Paikallisuutiset

Ylivieskan Kauppakatua tullaan korottamaan Myllyaukion kohdalta – Ensi kesän katutyöt painottuvat Rautatienkadulle

Ylivieskan ydinkeskustan ensi kesän katutyöt alkavat toukokuun puolivälissä ja jatkuvat asvaltoinneilla ja kivitöillä syksyyn. Työt tehdään viime vuosien tapaan kaupungin omana työnä. Ainoastaan rakennustöiden aloitusvuonna 2017 Vieskankadulla töistä vastasi urakointihanke.

Pääkohteena on nyt Asemakadun ja Kauppakadun välissä oleva Rautatienkatu. Se avataan ja maa-ainekset vaihdetaan, uusitaan koko kunnallistekniikka, kivetykset ja asvaltoinnit tehdään sekä rakennetaan pysäköintitaskuja. Istutuksia rakennetaan. Rautatiekadun remontti alkaa Kauppakadun puolelta.

Rautatiekadun valaistus uusitaan samanlaiseksi kuin mitä muualla keskustan uudella alueella on, kuten esimerkiksi Valtakadulla. Muutoinkin Rautatiekatu tulee saamaan samanlaisen ilmeen ja muodon kuin mitä muukin uusi ydinkeskusta. Nykyisellään katu on valaistuna vain muutamalla vanhalla valaisnpylväällä, joten siltäkin osin muutos tulee olemaan näkyvä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuntatekniikan päällikköKaroliina Mustonen kertoo, että jonkin verran katualueen ajorata on kapenemassa muutostöiden jälkeen, muttei merkittävästi.

Liikennevalojen lisäämistarpeeseen varaudutaan.

– Rautatiekadun risteyksiin sekä Asemakadulle että Kauppakadulle laitetaan varaus liikennevaloille. Niitä ei kuitenkaan vielä rakenneta, Mustonen kertoo.

Tulevana rakentamiskautena tullaan tekemään loppuun Kauppakadun ja Asemakadun kivityöt ja asvaltoinnit. Ne ovat nyt puolittain tehtynä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kauppakadulle tehdään myös korotettu risteysalue. Se tulee Juurikoskenkadun risteykseen Myllyaukion kohdalle. Tarkoituksena on parantaa alueen liikenneturvallisuutta, kun korotus saa nopeudet alenemaan. Tuossa kohti ovat vilkkaat suojatien ylitykset.

Asemakadulla Halpahallin ja niin sanotun Lehtisen parkkipaikan välillä olleen suojatien palauttamista ei ole kadun lopputöiden suunnitelmissa. Sellainen suojatie oli vielä olemassa, kun alueella oli niin sanottu Kolmiopuisto. Jalankulkijoille on käytössä vaihtoehtoiset suojatiet Mattilankadun ja Rautatiekadun risteyksissä.

Alueen istutuksia ollaan jatkamassa. Mustonen kertoo, että Asemakadun Kolmiopuistossa ollut Suojeluskuntatalon muistomerkki on tallessa ja se tullaan palauttamaan alueelle takaisin, kun kaikki muu niin sanotulla Lehtisen parkkipaikalla on istutuksineen valmis.

Liikennöinnille kadunrakennustöitä tulee olemaan oma haittansa. Mustonen kertoo, että rakennustöitä pyritään tekemään niin että haitta jäisi mahdollisimman vähäiseksi ja lyhytaikaiseksi. Häiriöiltä ei voida kuitenkaan kokonaan välttyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rautatiekadun liikkeisiin pääsee rakennustöiden aikanakin. Autot joudutaan kuitenkin pysäköimään kauemmaksi. Lähistöllähän on sitä varten runsaasti parkkipaikkoja. Pyörillä ja jalan pääsee kulkemaan liikkeiden luo.

Tämän kesän rakennustyöt tulevat maksamaan 800 000 euroa ja ne tulevat työllistämään parhaimmillaan 15 henkeä. Kaupunki joutuu kustantamaan rakennustyöt kokonaan itse.

– Iso osa kustannuksista tulee asvaltoinneista ja kivetyksistä, Mustonen kertoo.

Kun tulevan rakentamiskauden kustannukset lasketaan yhteen aiemmin tehtyihin töiden kanssa, niin ydinkeskustan katutöiden hinnaksi on kertymässä yhteensä noin 3,5 miljoonaa euroa.

Vuosittain edennyt, ja siis vuonna 2017 alkanut rakentaminen, on kuntatekniikan päällikön Karoliina Mustosen mukaan aikataulussa.

– Jäljelle jää Juurikoskenkadun rakentaminen. Se on tarkoitus toteuttaa vuonna 2021, mikäli rahoitus saadaan.

Juurikoskenkadusta ollaan tekemässä pyöräily- ja jalankulkupainotteinen katu. Sitä ei tehdä kokonaan kevyen liikenteen kaduksi, vaikka sellainenkin mahdollisuus on ollut yleisessä keskustelussa joskus.

– Sinne tulee katurakentamisen jälkeen jatkossakin pääsemään autoilla.

Kun kaupungin ydinkeskustasta on myös Juurikoskenkatu rakennettu, niin rakentamisen kokonaishinnaksi on Mustosen laskujen mukaan tulossa 4,2 miljoonaa euroa.

Ylivieskan katutyöt 2020

On tehty vuosittain vuodesta 2017 alkaen, peruskorjattuina uusiksi ovat Valtakatu ja Vieskankatu, osittain Asema- ja Kauppakatu

Toukokuun puolivälissä 2020 alkavien rakennustöiden pääkohde on Rautatienkatu, muuta on Asema- ja Kauppakatujen kivitöiden ja asvaltoinnin loppuun saattaminen, työt ovat jatkumassa syksyyn.

Ydinkeskustan katujen uusiminen on perusteellista, kadut kaivetaan syvältä auki ja kunnallistekniikka vaihdetaan, pinnat vaihdetaan, asvaltoidaan ja kivetään, pysäköintitaskut tehdään ja valaistus uusitaan

Kauppadulla korotetaan tänä vuonna 2020 Juurikoskenkadun risteys, Rautatiekadun kahteen risteykseen tulevat liikennevalovarautumiset

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä