tiistai 2.6.2020 | 18:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukija kertoo kokemastaan vähältä piti -tilanteesta: Vaarallisia ohituksia

To 2.4.2020 klo 16:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yli viisi vuosikymmentä auton ajokortin omistaneena on tullut matkan varrella nähtyä monenlaisia uhkarohkeita ohituksia, mutta ei vielä tällaista, joka sattui toissa kevättalvella omalle kohdalle. Vieläkin olen kiitollinen siitä, ettei kenellekään mitään sattunut.

Olisi voinut sattua. Kun kolme autoa kohtaamistilanteessa on rinnakkain, tulee talvisella ajotiellä pakostakin ahdasta.

Aamuvarhaisella, öisen lumimyräkän jälkeen, olimme ajelemassa Ylivieskasta Oulun suuntaan peräkärry auton perässä. Liukkaan kelin, pöllyävän lumen ja raskaan puukuorman vuoksi matkanopeus oli pidettävä alle sallitun kahdeksankymmenen.

Vihannin–Paavolan välillä taakse oli kertynyt parin–kolmen auton jono. Lyhyellä suoranpätkällä huomasin sivupeilistä takaa tulevan lähteneen ohittamaan meitä, mutta vastaan tuli jo aivan lähellä auto! Huusin vaimolle: voi he....ti! Lähti ohittamaan, sovitaanko! Puristin tiukasti ratista ja ohjasin auto–peräkärry- yhdistelmän niin lähelle lumista tienreunaa kuin suinkin uskalsin, toivoen parasta ja peläten pahinta.

Kuin ihmeen kaupalla kolme autoa sopi kohtaamistilanteessa rinnakkain ilman kylkikosketuksia, vaikka läheltä piti. Ohittamaan lähtenyt auto livahti kahden auton välistä niin sanotusti kuin koira veräjän raosta. Mutta ei kuskin omaa taitavuutta, vaan ohittajaa tien reunaan väistäneiden ansiosta. Ja taisi rouva Fortunallakin olla oma osuutensa tilanteessa.

Tuskin olimme tästä säikähdyksestä selvinneet, kun seuraavaksi korkeanmallinen pakettiauto kiihdytti vauhdilla ohitsemme. Palatessaan alamäkeen laskeutuvan lumipolanteisen tien keskiosan yli omalle ajokaistalleen lähti auton perä heittelehtimään kaistan kahta puolta.

Onni oli tälläkin ohittajalla matkassa. Heittoliike lakkasi sulan tieosuuden osuessa kohdalle.

Näin vältyttiin mahdollisilta pahoiltakin jatkoseuraamuksilta. Tästä eteenpäin matka jatkui Ouluun ilman muita vaaratilanteita.

On selvää, että ohitukset ovat yksi liikenteen suurimpia vaaranpaikkoja, joihin tulisi suhtautua erityisellä varovaisuudella. Kelillä kuin kelillä.

Paavo Haapakoski

Ylivieska

#