yksi asiakas kerrallaan tai pariskunta. Ja hanskat käteen kauppareissun ajaksi.

- Me asumme talossa, jossa on hieno piha ja uima allas. Parvekkeelle paistaa päivä, Seija Mattila viestittää. Pihalle ei ulkonaliikkumiskiellon vuoksi ei tosin ollut menemistä.
- Me asumme talossa, jossa on hieno piha ja uima allas. Parvekkeelle paistaa päivä, Seija Mattila viestittää. Pihalle ei ulkonaliikkumiskiellon vuoksi ei tosin ollut menemistä. Kuva: Seija Mattila

Pääministeri Sánchez julisti hätätilan Espanjaan perjantaina 13.3.2020 ja sen sisältö julkistettiin seuraavana päivänä. Samalla tuli voimaan 15 päivän ulkonaliikkumiskielto, jolloin ulkona sai liikkua vain yksin sekä pätevästä syystä; käydä apteekissa tai ruokakaupassa, viedä roskat ja käyttää koiraa tarpeillaan.

Poliisilla on oikeus tarkistaa liikkeellä olevien ihmisten motiiveja, tehdä etsintöjä tai pyytää puolustusvoimia avukseen. Seija Mattila kertoikin, miten sotilaat valvoivat ja panssaritankit vyöryivät Malagan autioituneilla kaduilla.

Kaikki kokoontumiset markkinat, isot kirpputorit, kirjastot, koulut ja päiväkodit suljettiin. Rantojen sulkeminen ei haittaa Mattiloita, kun he eivät ole viettäneet rannoilla aikaansa vuosiin. Sen sijaan kirpaisee pääsiäisfestivaalin Semana Santan peruminen kaikkine kulkueineen.

– Niiden takia mekin venytettiin matkoilla olo huhtikuulle.

Hotellit sulkivat ovensa asiakaspulan takia, joten lentoasemalla oli valtavia ruuhka ja kaaos heti maanantaina.

Sosiaalisessa mediassa tarjotaan asuntoja vuokralle. Lentolippujen hinnat ovat nousseet pilviin ja niiden yläpuolelle. Kahden ihmisen yhdensuuntaisille lentolipuille Espanjasta Suomeen tulee hintaa jopa 800–1 000 euroa.

– Muutamat ihmiset ovat ottaneet yhteyttä kysellen, mitä tehdä, Seija Mattila kertoo ja toivoo vuokramajoituspaikan AirBNB:n toimivan, sillä monien matkalaisten on vaikea aikaistaa alunperin varattua lentoa kotiin.

Karanteenissa Markku Mattila ehti huoltaa asunnon lukot kuntoon.
Karanteenissa Markku Mattila ehti huoltaa asunnon lukot kuntoon. Kuva: Seija Mattila

Elämä karanteenissa neljän seinän sisällä sujui kotiaskareita tehden.

– Käsityö, huushollin siivous ja lukkojen remppaus tuovat puuhaa. Telkkaria katsellessa espanjan koronatautiin liittyvä sanasto päivittyy hyvin.

Seija Mattila viihdytti sisätiloissa neulomalla tikkuria eli luotolaista perinneneuletta.
Seija Mattila viihdytti sisätiloissa neulomalla tikkuria eli luotolaista perinneneuletta. Kuva: Seija Mattila

Tiistainaamuna 17.3. Seija Mattilan viestistä huokuu epävarmuus:

– Tilanteet muuttuvat ja pieni huolenpoikanenkin kurkistaa. Joukkopako on todellista. Meillä on asunto, olemme toistaiseksi terveenä ja lento on Norran mukaan vielä voimassa 30.4. Se, lentääkö enää mikään yhtiö tuolloin, on sitten eri juttu. Kotikaranteeni on tiukka, ei kävelyä portaissa, ei pihalla, ei altaalla oloa – kaikki kielletty.

Matkustusilmoituksen Suomen ulkoministeriöön tehneet Mattilat eivät ole saaneet yhteydenottoja sen jälkeen, kun Suomessa julistettiin poikkeustila. Sosiaalisessa mediassa vyöryy sekasortoista tietoa.

– Olosuhteissamme ei muutosta ole, me nyt vielä odotellaan mitä tapahtuu. Lentoyhtiöiden toiminta on kyllä todella epäselvää. Toivotaan korkeapainetta ilmastoon, sillä päivänpaiste ja lämmin auttaa. Me asumme talossa, jossa on hieno piha ja uima allas. Parvekkeelle paistaa päivä.

Kätevä emäntä vastasi karanteeniajan ruokahuollosta.
Kätevä emäntä vastasi karanteeniajan ruokahuollosta. Kuva: Seija Mattila

Torstaina 19.3.2020:

"Karanteeni tuntui maistuvan alussa, mutta eilen alkoi pinna kiristyä ja huoli lisääntyä. Illalla Jaakko (poika, Jaakko Mattila toim. huom.) yritti ostaa lippuja. Minäkin olisin päivällä saanut heti, kun ylimääräinen lento ilmoitettiin. No, vielä ajateltiin jäävämme tänne. Illalla myöhällä ei enää saanut lentoja.

Tänään oli Jaakko varannut meille lennot, kun nukuimme vielä ruususen unta täällä. Sunnuntaina Finskillä lennetään kotimaahan.

Naapurissa yskii rouva. Oven alaraot käytävään on tilkitty jeesusteipillä. Hissiä ei ole käytetty viiteen, kuuteen päivään.

Näin tässä nyt mennään. Uskomaton ja kallis reissu!"

Espanjan koronatilanne

Espanjassa on Italian jälkeen vaikein koronatilanne Euroopassa.

Tartuntoja 18.3.2020 mennessä 13 910 ja kuollut koronaan 623. (Tilastotieto Helsingin Sanomat). Uusia tartuntoja ilmenee jopa 500–1 500 tapauksen päivävauhtia.

Pääkaupunkialueen päiväkodit, koulut ja yliopistot suljettiin 12.3.2020.

Pääministeri Pedro Sánchez julisti hätätilan Espanjaan 13.3.2020. Hätätila on voimassa ainakin 30.3. saakka.

Espanjassa ulkonaliikkumiskielto eli ulkona saa liikkua vain pätevästä syystä ja yksin. Viranomaiset valvovat kiellon noudattamista.

Ilmiö: Espanjassa on joka ilta kello 20 aplodeerattu kannustavasti terveydenhuollon henkilökunnalle parvekkeilla ja ikkunoissa 14.3. lähtien. Aplodit jatkuvat päivittäin niin kauan kuin ihmiset ovat karanteenissa.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Se-lehti, Fuengirola.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä