tiistai 2.6.2020 | 16:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Hiljaiseen viikkoon poikkeusoloissa

Seppo Kangas
Ma 6.4.2020 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

6.4.2020

Pääsiäistä edeltävä viikko tunnetaan hiljaisen viikon tai piinaviikon nimellä. Ortodoksikirkko käyttää viikosta nimeä Suuri viikko tai Pyhä viikko.

Palmusunnuntaista alkavan viikon erityislaatuisuutta kuvastaa se, että kaikilla päivillä on perinteinen nimi: malkamaanantai, tikkutiistai, kellokeskiviikko, kiirastorstai, pitkäperjantai ja lankalauantai. Pääsiäissunnuntaillakin on vähemmän tunnettu sukkasunnuntain perinnenimi.

Viikosta käytetyt nimet viittaavat luonnollisesti Raamattuun ja Jeesuksen kärsimyshistoriaan. Sen viettämisen tiedetään alkaneen jo 300 luvulla Jerusalemissa.

Tänä vuonna hiljainen viikko on nimensä mukainen. Normaalia kauppojen ruuhkaa pääsiäisen viettoon varauduttaessa ei nyt nähdä. Hiihtokeskukset eivät täyty turisteista niin kuin yleensä. Perheet eivät matkaa sukuloimaan, kaupungit eivät tyhjene, vaikka autioilta näyttävätkin.

Odotettavissa on kauppaliikkeissä normaalia enemmän väkeä pääsiäisen alla, kun väki kuitenkin varautuu kotoiseen pyhien viettoon. Vähän enemmän ja parempaa, pääsiäisen perinteisiin kuuluvaa ruokaa oletettavasti laitetaan. Turvavälit kanssaihmisiin kannattaa pitää erityisen hyvin mielessä.

Osa kristikunnasta on tottunut myös paastoamaan ennen pääsiäistä. Siihen lieneekin nyt tavallista otollisempi aika. Vaikkakin vitamiinien saannista ja hyvästä yleiskunnosta kannattaa nyt pitää erityisen hyvää huolta, jotta vastustuskyky pysyy yllä.

Epäilemättä tuleva pääsiäinen jää ihmisille mieleen, varmasti pysyvämmin kuin mitkään ajanvietteet vaikkapa matkailukeskuksissa.

Ylivieskalaisille tulee jo lyhyen ajan sisään toinen ikimuistoinen pääsiäisaika. Kotikirkon palo lankalauantain iltana neljä vuotta sitten ei unohdu. Mielikuvat palaavat vuosienkin päästä juuri pääsiäisen aikaan.

Nyt mieltä nostattaa kuitenkin uusi jo korkealle kohoava kirkko. Olisi ollut kohtalon ivaa, jos kirkko olisi ehtinyt valmistua jo tähän pääsiäiseen, ja kirkkoon ei pääsisikään. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, ensi vuonna kirkkokansa saa viettää kirkkovuoden tärkeintä juhlaa uudessa kirkossa. Se on rakennushankkeen tavoiteaikataulu.

Tänä vuonna hiljainen viikko on nimensä mukainen.

#