torstai 1.10.2020 | 22:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Kirkkotyömaan paikallisuusaste ylittää 80 prosenttia

Alueen yritykset mielellään mukana ainutlaatuisessa hankkeessa

Seppo Kangas
Ke 25.3.2020 klo 07:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ylivieska

Pohjanmaan Metalli Oy:n toimitusjohtaja Juha Tiri sanoo olevansa mielissään siitä, että saa paikallisena yrityksenä olla mukana oman kirkon rakennushankkeessa. Pohjanmaan Metalli on hyvä esimerkki siitä, mitä tarkoittaa paikallisuuden velvoite hankkeessa.

– Tähän mennessä kirkkotyömaa on tuonut meille työtä noin 400 miestyötuntia. Siihen kuuluu sekä konepajatöitä että asennuksia, Tiri kertoo.

Pohjanmaan Metalli tekee kirkkoon muun muassa runkovaiheen teräsrakenteita. Pääsisäänkäynnin koko seinän kantavat rakenteet, jotka tiistaina tuotiin paikalle, on edustava esimerkki toimituksista.

– Esimerkiksi aulan katon kantavat teräsrakenteet toimitettiin meiltä. jatkossakin pyrimme saamaan uusia kohteita kirkosta.

Juha Tiri sanoo kokevansa erityistä tyytyväisyyttä siitä, että on mukana paikallisia ihmisiä koskettavassa hankkeessa.

Pääurakoitsija Kotikirkon rakentajien edustaja Mikko Kaarto kertoo, että hankkeen paikallisuusaste on hankkeessa ollut yli 80 prosenttia. Sovittu tavoite on vähintään 70 prosenttia.

– Se tarkoittaa sitä, että työvoima ja toimitukset tulevat yli 80-prosenttisesti Ylivieskan työssäkäyntialueelta. Muun muassa kaikki kirvesmiehet ovat paikallisia.

Työssäkäyntialue tarkoittaa noin 80 kilometrin sädettä Ylivieskan ympäristössä. Kaarto uskoo, että paikallisuusaste pysyy näin korkeana koko hankkeen ajan.

– Alueen yritykset ovat kokeneet hankkeen yhteisenä ja tärkeänä. Aivan kaikkea ei kuitenkaan voi läheltä saada. Esimerkiksi massiiviset katon liimapuupalkit pystyi tekemään yksi ainoa valmistaja Suomessa, Mikko Kaarto mainitsee.

Esimerkiksi julkisivumateriaalina on Ylivieskan Tiili Oy:n valmistama tiili. Myös muun muassa ikkunat hankitaan joltakin alueen valmistajalta.

#