lauantai 11.7.2020 | 08:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Mikko Kinnunen Eduskunnasta-kolumnissaan: Löydetään toisemme uudelleen

Ke 25.3.2020 klo 05:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

"Toivon sydämestäni, että se yhteistunto, joka koettelemuksissamme on meitä pystyssä pitänyt, yhä lujittuisi, sillä siitä riippuu kansamme menestys ja tulevaisuus", presidentti Kyösti Kallio totesi talvisodan päätyttyä. Tarvitsemme yhteistuntoa myös tänään.

Korona on maailmanlaajuinen kriisi, joka opettaa meille nöyryyttä ja ihmisen pienuutta. Emme hallitse kaikkea. Verkostoituneessa maailmassa voi tapahtua nopeasti odottamattomia asioita, jotka on ratkaistava yhdessä.

Luotan Suomen viranomaisiin, jotka toimivat suunnitelmallisesti ja oikea-aikaisesti. Tässä maailman vakaimmassa maassa on maailman paras hallinto. Päätökset tehdään harkitusti tilannekuvan mukaan. Presidentti ja valtioneuvosto totesivat poikkeustilan viime viikolla. Otimme käyttöön valmiuslain ensimmäistä kertaa sotien jälkeen. Sitä ei tehdä kevein perustein. Tilanne on vakava.

Kriisi avaa silmiä monella tavalla. Suomalainen ruoka ja sen tuottaminen on turvallisuutemme ja huoltovarmuutemme kannalta elintärkeää. Maataloudesta tulee pitää huolta. Meidän jokaisen kannattaa ostaa suomalaisia tuotteita.

Kouluruokailu on merkittävä tuki lapsiperheille. Perheen ruokalasku kasvaa kohtuuttomasti, kun kaikki lapset ovat pitkään kotona. Kuntien kannattaisi toteuttaa perheiden ruokatukea, vaikkapa jakamalla ruokarahaa tai valjastamalla kouluruokalat tekemään ruokaa kotiin vietäväksi.

Kriisi on valtava uhka myös maamme taloudelle. Hallitus julkaisi pikaisesti 15 miljardin euron tukipaketin työpaikkojen ja yritysten turvaamiseksi. Suomen Pankki on rientänyt apuun. Työmarkkinajärjestöt ehdottavat omia ratkaisujaan. Uusia toimia valmistellaan myös kuntien avuksi.

Maailma ei palaa entiselleen koronan jälkeen. Suomi velkaantuu. Kriisin taloudellisia vaikutuksia tullaan korjaamaan vielä pitkään. Joudumme tekemään myös rakenteellisia muutoksia. Monet hyvät uudistukset siirtyvät tulevaisuuteen. Kiireellisintä on saada sote-uudistus valmiiksi, jotta kunnat selviävät.

Suomi tarvitsee nyt talvisodan yhteishenkeä. Silloin rukoiltiin, autettiin toisia, tehtiin kovasti töitä, luotettiin Korkeimman varjelukseen. Tehdään niin nytkin. Luovutaan turhasta. Vaatimattomampikin elämä voi olla onnellista. Lapsi tuo edelleen ilon ja leivän tullessaan.

Meidät valittiin juuri ennen kriisiä toistamiseen maailman onnellisimmaksi maaksi. Näytetään maailmalle, että meistä löytyy edelleen suomalainen sitkeyttä ja yhteistuntoa. Että osaamme toimia vaikeissakin oloissa ja selviämme koettelemuksista yhdessä.

Mikko Kinnunen

Kansanedustaja (kesk.)

Reisjärvi

Maailma ei palaa entiselleen koronan jälkeen.

#